Mineralna gazirana voda – može li nas adekvatno hidrirati?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu.

Uloga hidracije u održavanju zdravlja odavna je poznata, a studije na zdravim odraslim osobama pokazuju da čak i blaga dehidracija narušava niz važnih aspekata kognitivnih funkcija kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajno pamćenje.

Kako bi ostali adekvatno hidrirani, popularno je pravilo da bi trebalo piti najmanje osam čaša vode na dan. Međutim, zbog svoje kiselosti, dovodi se u pitanje može li se i gazirana voda ubrojiti u tih preporučenih 8 čaša.

U nastavku ćemo razjasniti može li i kako gazirana voda zaista doprinijeti adekvatnoj hidraciji.

Što je to gazirana voda?

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu. Kao što i samo ime sugerira, takva voda ima visok udio mineralnih tvari i elemenata u tragovima kao što su su magnezij, kalcij, bikarbonat, natrij, sulfat, klorid i fluorid. Vrsta i količina minerala ovise o tome iz kojeg se izvora voda crpi, a ovisno o tome razlikuje se i okus same vode.

Kada se ugljični dioksid otopi u vodi, pH vrijednost pada, što rezultira blago kiselim okusom napitka. Ovaj je napitak gaziran, što će ga mnogima učiniti privlačnijim za konzumaciju od obične vode.

Može li gazirana voda zakiseliti naše tijelo?

Ugljični dioksid i voda kemijski reagiraju te stvaraju ugljičnu kiselinu, slabu kiselinu za koju se pokazalo kako stimulira iste živčane receptore u ustima kao i senf. Ona uzrokuje peckajući, bodljikav osjećaj koji u isto vrijeme može biti i nadražujući i ugodan.

pH gazirane vode kreće se između  3 i 4, što znači da je blago kisela. Međutim, ispijanje kiselih napitaka poput gazirane vode ne čini ljudsko tijelo kiselijim kako neki sumnjaju. Bubrezi i pluća uklanjaju višak ugljičnog dioksida i na taj se način pH krvi održava pri blago alkalnom pH od 7,35–7,45, bez obzira na to kakvu hranu ili piće konzumirate.

Gazirana mineralna voda pridonosi hidraciji

Zadržavanje hidriranosti izuzetno je važno budući da dehidracija može dovesti do povećanja napetosti, osjećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i budnosti.

Jedna znanstvena studija istraživala je učinak hidracije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidracije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index ). BHI je indeks koji procjenjuje volumen urina proizvedenog bilo kojim pićem u usporedbi s običnom negaziranom vodom.

Zaključak studije utvrdio je kako gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i kako je utvrđeno da pića s većim udjelom minerala pokazuju bolji učinak hidracije.

Odaberite vodu koja vam najviše odgovara

Kada birate između gazirane i negazirane vode, najbolje je odabrati onu koja će vam pomoći da unesete ukupno više vode tijekom dana, odnosno da zadovoljite preporučeni dnevni unos. Ako vam je taktilan osjećaj mjehurića ugljičnog dioksida ugodan, to svakako može pridonijeti većem dnevnom unosu vode.

Ako ste skloni nadutosti, ipak razmislite o izbjegavanju gazirane vode i ostalih gaziranih pića, jer može doći do pogoršanja ovog stanja. Također, prilikom odabira prirodne mineralne vode, preporučljivo je odabrati onu s najnižim mogućim udjelom natrija kako bi se spriječila neravnoteža elektrolita i povećanje krvnog tlaka.

Zaključno, zbog svojeg zanimljivog okusa, potpuno prirodnog podrijetla i čistoće prirodna mineralna voda preporučena je opcija za održavanje odgovarajućeg stupnja hidracije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Djeca

Ljeto i unos tekućine: što i koliko dijete treba piti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVoda je čarobni napitak bez kojega nema života. Uslijed visokih ljetnih temperatura povećava se potreba organizma za vodom. Odrasli se lako mogu osloniti na osjet žeđi kako bi znali koliko im je vode potrebno, ali djeca se često zaigraju i zaborave piti, pa roditelji moraju biti ti koji će osigurati da dijete na vrijeme dobije […]

Dehidracija

Hipertemija i dehidracija – što moramo znati?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednje vrijeme mnogo se priča o nezapamćenim vrućinama. Koliko su nezapamćene ne znam pouzdano jer nas sjećanje starijih često demantira u pogledu pridjeva „nezapamćene“. U svakom slučaju, idealna temperatura okoline za fiziološko funkcioniranje ljudskog tijela je oko 20-22°C. Možemo reći da je ovo ljeto vrijeme toplinskih valova kad je dnevna temperatura, i po nekoliko […]

Epilepsija

Zašto ne mogu piti vodu?

Dehidracija

Dehidracija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDehidracija je, znamo svi, pretjerani gubitak tjelesne tekućine. Voda čini najveću proporciju gradivnih elemenata ljudskog tijela. Unosimo je u tijelo pijenjem i, manjim dijelom, hranom.

Koža

Voda i zdravlje kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVoda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode.

Voda

Inzulinska rezistencija, uzroci i potrebni nalazi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute