Dijabetes tip 2; mitovi, poluistine i istine….

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

U ljudskoj je prirodi biti znatiželjan i bojati se nečeg nepoznatog. Posebice taj strah dolazi do izražaja kada je „to nepoznato“ i opasno. Sjetimo se mitova o munjama kao srdžbi bogova, priča pomoraca o morskim čudovištima koji su „bili krivi“ za morske oluje. Mnogo je spiritualizma povezano sa zrcalom. Ne tako davno suvremenici nisu vjerovali da je čovjek stupio na mjesec. Zanimljive su i nevjerice o „kutiji koja govori“ (radio-uređaj). Dakle, zastrašujućim pričama pokušavamo popuniti prazninu kada ne znamo istinu, no sve to brzo nestaje pred znanstveno utemeljenom istinom s obzirom da jedino znanje nema alternative. Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

Etiologija dijabetesa tipa 2 je često pripisivana isključivo stresu i prevelikoj konzumaciji koncentriranih ugljikohidrata. Međutim, to je samo dijelom točno. Povećan kalorijski unos te posljedična debljina dovodi do inzulinske rezistencije, odnosno otpornosti perifernih tkiva na djelovanje  inzulina, što kod nekih ljudi („genetski determiniranih?“) dovodi do razvoja kompleksnog metaboličkog poremećaja znanog kao dijabetes tip 2. Ljudi koji pretjeruju sa „slasticama“  često imaju neuravnoteženu prehranu u smislu nedostatnih razina bjelančevina, vitamina i drugih hranjivih tvari. Dakle „loše prehrambene navike“  u smislu prevelike konzumacije koncentriranih ugljikohidrata direktno oštećuju zubnu caklinu, no direktno ne „izazivaju“ dijabetes tip 2. Naravno, preveliki kalorijski unos, uključujući i ekscesivnu konzumaciju „slastica“  mogu dovesti do porasta tjelesne težine i debljine.  Još uvijek nije nedvojbeno znasntveno utvrđena sama etiologija te bolesti, no smatra se da su debljina uz , vrlo značajnu genetsku determinantu, najvažniji čimbenik rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Shvaćanje prehrane pacijenata s dijabetesom tipa 2  kao „strašne, rigidne, prehrane dijabetičara „ je gotovo nevjerojatno. „Diabetes diet“ u biti nije stroga dijeta, već razumjeva specifičan odabir hrane i rasporeda obroka u svezi s načelima terapije i fizičkom aktivnošću. I u prehrani pacijenata s dijabetesom dominiraju ugljikohidrati. Režim prehrane treba uskladiti s životom, poslom i aktivnosti svakog pojedinca. S tim u svezi potrebito je odabrati naprikladniju inzulinsku terapiju ukoliko je indicirana. Ovisno da li se radi radno aktivnim, mlađim osobama koji nisu u mogućnosti imati „fiksna“ vremena obroka, ili pacijentima s dijabetesom starije životne dobi, kojima je , eventualno, prikladnija inzulinska „predmješana“ terapija s obzirom na manji broj dnevnih aplikacija u odnosu na „basal bolus“ terapijsku shemu. No, prehranapacijenata s povišenom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2 s dominantnom inzulinskom rezistencijom je redukcijska s dostatnom razinom bjelančevina. Značajno je smanjiti i količinu i „frekvenciju“ obroka, posebice stoga jer je uvriježen mit da „svaki dijabetičar mora jesti najmanje pet puta dnevno“, što svakako ne odgovara istini za takve pacijente.

Dijabetes tip 2 u početku bolesti koja se liječi „temeljnim mjerama“  dakle, higijensko dijetetskim režimom koji uključuje pravilan sastav , broj i kalorijsku vrijednost obroka, te fizičkom aktivnošću uz metformin kao temeljni lijek često se neopravdano smatra „blagim i neozbiljnim dijabetesom“. Važno je naglasiti da se radi o progresivnoj bolesti, gdje postupno dolazi do „sloma“ kompenzacijskih mehanizama, sa sporim, ali ozbiljnim razvojem kroničnih komplikacijama, te kasnijeg „slabijeg odgovora“ i na „konzervativne mjere“ liječenja  i terapijske postupke. Dakle,  s obzirom na progresivni tijek „evolucijske krivulje“ dijabetesa tipa 2, važno je biti istinito, pravilno informiran i razumjeti osnovne postulate života s bolešću.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hospitalne mokraćne infekcije

Hospitalne mokraćne infekcije

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteInfekcija mokraćnog sustava najčešće nastaje fekalnom florom (npr. bakterijom iz crijeva – Escherichia coli) u izvanbolničkoj populaciji. Nasuprot tome postoje tzv. bolničke ili hospitalne infekcije mokraćnog sustava. Hospitalnom infekcijom smatra se svaka ona infekcija koja nije postojala prije hospitalizacije, a nastala je kao posljedica nekog dijagnostičkog ili terapijskog postupka. Svaka veća bolnica ima svoju službu […]

Spermiokultura

Što govori nalaz spermiokulture?

Pretilost

Pretilost kod djece

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaPretilost je multifaktorska bolest koja nastaje pod utjecajem genetskih i metaboličkih čimbenika, socio-kulturološke sredine, okoliša i loših životnih navika. Radi se o nesrazmjeru između povećanog unosa energije i smanjenju potrošnje zbog čega se višak energije pohrani u obliku masti i zato razlikujemo povećanu TT i pretilost. Pretilost i prekomjerna TT u djece u stalnom su […]

Urin

Inkontinencija kod muškaraca

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaInkontinencija urina kod muškaraca češće se javlja u starijoj životnoj dobi i često je povezana s bolestima prostate. Svaki četvrti muškarac stariji od 70 godina ima određeni tip inkontinencije urina. Inkontinencija urina se može klasificirati kao statička, urgentna, miješana, paradoksna, kontinuirana i funkcionalna. U liječenju inkontinencije urina važno je liječiti bolesti udružene s nastankom inkontinencije […]

Trudnoća

Trudnoća i postpartalno razdoblje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStudije o dugoročnim učincima in utero izloženosti SIPSS-u na pojavu poremećaja autističnog spektra i poremećaja pažnje/hiperaktivnosti dale su proturječne rezultate. Dok neki sugeriraju umjereno povećan rizik za ove poremećaje, drugi nakon kontrole težine majčinog psihičkog poremećaja i genetske predispozicije nisu pokazali takvu povezanost. Što se tiče inhibitora ponovne pohrane serotonina i noradrenalina kao što su […]

Urin

Molim vas objašnjenje sljedećeg nalaza i prijedlog kako dalje postupiti

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteIncidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteŠećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteŠećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePredijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Šećerna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteBolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteMetformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše