Trebam li raditi kolonoskopiju ili još nešto?

Postovanje.
Prije 2 godine sam radio Rektoskopiju nalaz uredan.
Gastroskopija:klizajuca kila 4cm,refluks i gastritis,nalaz na hel. Bakteriju negativan.dvanaesto palacno uredno
Uzv sam radio ove godine 4 puta i sve uredno osim masne jetre.
Muci me to sto me ponekad boli kod pupka gore prema lijevoj strani,bol je najvise prilikom tesko dizanja i na dodir.
Nalaze sam sve radio povecani su mi enzimi jetre vec 3 ili 4 godine smanjim ih alt bude 65 ast 38 i masnoca losa bude velika,kreatinin 104..
Radio sam uzv srca,krvnih sudova vrata,hepatits nalaze sve uredno.
Da li imam potrebe da se brinem za tu vrstu boli nije jaka bol i nije stalna.
Imam 29 godina ne pusim,ne pijem alkoholn,ni gazirana pica.
U zadnju godinu sam dobio 5kg mase.
Da li bi bilo potrebe raditi kolonoskopiju ili sta jos?
Nadam se pozitivnom odgovoru.
Hvala unaprijed.

13.2.2025

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

da bi procijenila potrebu endoskopske obrade potrebni su mi detaljniji anamnestički podaci. Ako su povišeni jetreni enzimi posljedica masne jetre tj. MASLD-a potrebno je žurno promijeniti stil života, no kako bi se isto utvrdilo sugeriram ambulantni pregled gastroenterologa radi daljnje obrade i opširnijih anamnestičkih podataka koji su potrebni za donošenje preporuka.

Srdačnom

Petra Puž Britvić, spec. gastroenterologije

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]