Peptički vrijed

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Vrijed najčešće pogađa želudac i dvanaesnik. Najčešći simptom je bol u trbuhu, koja se može osjetiti u svakom dijelu, ali je načešće iznad pupka i u žličici. Njezin intenzitet je različit, od umjerene, tupe, pa sve do izrazito jake, probadajuće boli. Ako bolest ima sijelo u želucu, uzimanje hrane često pogoršava stanje i bol postaje jača. Nasuprot tome, kod vrijeda dvanaesnika, bol popusti nakon jela, ali samo prolazno. U slučaju da je vrijed smješten u jednjaku (što je i najrjeđi slučaj), bol se osjeća dosta visoko u trbuhu ili u prsima. Osim boli, bolesnici često osjećaju kiselinu u vidu žarenja.

Ponekad bolesnici imaju crnu (kao katran ili talog crne kave) stolicu, što je znak sigurnog krvarenja. Naime, vrijed  koji je dubok može oštetiti krvnu žilu (arteriju ili venu). U toj situaciji bolesnik se osjeća malaksalo, vrti mu se u glavi, ima vrtoglavicu, a kod jačeg iskrvarenja i nesvjesticu. Tada je krvni tlak nizak, a bilo kuca izrazito brzo. Neki bolesnici povraćaju krvavi sadržaj. Najteža komplikacija je perforacija na stjenci, što je praćeno izrazito jakim bolovima.

Mnogi se pitaju kada se javiti liječniku. Svi navedeni simptomi zahtjevaju pregled liječnika obiteljske medicine, a ako je stolica crna ili bolesnik povraća krvavo, savjetuje se bolničko liječenje, jer su to znakovi krvarećeg vrijeda. Najčešći uzroci nastanka vrijeda su infekcija želuca bakterijom Helicobacter pylori i uzimanje različitih lijekova za smanjenje reumatskih bolova, kao što su nesteroidni antireumatici (NSAR). Isto tako, pušenje i konzumiranje alkoholnih pića mogu biti uzrokom ove bolesti.

H. pylori je čest stanovnik u želucu. Postotak populacije koji su inficirani u nekoj sredini direktno ovisi o higijenskom standardu. Tako je, u nerazvijenim zemljama Afrike i Azije, inficirano gotovo cijelo stanovništvo, dok je u zemljama Europe i razvijenog zapada infekcija najrjeđa. Nije potpuno jasan put širenja, ali se smatra da prelazi od osobe do osobe. Situacija u Hrvatskoj je negdje u “zlatnoj” sredini u odnosu na ove dvije krajnosti.

NSAR su lijekovi koji se danas masovno koriste. Smatra se da u SAD-u i Europi oko 60% starije populacije (preko 60 godina) uzima neke od ovih lijekova. Životni vijek je sve dulji, pa se medicina susreće sa svim problemima lokomotornog sustava koji tu populaciju muče. Daljnji problem je da se NSAR uzimaju u kombinaciji s drugim lijekovima (antikoagulansi, aspirin i sl.) što uvelike povećava rizik razvoja vrijeda, posebice ako je bolesnik istovremeno inficiran bakterijom H. Pylori.

Vrijed se dijagnosticira temeljem podataka o tipičnim simptomima i o uzimanju eventualnih lijekova, koje dobijemo od bolesnika ili, što je najpouzdanija metoda, endoskopski (gastroskopija). Za liječenje su se ranije upotrebljavali različiti lijekovi, koji se danas vrlo rijetko koriste. Radi se o antacidima (smanjuju kiselinu, blokatorima H2 receptora i sl.). Danas su za liječenje na raspolaganju blokatori vodikove crpke, koji priječe lučenje solne kiseline. Iz te skupine imamo više preparata koji su podjednake učinkovitosti (pantoprazole, esomeprazole, lanzoprazol, omeprazole i sl.). Liječenje se provodi u trajanju od mjesec dana, rijetko dulje.

Smanjenje razine kiselosti u gornjem probavnom traktu dovodi do brzog cijeljenja vrijeda. Ako je bolesnik inficiran HP bakterijom, u terapiji se koristi i kombinacija dva antibiotika od 7 do 14 dana, ovisno o pristupu pojedinog liječnika. Nakon provedene terapije obavezna je kontrolna gastroskopija I biopsija na HP, ukoliko je ranije bila prisutna. Umjesto brzog ureaza testa na HP pri biopsiji, može se rabiti i imunokromatografski test stolice na HB. Terapija peptičkog vrijeda inhibitorima vodikove crpke izvanredno je učinkovita, a lijekovi se dobro podnose te nemaju značajnijih nuspojava.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Neurološka osjetljivost Depositphotos_324799920_L

Kako vrijeme utječe na glavobolje?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Degenerativna ozljeda meniska

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Bol

Blaga bol ispod lijevog pazuha uz ubrzan rad srca i želučanu nelagodu – trebam li brinuti?

Liječenje boli u mišićima

Liječenje boli u mišićima

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBol u mišićima je multifaktorsko stanje koje može nastati zbog raznih fizioloških, okolišnih i čimbenika načina života. Razumijevanje mehanizama boli u mišićima ključno je za učinkovito liječenje. Liječenje boli u mišićima ovisi o njezinu uzroku kao i o tome radi li se o akutnoj ili kroničnoj boli. Dok se mnogi slučajevi, pogotovo akutne boli, rješavaju […]

Mialgija

Bol u mišićima

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBol u mišićima (mialgija)Bol u mišićima, ili mialgija, uobičajeno je stanje koje pogađa ljude svih dobnih skupina. Uzroci su različiti i mogu varirati od blage nelagode nakon fizičkog napora do simptoma ozbiljnijih bolesti. Bol u mišićima može značajno utjecati na kvalitetu života, pokretljivost i svakodnevno funkcioniranje. Pravodobno otkrivanje uzroka boli u mišićima ključno je i […]

Bol

Zašto mi se javlja bol u sredini leđa?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]