Peptički vrijed

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Vrijed najčešće pogađa želudac i dvanaesnik. Najčešći simptom je bol u trbuhu, koja se može osjetiti u svakom dijelu, ali je načešće iznad pupka i u žličici. Njezin intenzitet je različit, od umjerene, tupe, pa sve do izrazito jake, probadajuće boli. Ako bolest ima sijelo u želucu, uzimanje hrane često pogoršava stanje i bol postaje jača. Nasuprot tome, kod vrijeda dvanaesnika, bol popusti nakon jela, ali samo prolazno. U slučaju da je vrijed smješten u jednjaku (što je i najrjeđi slučaj), bol se osjeća dosta visoko u trbuhu ili u prsima. Osim boli, bolesnici često osjećaju kiselinu u vidu žarenja.

Ponekad bolesnici imaju crnu (kao katran ili talog crne kave) stolicu, što je znak sigurnog krvarenja. Naime, vrijed  koji je dubok može oštetiti krvnu žilu (arteriju ili venu). U toj situaciji bolesnik se osjeća malaksalo, vrti mu se u glavi, ima vrtoglavicu, a kod jačeg iskrvarenja i nesvjesticu. Tada je krvni tlak nizak, a bilo kuca izrazito brzo. Neki bolesnici povraćaju krvavi sadržaj. Najteža komplikacija je perforacija na stjenci, što je praćeno izrazito jakim bolovima.

Mnogi se pitaju kada se javiti liječniku. Svi navedeni simptomi zahtjevaju pregled liječnika obiteljske medicine, a ako je stolica crna ili bolesnik povraća krvavo, savjetuje se bolničko liječenje, jer su to znakovi krvarećeg vrijeda. Najčešći uzroci nastanka vrijeda su infekcija želuca bakterijom Helicobacter pylori i uzimanje različitih lijekova za smanjenje reumatskih bolova, kao što su nesteroidni antireumatici (NSAR). Isto tako, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića mogu biti uzrokom ove bolesti.

H. pylori je čest stanovnik u želucu. Postotak populacije koji su inficirani u nekoj sredini direktno ovisi o higijenskom standardu. Tako je, u nerazvijenim zemljama Afrike i Azije, inficirano gotovo cijelo stanovništvo, dok je u zemljama Europe i razvijenog zapada infekcija najrjeđa. Nije potpuno jasan put širenja, ali se smatra da prelazi od osobe do osobe. Situacija u Hrvatskoj je negdje u “zlatnoj” sredini u odnosu na ove dvije krajnosti.

NSAR su lijekovi koji se danas masovno koriste. Smatra se da u SAD-u i Europi oko 60% starije populacije (preko 60 godina) uzima neke od ovih lijekova. Životni vijek je sve dulji, pa se medicina susreće sa svim problemima lokomotornog sustava koji tu populaciju muče. Daljnji problem je da se NSAR uzimaju u kombinaciji s drugim lijekovima (antikoagulansi, aspirin i sl.) što uvelike povećava rizik razvoja vrijeda, posebice ako je bolesnik istovremeno inficiran bakterijom H. Pylori.

Vrijed se dijagnosticira temeljem podataka o tipičnim simptomima i o uzimanju eventualnih lijekova, koje dobijemo od bolesnika ili, što je najpouzdanija metoda, endoskopski (gastroskopija). Za liječenje su se ranije upotrebljavali različiti lijekovi, koji se danas vrlo rijetko koriste. Radi se o antacidima (smanjuju kiselinu, blokatorima H2 receptora i sl.). Danas su za liječenje na raspolaganju blokatori vodikove crpke, koji priječe lučenje solne kiseline. Iz te skupine imamo više preparata koji su podjednake učinkovitosti (pantoprazole, esomeprazole, lanzoprazol, omeprazole i sl.). Liječenje se provodi u trajanju od mjesec dana, rijetko dulje.

Smanjenje razine kiselosti u gornjem probavnom traktu dovodi do brzog cijeljenja vrijeda. Ako je bolesnik inficiran HP bakterijom, u terapiji se koristi i kombinacija dva antibiotika od 7 do 14 dana, ovisno o pristupu pojedinog liječnika. Nakon provedene terapije obavezna je kontrolna gastroskopija I biopsija na HP, ukoliko je ranije bila prisutna. Umjesto brzog ureaza testa na HP pri biopsiji, može se rabiti i imunokromatografski test stolice na HB. Terapija peptičkog vrijeda inhibitorima vodikove crpke izvanredno je učinkovita, a lijekovi se dobro podnose te nemaju značajnijih nuspojava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Utrnulost

Kompresija ulnarnog živca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Kompresija ulnarnog živca, koja se često naziva sindrom kubitalnog tunela, je često stanje uzrokovano uklještenjem živca koji se naziva ulnarni živac. Ovaj živac ide od vrata do šake i odgovoran je za osjet u prstenjaku i malom prstu, kao i za kontrolu nekih pokreta šake i podlaktice. Kada je ulnarni živac pritisnut, to može dovesti […]

Kortikosteroidi

Spinalni tumori – 6. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Liječenje. Liječenje tumora kralježnične moždine je poprilično različito kod svakog bolesnika. Ono ovisi o vrsti tumora, lokalizaciji tumora, brzini rasta tumora, simptomima i cjelokupnom zdravlju bolesnika. Također i cilj liječenja može biti različit, tj. od izlječenja do kontrole simptoma bolesti ili kontrole rasta samog tumora. Bitno je dobro informirati bolesnika prije početka liječenja i to […]

Refleksi

Spinalni tumori – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijagnoza bolesti. Dijagnoza za sve tumore kralježnice ovisi o rendgenskim pretragama uključujući magnetnu rezonanciju (MR), kompjuteriziranu tomografiju (CT) i rendgenske snimke (RTG) , kao i povijesti bolesti te pregled bolesnika. Pregled se odnosi na fizikalni (pregled mišića i kostiju), te neurološki pregled (pregled funkcije živaca). Znakovi na koje se upućuje pozornost su: • Bol u […]

Bol

Boli me ispod pupka, a nedavno sam operirala slijepo crijevo – je li to zabrinjavajuće?

Bol

Metode ublažavanja boli nastale zbog cijepljenja kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dostupnost cjepiva protiv bolesti koje uzrokuju značajno pobolijevanje i smrtnost djece jedan je od najvećih uspjeha moderne medicine. Unatoč znanstveno dokazanim benefitima cijepljenja, i dalje se među roditeljima javlja strah i skepsa prema cijepljenju. Jedan od mogućih uzroka anksioznosti roditelja i djece je bol koja se javlja tijekom postupka i nakon cijepljenja. Jesu li injekcije […]

Bol

Gdje trebam otići ako imam česte glavobolje?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]