Kuhinjska sol i visoki krvni tlak

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Smanjenje unosa soli ključno u liječenju arterijske hipertenzije. Podravkin Salut je jedinstvena, alternativna mješavina mineralnih soli koja sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol.

Rezultati istraživanja pokazuju visoki prosječni prehrambeni unos kuhinjske soli u suvremenom društvu koji iznosi do 10,7 grama dnevno. Ova količina soli je dvostruko veća od dozvoljenog i peterostruko veća od fizioloških potreba. Možemo slobodno kazati da danas imamo globalnu epidemiju visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli i epidemiju arterijske hipertenzije.

Globalna prevalencija arterijske hipertenzije

Prema literaturnim podacima globalna prevalencija arterijske hipertenzije u odrasloj populaciji je 30 – 45% širom svijeta uz manje razlike između pojedinih regija. Prevalencija arterijske hipertenzije također raste s dobi, više od 60%  hipertoničara je u dobi iznad 60 godina. U dobnoj skupini od 75 i više godina gotovo 75% su hipertoničari.

Arterijska hipertenzija je učestalija u muškaraca nego u žena. Prema tome, visoki krvni tlak jedan je od  važnih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Ako se usporede rezultati ranije objavljenih studija  s rezultatima novijih studija vidi se povećanje incidencije arterijske hipertenzije u općoj populaciji. Razlozi za ovo povećanje incidencije su vjerojatno višestruki, od sve većeg udjela osoba starije dobi u razvijenim zemljama svijeta, nedostatka redovite tjelesne aktivnosti do nezdrave prehrane i visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli. Arterijska hipertenzija poznati je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne događaje kao što su moždani udar, koronarna bolest srca, zatajenje srca, bolest perifernih arterija i bubrežno zatajenje.

 Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na arterijsku hipertenziju

Rezultati brojnih istraživanja potvrđuju da je visoki prehrambeni unos kuhinjske soli glavni uzrok visokog krvnog tlaka tj. arterijske hipertenzije. Zbog toga liječnici hipertoničarima savjetuju smanjenje unosa kuhinjske soli uz antihipertenzivnu terapiju. Pacijenti često postavljaju pitanje o utjecaju soli na krvni tlak. Kuhinjska sol (natrijev klorid) djeluje na povišenje krvnog tlaka preko natrija koji zadržava tekućinu u tijelu. Svaki gram natrija zadržava 70 mililitara vode, što je više natrija u krvi to je više tekućine u tijelu i veći je cirkulacijski volumen. Osim toga,  previše natrija u tijelu ima i druge štetne učinke i to na probavnom sustavu. Povećanje cirkulacijskog volumena uz smanjenje rastezljivosti arterija zbog aterosklerotskih promjena stijenke arterija sigurno dovodi do povišenih vrijednosti krvnog tlaka.  S jedne strane natrij kao glavni sastojak kuhinjske soli dovodi do povišenja krvnog tlaka, a s druge strane kalij dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala povezanost između povišenog krvnog tlaka i većeg unosa kuhinjske soli čak i kod ispitanika koji su unosili veće količine kalija. Istraživanje provedeno u Engleskoj pokazalo je povezanost povećanog unosa  kuhinjske soli iznad dnevnog prosjeka s povišenjem sistoličkog krvnog tlaka. Kod povećanje unosa soli za 7 grama iznad prosjeka utvrđeno je povišenje sistoličkog krvnog tlaka za 3,7 mm Hg.  Osim visokog unosa natrija u kuhinjskoj soli i nedovoljan unos kalija doprinosi povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija sugerira unos kalija u odraslih osoba u količini od najmanje 3,5 g/dan. Mišljenje je znanstvenika da kod zdravih pojedinaca dugotrajni unos kalija od oko 3 g/dan u obliku kalij klorida, uz kalij prirodno prisutan u hrani nema neželjenih učinaka. Međutim, kod pojedinaca koji boluju od  disfunkcije bubrega ili kronične bubrežne bolesti potreban je oprez kod unosa kalija uz kontrolu kalija u serumu da ne bi nastala hiperkalemija tj. povećana količina kalija iznad normalnih vrijednosti.

