Anemija i karcinom debelog crijeva

Postovani, molim misljenje za sljedece nalaze. Imam 35 godina i dijagnosticirane GERB za koji pijem Emaneru i IBS za koji pijem Colospa.
Dobrovoljni sam darivatelj krvi svaka 3 mjeseca.Od 1.12.2021. radim u Austriji i ne hranim se bas zdravo,uglavnom pizze,sendvici, juhe…uz mali ili minimalni unos povrca i voca.
23.9.22. sam zadnje dao krv, 27.9. vadenje zuba sedmice uz jake dvotjedne bolove zbog alveolitisa te
pijem svakodnevno 5-6 vrecice brufena 600 u kombinaciji jos s Nalgesinom i paracetamolom. U tom nekom periodu javio mi se glositis na jeziku, te smanjena zelja za hranu,
ali uz normalno hranjenje 3x na dan i obroke ko i inace te mi se javlja glad cak i ubrzo nakon jela. Takoder sam primjetio pad tezine od nekih 4-5kg u periodu od mjesec dana.

Obiteljski lijecnik radi sljedece pretrage:

Ucinjen je KKS gdje je ustanovljen blagi pad hemoglobina.

K – HEMOGLOBIN 133 L g/L
K – HEMATOKRIT 0.397 L L/L
K-MCV 80.3 L fL
K-MCH 26.9 L pg

Nakon 10 dana smo ponovili KKS,zeljezo i feritin te nalazi izgledaju ovako.

K – ERITROCITI 5.11 10e12/L ( 4.34 – 5.72 )
K – HEMOGLOBIN 139 g/L ( 138 – 175 )
K – HEMATOKRIT 0.418 L/L ( 0.415 – 0.530)
K-MCV 81.9 L fL ( 83.0 – 97.2 )
K-MCH 27.2 L pg ( 27.4 – 33.9 )
K-MCHC 332 g/L ( 320 – 360 )
K-RDW 14.5 % ( 9.0 – 15.0 )
K – LEUKOCITI 6.5 10e9/L ( 3.4 – 10.0 )
K-DIF. KRVNA SLIKA
K- Segmentirani 61.8 % ( 44.0 – 72.0 )
K- Eozinofilni 0.4 % ( 0.0 – 7.0 )
K- Bazofilni 0.9 % ( 0.0 – 2.0 )
K- Limfociti 30.5 % ( 20.0 – 46.0 )
K- Monociti 6.4 % ( 2.0 – 12.0 )

S – ŽELJEZO 11.7 umol/L ( 11.0 – 32.0 )
S – UIBC 56.2 H umol/L ( 25 – 54 )
S – TIBC 67.9 umol/L ( 49 – 72 )

(S) Feritin 12.64 L ng/mL 21.81 – 274.66

Ucinjeni su jos i crp i tumorski markeri te stitnjaca.

(S) C reaktivni protein 1.8 mg/L < 5.0

Kalprotektin u stolici < 22 μg/g negativno: < 80 granično: 80 – 160 povišeno: > 160

(S) CEA < 1.7 ng/mL do 5.0
(S) CA 19-9 2.87 U/mL do 37.00

(S) TSH 1.43 mIU/L 0.35 – 4.94
(S) FT4 13.29 pmol/L 9.01 – 19.05

U 6. mjesecu je napravljena gastroskopija zbog gerba. Nalaz je bio uredan. Pocetkom ovog mjeseca je napravljena anoskopija da se potvrdi dijagnoza unutarnjih hemoroida
2. stupnja zbog povremene pojave svjeze krvi na wc papiru.
Stolica je uredna,zute do smede boje. 2-3 puta na dan, uredne konzistencije osim kad prekinem s Colospa onda je stolica kasasta.
Umoran sam i depresivan zbog svega,cesto me boli glava kaj je vjerojatno zbog smanjenog zeljeza u organizmu te ponekad lagane vrtoglavice kad ustanem iz stolice ili kreveta.
Moje pitanje je ,dali ova nagla anemija moze utjecati na apetit i kilazu i dali da radim kolonoskopiju radi mogucih tumorskih pojava te koliko je pouzdan kalprotektin
kao marker kolorektalnih karcinoma?

Hvala unaprijed

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Niske vrijednosti feritina ukazuju na slabe zalihe željeza u organizmu. Treba uvesti željezo, ali u obliku koji neće stvarati tegobe vašem osjetljivom probavnom sustavu – preporučila bih željezo-bisglicinat u dozi od 40 mg dnevno. Laboratorijski nalaz treba ponoviti nakon 3-4 mjeseca. Ako ne dođe do poboljšanja, preporuka je da se napravi kolonoskopija. Kalprotektin je marker upale, a ne kolorektalnih karcinoma. Vaš tumorski marker CA 19-9 je nizak te po svemu sudeći nema razloga za zabrinutost, međutim, treba ipak biti na oprezu. U prehranu uključite obilje zelenog lisnatog povrća, voća, juhe od crvenog mesa i kostiju, meso, ribu, jaja, kuhane žitne kaše, mahunarke. Pripazite da prehrana bude raznolika i redovita.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Pika

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAnemija je stanje u kojem je snižena koncentracija hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik. Najčešća anemija dječje dobi je ona uzrokovana nedostatkom željeza. Što je hemoglobin i zašto je bitno željezo? Crvene krvne stanice (eritrociti) prenose kisik pomoću hemoglobina, složenog proteina koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Manjak željeza […]

kronično zatajenje srca

Terapija deficita željeza kod bolesnika s kroničnim zatajenjem srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDeficit željeza povezan je s težinom kliničke slike srčanog zatajenja i porasta funkcionalne klase NYHA i razine serumskog NTproBNP-a. FERRIC-HF je prva randomizirana klinička studija koja je u bolesnika sa zatajenjem srca bez anemije definirala deficit željeza kao serumski feritin < 100 ng/ml ili serumski feritin 100-299 ng/ml uz zasićenje transferina < 20%. Deficit željeza u […]

Deficit željeza

Deficit željeza kod kardiovaskularnih bolesnika

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŽeljezo kao sastavni dio hemoglobina crvenih krvnih stanica je neophodan za normalnu hematopoezu. Također je važan dio mioglobina /drugi hemprotein/, sudjeluje u skladištenju kisika i funkciji drugih proteina koji su važni za staničnu aktivnost, pa tako i metabolizma srčanog mišića. Željezo je neophodno našem organizmu u procesima metabolizma, u transportu i iskorištavanju kisika, funkciji mitohondrija […]

Anemija

Molim Vaše mišljenje za niske parametre krvne slike

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]