Postinfektivni sindrom iritabilnog crijeva

Pozdrav,zensko sam i imam 23 godine. Od prije dvije godine imam probleme za stomakom poslije covid infekcije i koristenja azitromicina i dovicina. Dijareja, nadutost i gasovi. Stolice su bile po 3 do 4 puta pa se to regulisalo. Odradila sam uz abdomena te nalaz stolice na gljivice bakterije okultno krvarenje i fekalni kalprotektin. Sve je bilo dobro osim kalprotektina koji je 210 i otisla sam gastroenterologu radjena je kolonoskopija prosle godine i dg.je bila ileitis chronica nonspecifica activa. Dati su probiotici espumisan i jedno paklo metronidazola i pracenje kalprotektina svaka 2-3 mjeseca. Te je bio 115 pa 410 pa 65. Radjeno je i nalaz antitijela na celijakiju i laktozu i utvrdjena intolerancija na laktozu.Tegobe su se relativno smanjile, povremene oscilacije sa gasovima posebno kad je stomak prazan tj ako sam gladna. Pratim ishranu i koristim probiotike.Ako koristim antibiotike za druge upale cesto se pogorsaju simptomi i dodje do dijareje ali jednom do dva puta dnevno. Nemam bolove, mucnine niti krvi ni sluzi u stolici. Samo mi nije jasno vracanje nadustosti i povremene dijareje uz kalprotektin koji varira a ne radi se o bolesti IBD? Hvala.

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Očito je da su infekcije i antibiotske terapije uzrokovale disbiozu, odn. poremećaj crijevne mikrobiote što vam zadaje probleme u protekle dvije godine. Takve situacije nisu nimalo rijetke. Kalprotektin koji se ne povećava iznad 100 u pravilu ne ukazuje na upalnu bolest crijeva. Kod vas je prisutan tzv. postinfektivni sindrom iritabilnog crijeva te se trebate posvetiti vraćanju ravnoteže u vaš crijevni mikrobiom. Potrebna je primjena vlakana (psyllium, chia, zobena kaša), probiotika (posebice S. boulardii zbog dominantnog proljeva) te posebno strukturiranje prehrane bez laktoze pri čemu Vam može pomoći praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotik

Antibiotici – brzi spas od zaraznih bolesti ili…

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteAntimikrobni lijekovi Antimikrobni lijekovi liječe bolesti izazvane mikrobima (mikroorganizmima). Po svom djelovanju mogu usporiti rast i razmnožavanje mikroba ili ih ubiti. Dijele se na antibiotike (protiv bakterijskih upala), antimikotike (protiv gljivičnih upala), antivirotike (protiv virusnih infekcija) i lijekove protiv parazitskih infekcija. Neki od antimikrobnih lijekova mogu djelovati na više različitih vrsta mikroorganizama. Ovi lijekovi spašavaju […]

Anksioznost

Postoji li za bolove u trbuhu neki određeni razlog ili je to zbog anksioznosti?

Kardiovaskularna protekcija

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Transabdominalni ultrazvuk

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDivertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]