Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema dosadašnjim publikacijama u svijetu od NAFLD-a boluje 34.5% populacije u odnosu na 2005 godinu kada je bolovalo 25.5%.

Među oboljelima od NAFLD-a je više muškaraca nego žena. Nastanak nealkoholne masne bolesti jetre posljedica je metaboličkog sindroma koji je obilježen pretilošću, šećenom bolešću, hipertenzijom, dislipidemijom. NAFLD ima 60-80% oboljelih od šećerne bolesti tipa dva i čak 55-95% pretilih odnosno onih sa indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25kg/m3. Iako je bolest učestala za sada ne postoji specifična medikamentozna terapija koja bi polučila uspješno liječenje nealkoholne masne bolesti jetre. Preporuke u liječenju odnosne se primarno na promjenu prehrambenih navika i stila života te nezaobilazni gubitak tjelesne težine. Jedan od najvažnijih preporuka je smanjenje tjelesne težine i to za 7-10% u godini dana kod oboljelih sa ITM većim od 25kg/modnosno većim od 30kg/m3.

Savjetuje se mediteranska dijeta koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama odnosno omega – 3 masnim kiselinama kojima obiluje prije svega plava riba. Također se savjetuje ograničen unos ugljikohidrata, posebice rafiniranih ugljikohidrata koji su osiromašeni vlaknima, proteinima, mineralima i drugim korisnim elementima za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji njima obiluju (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke,..).

Važno je napomenuti da je u liječenju NAFLD-a bitno smanjiti unos voćnog šećera, fruktoze, a posebice onog koji se nalazi kao dodatak u prerađenoj hrani i pićima. U liječenju nealkoholne masne bolesti jetre važno je izbjegavati konzumaciju alkohola budući da alkohol može pogoršati jetrenu bolest, dok unos kave ima blagotvorni učinak na bolest jetre i preporuča se dnevno popiti više od tri šalice kave. Važno je vježbati odnosno baviti se primarno aerobnom fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) tri do pet puta tjedno u trajanju od 150 do 200 minuta na tjedan.

Cilj fizičke aktivnost je promjena životnih navika i smanjenje tjelesne težine. Fizička aktivnost dokazano smanjuje upalu jetre kod oboljelih koji su u upalnoj fazi bolesti (nealkoholni steatohepatitis) koja dovodi do bržeg razvoja fibroze. S obzirom da oboljeli od NAFLD-a kao što je ranije spomenutu imaju i pridružene komorbiditete (povišene vrijednosti krvnog tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) od iznimne je važnosti kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod liječenja redovito uzimati propisanu terapiju i održavati krvni tlak, šećer i masnoće u granicama normale savjetovanim od strane liječnika.

Iz literature:

  1. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  2. Virovic Jukic L. et all. Croatian guidelines for the diagnosis and treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Acta Clin Croat (Suppl. 1) 2021; 60:36-52.doi: 10.20471/acc.2021.60.s1.03

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Jesu li ovi problemi zbog dijabetesa?

Jetzrene stanice

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Debljina

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Pretilost

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Debljina (pretilost) je kronična bolest koja u suvremenom svijetu poprima epidemijske razmjere. Ona je često povezana s drugim kardiovaskularnim (KV) čimbenicima rizika: povišenim masnoćama u krvi (dislipidemija), intolerancijom glukoze ili šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom. Ukoliko su uz debljinu pridruženi i ovi čimbenici, tada govorimo o metaboličkom sindromu. Pretile osobe, osobito uz prisutan metabolički […]

Jetra

Može li se hemangiom na jetri liječiti ili smanjiti?

Povišeni krvni tlak

Hipertenzija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Arterijska hipertenzija (AH) ili povišeni krvni tlak, definiran je prema smjernicama ESC i ESH, kao krvni tlak viši od 140/90 mmHg. AH-a se dijeli na primarnu ili esencijalnu koju nalazimo u 95% hipertoničara (mehanizam nastanka je nejasan) i na sekundarnu. Kod primarne AH-e ulogu ima nasljeđe, pretilost, pretjeran unos soli, stres, nedovoljna fizička aktivnost. Uzroci […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?