Tena Škunca mag. nutr.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Koliko je kava sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Mnogima od nas, ispijanje kave je neizostavni ritual u danu koji uvelike utječe na naše raspoloženje, fokus i razinu energije. Međutim, već se godinama vode razne polemike je li uživanje u ovom popularnom napitku sigurno u trudnoći, odnosno kakav utjecaj može imati na zdravlje bebe, ali i buduće majke. Ispijanje kave u trudnoći Iako kava […]

Nutricionizam

Mogu li prehrambena vlakna pomoći u smanjenju otpornosti na antibiotike?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dobro je poznato da prehrambena vlakna imaju važno mjesto u svakodnevnoj prehrani te se njihov adekvatan unos povezuje s prevencijom nastanka brojnih bolesti, kao i cjelokupnim dobrim zdravljem. Postoji li poveznica između adekvatnog unosa vlakana i otpornosti bakterija na antibiotike, saznajte u nastavku članka. Dvije su vrste prehrambenih vlakana Razlikujemo dvije vrste prehrambenih vlakana: vlakna […]

Nutricionizam

Kakao za bolje kardiovaskularno zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prvi zapisi o upotrebi kakaa sežu još do civilizacije Maya, a Europljanima je ovaj dragocjeni prah postao dostupan u 16. stoljeću, zahvaljujući španjolskim osvajačima. Kakao prah dobivamo kada iz sirovog zrna kakaa uklonimo masnoću, odnosno kakao maslac. Kakao prah najpoznatiji je zbog svoje nezamjenjive uloge u proizvodnji svima omiljene čokolade. Međutim, znanost je do sada […]

Nutricionizam

Važna saznanja o dijabetesu: vrijeme konzumacije obroka jednako je važno kao i veličina obroka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijabetes ili šećerna bolest smatra se najučestalijim i najozbiljnijim metaboličkim poremećajem u svijetu. Procjenjuje se kako na svjetskoj razini 463 milijuna osoba dobi od 20 do 79 godina živi s ovom kroničnom nezaraznom bolešću, a zabrinjavajući je podatak da čak polovica oboljelih nema postavljenu dijagnozu te ne prima liječenje. Kada govorimo o statistici u Hrvatskoj, […]

Nutricionizam

Možemo li u potpunosti vratiti osjet okusa i mirisa nakon covida?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Doslovno iščezne preko noći – tako oboljeli od bolesti COVID-19 najčešće opisuju gubitak osjeta mirisa i/ili okusa, jednog od popularnih simptoma ove bolesti. Ni autorica ovih redaka nije bila pošteđena ovog simptoma. Već tri dana nakon pojave prvih simptoma infekcije koronavirusom, pojavio se gubitak njuha i okusa. Jabuka odjednom više nije imala okus (i miris) […]

Nutricionizam

Zašto je zob „super” žitarica?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zob je žitarica latinskog naziva Avena sativa koju najčešće možemo pronaći na poljima Europe i Sjeverne Amerike. Zobene pahuljice omiljena su namirnica za doručak. Vrlo se jednostavno uklapaju u granolu, smoothie te tople ili hladne varijante kaša. Jedna od takvih je i prekonoćna zobena kaša. Kao što samo ime govori, ovaj jednostavni doručak priprema se […]

Nutricionizam

Kako si pomoći kod masne jetre?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pojava masne jetre posljednjih godina bilježi porast u mnogim dijelovima svijeta.

Nutricionizam

Pobliže o cikoriji

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Cikorija (Chicorium intybus) je biljka svijetlo plavih cvjetova koja dolazi iz obitelji glavočika.

Nutricionizam

Pobliže o fermentiranoj hrani

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Fermentacija je proces razgradnje ugljikohidrata uz pomoć bakterija i kvasaca, a predstavlja staru tehniku konzerviranja hrane…