Inzulinska rezistencija

Pozdrav,
prije nekoliko dana sam vadila krv jer mi je ustanovljena inzulinska rezistencija, pijem glucophage xr 1000, pa me zanima vaše mišljenje:
Glukoza 4.9 mmol/L 4.2 – 6.0
Bilirubin – ukupni 8 µmol/L 3 – 20
Alkalna fosfataza 102 U/L 54 – 119
Aspartat-aminotransferaza 64 U/L 8 – 30
Alanin-aminotransferaza 161 U/L 10 – 36
Gama-glutamil-transferaza 66 U/L 9 – 35
Kolesterol 5.6 mmol/L < 5.0
Trigliceridi 4.14 mmol/L < 1.7 HDL-kolesterol 0.76 mmol/L > 1.2
LDL-kolesterol 4.11 mmol/L
Inzulin 41.7 mU/L 2.7 – 17.0 CMI
HbA1c 5.5 %

Nikako ne mogu sniziti inzulin, a zdravo se hranim, dosta vježbam i hodam, na vegetarijanskoj sam prehrani. Pijem krom, D i B12 vitamin. Tu ispod su i ostale pretrage:
Eritrociti 4.16 3.86 – 5.08
Hemoglobin 118 g/L 119 – 157
Hematokrit 0.361 L/L 0.356 – 0.470
MCV 86.8 fL 83.0 – 97.2
MCH 28.4 pg 27.4 – 33.9
MCHC 327 g/L 320 – 345
RDW 13.5 % 9.0 – 15.0
Eritroblasti 0.0 0.0
Eritroblasti < 0.4 /100 Lkc 0
Leukociti 9.9 Neoznačena grafika3.4 – 9.7
Eozinofilni granulociti 2.8 % 0 – 7
Bazofilni granulociti 0.4 % 0 – 1
Neutrofilni granulociti 65.9 % 44 – 72
Limfociti 24.2 % 20 – 46
Monociti 6.7 % 2 – 12
Trombociti 291
MPV 10.2 fL 9.0 – 13.0

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Količina i kvaliteta ugljikohidrata ključan su element u prehrani osoba s inzulinskom rezistencijom. Brojni autori upućuju na dobrobit smanjenja unosa jednostavnih ugljikohidrata iz slatkih pića i slastica, ali i ukupne količine ugljikohidrata u dnevnom unosu. Prehrana osoba s oštećenom osjetljivošću na inzulin trebala bi obilovati proteinskim namirnicama, namirnicama s visokim udjelom nezasićenih masti te neškrobnim povrćem, a cjelovite žitarice i voće treba konzumirati u ograničenim količinama. Preporučuje se konzumacija namirnica niskoga glikemijskog indeksa kako bi se poboljšala osjetljivost na inzulin. Također, važnim su se pokazali i način i brzina hranjenja. Naime sporijim hranjenjem i temeljitijim žvakanjem poboljšava se probavljivost složenih ugljikohidrata bogatih prehrambenim vlaknima. Tjelesna je aktivnost još jedan čimbenik koji može znatno pridonijeti uspješnosti liječenja inzulinske rezistencije.
Istraživanja u kojima je ispitanicima smanjen udio ugljikohidrata na 20 – 40 % u cjelodnevnom energijskom unosu, s posebnim naglaskom na smanjenje unosa jednostavnih šećera i škroba, pokazala su povoljan učinak na homeostazu inzulina.
Uz ugljikohidrate, kao ključan makronutrijent u dijetoterapiji inzulinske rezistencije, kvaliteta masti također se pokazala važnom. Pokazalo se da povećan unos jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina pozitivno utječe na homeostazu inzulina, dok visok unos zasićenih masti negativno utječe na osjetljivost na inzulin.
Osim makronutrijenata, kod inzulinske rezistencije valja obratiti pažnju i na status mikronutrijenata, posebno na vitamin D koji je važan u kontroli inzulinske rezistencije. Nadomjesna primjena mio-inozitola, vitamina D i probiotika također se pokazala korisnom potpornom mjerom u ovoj indikaciji.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]