Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema dosadašnjim publikacijama u svijetu od NAFLD-a boluje 34.5% populacije u odnosu na 2005 godinu kada je bolovalo 25.5%.

Među oboljelima od NAFLD-a je više muškaraca nego žena. Nastanak nealkoholne masne bolesti jetre posljedica je metaboličkog sindroma koji je obilježen pretilošću, šećenom bolešću, hipertenzijom, dislipidemijom. NAFLD ima 60-80% oboljelih od šećerne bolesti tipa dva i čak 55-95% pretilih odnosno onih sa indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25kg/m3. Iako je bolest učestala za sada ne postoji specifična medikamentozna terapija koja bi polučila uspješno liječenje nealkoholne masne bolesti jetre. Preporuke u liječenju odnosne se primarno na promjenu prehrambenih navika i stila života te nezaobilazni gubitak tjelesne težine. Jedan od najvažnijih preporuka je smanjenje tjelesne težine i to za 7-10% u godini dana kod oboljelih sa ITM većim od 25kg/modnosno većim od 30kg/m3.

Savjetuje se mediteranska dijeta koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama odnosno omega – 3 masnim kiselinama kojima obiluje prije svega plava riba. Također se savjetuje ograničen unos ugljikohidrata, posebice rafiniranih ugljikohidrata koji su osiromašeni vlaknima, proteinima, mineralima i drugim korisnim elementima za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji njima obiluju (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke,..).

Važno je napomenuti da je u liječenju NAFLD-a bitno smanjiti unos voćnog šećera, fruktoze, a posebice onog koji se nalazi kao dodatak u prerađenoj hrani i pićima. U liječenju nealkoholne masne bolesti jetre važno je izbjegavati konzumaciju alkohola budući da alkohol može pogoršati jetrenu bolest, dok unos kave ima blagotvorni učinak na bolest jetre i preporuča se dnevno popiti više od tri šalice kave. Važno je vježbati odnosno baviti se primarno aerobnom fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) tri do pet puta tjedno u trajanju od 150 do 200 minuta na tjedan.

Cilj fizičke aktivnost je promjena životnih navika i smanjenje tjelesne težine. Fizička aktivnost dokazano smanjuje upalu jetre kod oboljelih koji su u upalnoj fazi bolesti (nealkoholni steatohepatitis) koja dovodi do bržeg razvoja fibroze. S obzirom da oboljeli od NAFLD-a kao što je ranije spomenutu imaju i pridružene komorbiditete (povišene vrijednosti krvnog tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) od iznimne je važnosti kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod liječenja redovito uzimati propisanu terapiju i održavati krvni tlak, šećer i masnoće u granicama normale savjetovanim od strane liječnika.

Iz literature:

  1. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  2. Virovic Jukic L. et all. Croatian guidelines for the diagnosis and treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Acta Clin Croat (Suppl. 1) 2021; 60:36-52.doi: 10.20471/acc.2021.60.s1.03

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nepravilna prehrana

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Tjelesna težina

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija europskog kardiološkog društva – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrim. Sonja Frančula-Zaninović, dr.med.univ.mag.admin.sanit., spec.internist-subspec.kardiologije KLJUČNE PREPORUKE ZA BOLESNIKE Prilikom pregleda liječnik će svakom bolesniku uzeti anamnezu i steći uvid u životne navike, a u cilju određivanja optimalne terapije. Što boljom kontrolom rizičnih čimbenika smanjuje se rizik ponovljenih epizoda FA, smanjuje se rizik srčanog zatajenja, srčanog udara, moždanog udara i poboljšava se opće stanje bolesnika. […]

Hipertenzija

Molim mišljenje oko terapije za tahikardiju i početnu hipertenziju

Hipertenzija

Ima li moje nespavanje veze sa blago povišenim krvnim tlakom?

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]