Arterijska hipertenzija značajno doprinosi globalnom morbiditetu i mortalitetu,  a uzrokuje oko 10 milijuna smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO) je do 2025. godine smanjiti konzumaciju kuhinjske soli za 30% u cilju ostvarenja preporučene konzumacije od 5 g/dan ( 2 g natrija/dan). Procjena je da bi se na taj način  u svijetu spriječilo 2,5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, što znači smanjenje smrtnih slučajeva za 25% uzrokovanih visokim krvnim tlakom.

 Smanjenje unosa soli i potraga za alternativom

Smanjenje unosa soli ključno je u liječenju arterijske hipertenzije. Također je potreban uravnoteženi omjer natrija i kalija u prehrani. Za reguliranje krvnog tlaka u  bolesnika potrebne su promjene životnog stila uz antihipertenzivnu terapiju. U promjene životnog stila spada i smanjenje unosa kuhinjske soli. Uz preporuke liječnika i uz globalnu strategiju smanjenja soli u proizvodima mesne i pekarske industrije u posljednje vrijeme svjedoci smo manjeg korištenja soli u prehrani. Smjernice stručnih društava za hipertenziju preporučaju da dnevni unos kuhinjske soli ne bude više od 5 grama. Zbog toga su mnogi pacijenti odbacili kuhinjsku sol i krenuli u potragu za alternativom. Salut je alternativa koja se može koristiti kao sol, koja ima okus soli, koja ima bolja nutricionistička svojstva i koja je cjenovno prihvatljiva. Podravkin Salut je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli (natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev magnezij citrat) koja ima istu funkcionalnost kao kuhinjska sol, a zbog posebnog sastava sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol. Važno je također da Salut nema kalorijsku vrijednost, ne sadrži gluten i laktozu, prikladan je za sve dobne skupine, vegetarijance i vegane, te općenito za one koji žele i koji trebaju zbig bolesti smanjiti unos natrija i soli. Salut je izvrsnog okusa pa se može koristiti u pripremi hrane ili za dosoljavanje gotove hrane, a može se koristiti kao potpuna ili kao djelomična zamjena za kuhinjsku sol. U slučaju potpune zamjene kuhinjske soli, npr. 1 gram kuhinjske soli u jelu, ista količina Salut-a se može dodati, a da nema značajne izmjene okusa hrane.

U zaključku možemo naglasiti da je smanjenje unosa soli ključno u liječenju arterijske hipertenzije. Podravkin Salut je jedinstvena, alternativna mješavina mineralnih soli koja sadrži 35% manje natrija nego kuhinjska sol, a može se koristiti kao potpuna ili kao djelomična zamjena za kuhinjsku sol. Ako koristimo Salut umjesto kuhinjske soli u prehrani smanjiti ćemo unos natrija za 35% što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i preporukama stručnih društava za hipertenziju.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Kardiologija

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Kardiologija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Kardiologija

Možete li mi očitati EKG?

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Debljina (pretilost) je kronična bolest koja u suvremenom svijetu poprima epidemijske razmjere. Ona je često povezana s drugim kardiovaskularnim (KV) čimbenicima rizika: povišenim masnoćama u krvi (dislipidemija), intolerancijom glukoze ili šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom. Ukoliko su uz debljinu pridruženi i ovi čimbenici, tada govorimo o metaboličkom sindromu. Pretile osobe, osobito uz prisutan metabolički […]

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 2. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Promjena loših životnih navika je mjera u prevenciji, ali i liječenju AH. Zdrave životne navike uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje optimalne tjelesne težine, zdrave prehrambene navike (redukcija soli u prehrani, alkoholnih pića, veći unos voća i povrća). Svakom bolesniku sa dijagnosticiranom AH treba uključiti odgovarajuću medikamentoznu terapiju u odgovarajućoj dozi s ciljem optimalne kontrole arterijskog […]

Kardiologija

Prevelik unos vode – molim Vaše mišljenje

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 1. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Arterijska hipertenzija (AH) najčešći je i jedan od najznačajnijih promjenjivih kardiovaskularnih (KV) čimbenika rizika. AH je odgovorna za 20% smrtnosti u svijetu. Zadnjih 50-tak godina AH je vodeći čimbenik rizika prijevremene smrtnosti u svijetu uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima. Jedan od uzroka visoke smrtnosti osoba koje boluju od AH leži u tome što 2/3 hipertenzivnih […]