Nealkoholna masna bolest jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD) je najčešća  kronična bolest jetre danas. Smatra se jetrenom komponentom metaboličkog sindroma. NAFLD čini spektar kliničko-patoloških entiteta.

Nealkoholna masna bolest jetre (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD) je najčešća  kronična bolest jetre danas. Smatra se jetrenom komponentom metaboličkog sindroma. NAFLD čini spektar kliničko-patoloških entiteta koji se očituje makrovezikularnom steatozom jetre, ali bez značajne konzumacije alkohola u anamnezi. Histološki se bolest može prezentirati običnom steatozon, steatozom i upalom (NASH-Nonalcoholic Steatohepatitis) ili fibrozom s ili bez ciroze. Incidencija i prevalencija bolesti nisu posve točno utvrđene. To je velikim dijelom radi toga što je, još uvijek, biopsija jetre jedina egzaktna dijagnostička metoda, a nemoguće ju je upotrijebiti u kao metodu probira  u općoj populaciji. Međutim, smatra se da je oko jedne četvrtine populacije pati od NAFLD-a. U nekim dijelovima svijeta, posebice u SAD-u, taj udio doseže i 40% stanovništva. Poseban problem se javlja  zbog buma pojavnosti u pedijatrijskoj populaciji.   

Metabolički sindrom (ranije nazivan i kvartet smrti) čini nekoliko sastavnica: hipertrigliceridemija, hipertenzija, pretilost i poremećaj toleracije glukoze. Danas je kao nova komponenta pridružena i  NAFLD-a.  Tri od pet faktora su dovoljni za postavljanje dijagnoze. Svi navedeni faktori su ujedno i rizični faktori u nastanku masne bolesti jetre. Tako je među pretilima učestalost bolesti preko 80%, a ako se pridoda svaka iduća sastavnica, učestalost eksponencijalno raste. Prevalecija pretilosti raste, a prati ju poremećaj metabolizma  glukoze i IR-e, sve do dijabetesa tipa II, što samo po sebi znači sve veću učestalost iz godine u godinu.

Patogeneza bolesti je dosta komplicirana, ali su osnovni mehanizni ipak poznati. Prihvaćena je teorija o dva udara (two-hit hipoteza). Ekcesivno nakupljanje masnih kiselina i poremećaj njihova metabolizma je prvi udar, koji dovodi do steatoze. Steatoza je praćena staničnom prilagodbom hepatocita i promjena signalnih putova, koje ih čine ranjivima, što je uvod u drugi udar. Očito je, da su genetske predispozicije i način života, koji podrazumijeva smanjenu tjelesnu aktivnost i način prehrane, odgovorni za pokretanje konačne kaskade staničnih događanja, koja idu do nekroinflamacije i smrti stanice. 

Povišene vrijednosti aminotransferaza (AST i ALT) su u pravilu povišene, mada je bolest moguća i uz potpuno uredne vrijednosti ovih enzima. Ultrazvuk UZV) i kompjutorizirana tomografija (CT) su standardne metode u dijagnostici masne jetre, a nedostatak im je da ne mogu razlikovati pojedine oblike NAFLD-a, kao što je NASH. 

 Danas nema optimalne terapije NAFLD-a. Ona se svodi na liječenje pojedinih sastavnica metaboličkog sindroma. Tako, samo liječenje pretilosti, hiperlipidemije i dijabatesa, kao rizičnih faktora, vodi prema smanjenju učestalosti bolesti. Svi oblici terapije se ne mogu zamisliti bez promjena načina života. To znači pojačanje tjelesne aktivnosti od najmanje pola sata dnevno, tri puta tjedno. Potrebno je smanjiti unos hrane, posebice ugljikohidrata i masti. Slučajevi koji nisu dali rezultata navedenim metodama, traže endoskopsko i operativno liječenje pretilosti, a rezultati su prilično dobri i trajni.  Optimalna dijagnostika i agresivno liječenje su neophodni, jer je važno djelovati u  fazi steatoze i NASH-a, koji su reverzibilni. Ako dođe do progresije bolesti u fibrozu ili cirozu, stanje je ireverzibilno. Hepatocelularni karcinom i terminalno zatajenje jetre su krajnje posljedice nealkoholne mase bolesti jetre. U SAD-u je svaka sedma transplantacija jetre poduzeta zbog terminalnog oštećenja jetre u sklopu NAFLD-a. 
Kontinuiran je porast pretilosti, dijabetesa, poremećaja lipidemije, posebice među djecom, što traži puno veću pažnju više grana medicine. To direkto utječe na kvalitetu života, radnu sposobnost i troškove koji iz toga proizlaze.
Hrvatska, na svu sreću, nije u situaciji kao najugroženije zemlje, stoga je, već sada, potrebna sveobuhvatna strategija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Alkohol

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Hepatitis B

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Jetra

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Jetra

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteWilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Jetra

Molim objašnjenje nalaza i daljnje postupanje

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]