Postinfektivni sindrom iritabilnog crijeva

Pozdrav,zensko sam i imam 23 godine. Od prije dvije godine imam probleme za stomakom poslije covid infekcije i koristenja azitromicina i dovicina. Dijareja, nadutost i gasovi. Stolice su bile po 3 do 4 puta pa se to regulisalo. Odradila sam uz abdomena te nalaz stolice na gljivice bakterije okultno krvarenje i fekalni kalprotektin. Sve je bilo dobro osim kalprotektina koji je 210 i otisla sam gastroenterologu radjena je kolonoskopija prosle godine i dg.je bila ileitis chronica nonspecifica activa. Dati su probiotici espumisan i jedno paklo metronidazola i pracenje kalprotektina svaka 2-3 mjeseca. Te je bio 115 pa 410 pa 65. Radjeno je i nalaz antitijela na celijakiju i laktozu i utvrdjena intolerancija na laktozu.Tegobe su se relativno smanjile, povremene oscilacije sa gasovima posebno kad je stomak prazan tj ako sam gladna. Pratim ishranu i koristim probiotike.Ako koristim antibiotike za druge upale cesto se pogorsaju simptomi i dodje do dijareje ali jednom do dva puta dnevno. Nemam bolove, mucnine niti krvi ni sluzi u stolici. Samo mi nije jasno vracanje nadustosti i povremene dijareje uz kalprotektin koji varira a ne radi se o bolesti IBD? Hvala.

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Očito je da su infekcije i antibiotske terapije uzrokovale disbiozu, odn. poremećaj crijevne mikrobiote što vam zadaje probleme u protekle dvije godine. Takve situacije nisu nimalo rijetke. Kalprotektin koji se ne povećava iznad 100 u pravilu ne ukazuje na upalnu bolest crijeva. Kod vas je prisutan tzv. postinfektivni sindrom iritabilnog crijeva te se trebate posvetiti vraćanju ravnoteže u vaš crijevni mikrobiom. Potrebna je primjena vlakana (psyllium, chia, zobena kaša), probiotika (posebice S. boulardii zbog dominantnog proljeva) te posebno strukturiranje prehrane bez laktoze pri čemu Vam može pomoći praćenje nutricionista.

Srdačan pozdrav!

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]