„Plodovi jeseni“ pojam je svima dobro poznat, to je redovito tema domaćih zadaća iz materinjeg jezika, djeca sa svojim nastavnicima dijelove nastave provode u prirodi izabirući lišće najrazličitijih boja i oblika za herbarije, domaćice mogu pokazati svu svoju domišljatost u pripremi obroka za svoje najmilije i tako dalje.
„Plodovi jeseni“ pojam je svima dobro poznat, to je redovito tema domaćih zadaća iz materinjeg jezika, djeca sa svojim nastavnicima dijelove nastave provode u prirodi izabirući lišće najrazličitijih boja i oblika za herbarije, domaćice mogu pokazati svu svoju domišljatost u pripremi obroka za svoje najmilije i tako dalje.
Domišljate domaćice dat će mašti na volju i spravljati najrazličitije obroke koji će zadovoljiti sva i svačija čula. Međutim, nepcu, oku i drugim osjetilima ugodna jela trebaju zadovoljiti i druge, nevidljive zahtjeve i jedino tako ćemo uživati u namirnicama plodonosnoj jeseni. Naravno, kalorijski i nutritivno izbalansirani obroci od jesenskih namirnica neophodni su za sveukupno, pa tako i intimno zdravlje – trebamo li to uopće posebno napomenuti?
Promotrimo koje su od mnogih namirnica kojima obiluje jesen naročito prikladne za pripremu zdravih obroka, na pravi način – prednost treba dati kuhanim i ne odveć začinjenim jelima.
Od povrća ćemo posebno izdvojiti:
-bundevu, pravu jesensku namirnicu, bogatu vitaminom A i antioksidansima, koja je česti sastojak bilo kuhanih bilo pečenih jela,
-mrkvu, koja je nezaobilazan sastojak juha, a vrlo je ukusna i sirova. Štoviše, nutricionisti preporučaju mrkvu i kao grickalicu. Osobito je bogata vitaminom A, koji uz sva ostala svojstva ima važnu ulogu u očuvanju reprodukcijskog zdravlja,
-kelj i brokulu, koji se, kao i mrkva, mogu servirati na ne sasvim tipičan način – čips od pečenih listića kelja je, osim što je vrlo ukusan i prava vitaminska bomba. A zbog vitamina K osobito se preporuča ženama u menopauzi,
-gljive, koje su prepune probiotika i kao takve bi ih bilo poželjno češće konzumirati, različito termički obrađene. Uz dodatnu napomenu kako traganje za njima ipak treba prepustiti profesionalcima, jer njihov ljupki izgled može opasno zavarati,
-salatu putericu, koju od raznih salata nutricionisti vole izdvojiti kao posebno ukusnu, „meku“ i bogatu antioksidansima, …
Od voća, koje je u našem podneblju karakteristično ponajprije za jesen, izdvojit ćemo:
šipak, koji je osobito bogat antioksidansima i kalijem,
kruške, bogate antioksidansima, bakrom i vitaminom C,
smokve, bogate vlaknima,
jabuke, bogate pektinom i vitaminom C,
brusnicu, bogatu probioticima, vlaknima i vitaminom C, …
Doista, u svakom pogledu plodonosna jesen, s osobito bogatom ponudom namirnica, omogućava pripremu raznih jela za svakoga. No, naglasak ipak neka bude na kombinaciji namirnica i načinu njihove pripreme koji će zadovoljiti kalorijske i nutritivne zahtjeve organizma.
Bez brige, jesen je dovoljno duga i bit će vremena isprobati što nudi, kada je hrana u pitanju – ne treba sve probati u nekoliko dana.
21.10.2019