Bolovi u desnom dijelu trbuha – koji je uzrok mojih tegoba?

Poštovani,

Molim Vas pomoć. Tri mjeseca imam bolove u donjem desnom dijelu trbuha, ponekad i kvrgu nakon jela i bol koja kasnije nestane. Imam poteškoće sa zatvorom. Nakon pretraga, kolonoskopije te uspješnog uklanjanja polipa na debelom crijevu počeli su se javljati bolovi u lijevom desnom dijelu trbuha, nakon odlaska na wc u tom dijelu štrecanje i bolovi koji traju cijeli dan iako su se problemi sa zatvorom smanjili. Enterografija uredna, krv i urin uredni, kalprotektin negativan. Slijedi testiranje na sibo, intoleranciju na fruktozu.Gluten i mliječne proizvode ne unosim dva mjeseca, prehrana mi se temelji na voću, povrću, ribi, žitaricama i orašastim plodovima te unošenje probiotika.
Molim Vas pomoć što bi moglo biti uzrok mojih tegoba. Puno hvala na odgovoru.

28.5.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

Iako me Vaši anamnestički podaci upućuju na mogući sindrom iritabilnog crijeva (SIC) za postavljanje dijagnoze bitni su mi detaljniji anamnestički podaci (Vaša životna dob, učestalost pojavljivanja bolova, karakter bolova, što točno za Vas znači konstipacija, prisutnost drugih simptoma ili tegoba u vidu nadutosti, flaktulencija,..). Ukoliko se isključi SIBO i genitourinarna problematika te anamnestički potvrdi SIC terapija bi trebala biti usmjerena prema rješavanju Vaših tegoba. Savjetuje se korekcija prehrambenih navika (kod SIC-a se sugerira low FODMAP dijeta), u slučaju bolova u abdomenu primjenjuju se antispazodici (mebeverin, otilonijev bromid), kod izraženije konstipacije koja se ne može korigirati promjenom dijetetskog režima primjenjuju se laksativi, probiotici također imaju mjesta u liječenju SIC-a. Budući da su stres i emocionalni faktori često povezani s IBS-om, psihološka terapija može biti korisna komponenta terapijskog plana. Stoga budući da problematika nije jednostavna potrebna je daljnja konzultacija sa Vašim gastroenterologom.

Srdačno,

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Može li nadutost biti posljedica anksioznosti?

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Trebam li napraviti još pretraga za jetru?

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Gastroenterologija

Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. […]