Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, alkohol, povišene masnoće, lijekovi, infekcije, trauma.

Učestalost akutnog pankreatitisa u Hrvatskoj slijedi globalne trendove. Prema dostupnim podacima, incidencija se kreće oko 30-50 slučajeva na 100,000 stanovnika godišnje. Bolest pogađa ljude svih dobnih skupina, ali je češća kod odraslih, posebice muškaraca, što se pripisuje većoj konzumaciji alkohola. Simptomi akutnog pankreatitisa nastaju naglo, a uključuju intenzivnu bol u središtu gornjeg dijela trhuha koja se vrlo često širi u leđa, mučninu i povraćanje, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzan rad srca, nadutost.

Bolest se uz prisutnu simptomatologiju dijagnosticira laboratorijskom obradom, a u slučaju akutnog pankreatitisa to su povišene vrijednosti gušteračinih enzima u serumu (amilaza i lipaza), ili slikovnim metodama, primarno MSCT-om, kojima se prikazuju promjene karakteristične za akutnu upalu gušterače. Od velikog je značaja u dijagnostici kod upale gušterače i UZV abdomena kojim se također mogu prikazati promjene gušterače koje su specifične za upalu i kojim se može razlučiti radi li se o upali koja je uzrokovana žučnim kamencima ili ne budući da su žučni kamenci drugi najčešći uzročnik akutnog pankreatitisa i u slučaju kojih je potreban specifičan terapijski pristup. Bolest je u prvih 48 do 72h nepredvidivog tijeka zbog čega zahtjeva žurnu posjetu liječniku i liječenje u hospitalnim uvjetima.

Akutna upala gušterače je samoograničavajuća bolest na čiji tijek možemo tek neznatno utjecati terapijskim mjerama. Svim pacijentima je u početku bolesti potrebno intenzivnije praćenje. Liječenje se sastoji u ublažavanju simptoma bolesti. U liječenju je bitna adekvatna analgezija koja će umanjiti intenzivne bolove, hidratacija zbog velikog gubitka tekućine tijekom upale i vrlo čestog povraćanja, te prestanak unosa hrane i tekućine na usta kako bismo spriječili lučenje enzima gušterače i nastavak upalnog procesa. Sve potrebne nutritivne vrijednosti i tekućina se u početku bolesti primjenjuju parenteralno (na venu).

Specifične mjere i terapija uključuju antibiotke koji se primjenjuju isključivo u slučaju potvrđene infekcije, endoskopsku retrogradnu pankreatografiju koja je potrebna ukoliko je uzrok upale gušterače začepljenje žučnog voda kamencem. U teškim slučajevima i kod razvoja komplikacija je ponekad potrebna u kasnijem tijeku liječenja endoskopska intervencija ili operacija. Komplikacije bolesti dijelimo na rane i kasne. Rane komplikacije uključuju nekrozu odnosno smrt dijela gušetrače, razvoj multiorganskog zatajenja, a kasne infekciju nekroze, sepsu, razvoj psudociste. Ovisno o veličini područja koji je bio zahvaćen upalom i težini oštećenja dolazi do gubitka funkcije gušterače odnosno od razvoja šećerne bolesti te neadekvatne razgradnje hrane i apsorpcije hranjivih tvari. Akutna upala gušterače je ozbiljna medicinska hitnost koja zahtijeva promptno prepoznavanje i liječenje.

Uz adekvatnu dijagnostiku i terapiju, većina pacijenata se oporavlja bez dugoročnih posljedica, no teški slučajevi mogu dovesti do značajnih komplikacija i zahtijevati intenzivnu medicinsku skrb. Pravovremena intervencija i multidisciplinarni pristup ključni su za uspješan ishod liječenja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Grlobolja Depositphotos_11357109_L

Herpangina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Aorta

Je li normalno da već mjesec dana osjećam pulsiranje u trbuhu koje se javlja samo u mirovanju i otežava mi san?

Sinusi

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Bol

Osnovni simptomi uroloških bolesti

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePostoji pet temeljnih simptoma uroloških bolesti koji nam, u raznim kombinacijama sugeriraju, da bi se moglo raditi o bolesti urogenitalnog sustava. Na slijedeće simptome treba obratiti osobitu pažnju. To su hematurija (pojava krvi u mokraći), bol, oteklina, temperatura i smetnje mokrenja Treba reći kako su ti simptomi uvijek vrlo jasno izraženi i, ukoliko su značajni, […]

Bolovi

Je li normalno da nakon ugradnje JJ proteze imam bolove pri mokrenju i povremenu krv u mokraći, i kroz koji dio mokraćnog sustava proteza prolazi?

Ljetna viroza

Putna ljekarna – djeca i kronični bolesnici

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteU prvom dijelu putne ljekarne navedeni su preparati koji mogu pomoći svim dobnim skupinama. Ranjivije su skupine naravno djeca i starije osobe s kroničnim bolestima. Putovanje u Hrvatskoj je za kronične bolesnike postalo jednostavno uvođenjem e-recepta jer se kronična terapija koja je propisana na ponovljivi recept može podići u bilo kojoj ljekarni. Prije samog putovanja […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]