Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Poštovana, imam 37 godina te sam pri kraju petogodišnjeg liječenja nakon dijagnoze Ca dojke (obzirom na terapiju, bila sam 5 godina u menopauzi). Imate li savjet bih li trebala neke namirnice posebno izbjegavati/koristiti, koristiti neke suplemente ili? Koristim D-vital ampule, a saznala sam da imam i manjak b vitamina.
Zahvaljujem

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Zdravo i uravnoteženo se hraniti važno je za sve nas, a posebno kada je pitanju dijagnoza maligne bolesti, kao što je karcinom dojke. Odgovarajuća prehrana pomoći će oporavku organizma nakon liječenja, održati adekvatnu tjelesnu masu te očuvati snagu i masu mišića.

Koje namirnice imaju prednost?

Poželjno je da tijekom i nakon liječenja karcinoma u prehrani svakodnevno budu zastupljene različite namirnice iz svih četiriju glavnih skupina:

  • Voće i povrće

Raznobojno voće i povrće obiluje biljnim spojevima, fitotvarima, a posebno nam je interesantno povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Pokušajte svaki dan pojesti barem pet serviranja voća i povrća.

  • Cjelovite žitarice

Zobena kaša za doručak, kruh od punog zrna, kuhani proso, heljda ili kvinoja te druge cjelovite žitarice odličan su izvor prehrambenih vlakana. Adekvatan unos vlakana pomoći se spriječiti pojavu konstipacije koja se može javiti kao nuspojava nekih od terapija maligne bolesti.

  • Mahunarke

Mahunarke poput leće, graška, graha i slanutka odlikuje visok sadržaj proteina te su siromašne mastima.

  • Izvori proteina

Birajte kvalitetne izvore proteina kao što su meso peradi, bijela i plava riba, mahunarke te orašasti plodovi.

Koje namirnice je poželjno ograničiti?

Pravilno se hraniti ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći namirnica u kojima uživate, a koje se ne smatraju toliko kvalitetnima i poželjnima u svakodnevnoj prehrani. Međutim, stručnjaci se slažu kako bi u prehrani trebalo ograničiti sljedeće:

  • Meso i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti – ove namirnice obiluju nepoželjnim zasićenim mastima. Stoga ograničite unos crvenog mesa i visokomasnih mliječnih proizvoda.
  • Alkohol – vino, pivo i žestoka alkoholna pića općenito se ne preporučuju oboljelima od karcinoma dojke, a ujedno mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje uzimate.
  • Izvori jednostavnih šećera – slatkiši, keksi, kolači i zaslađeni napitci.
  • Nedovoljno termički obrađena hrana – liječenje maligne bolesti može utjecati na smanjenje razine bijelih krvnih stanica. Bez adekvatnog broja ovih važnih imunosnih stanica, organizam je podložniji infekcijama. Stoga tijekom liječenja pokušajte izbjeći konzumaciju sirove hrane poput sushija, a meso, ribu, jaja i perad pripremajte na sigurnim temperaturama.

 

Korisni savjeti kako olakšati nuspojave liječenja

Mučnina, povraćanje, proljev i konstipacija te suhoća usta česte su nuspojave liječenja karcinoma dojke. Donosimo  korisne savjete koji će vam olakšati ova neugodna stanja, a samim time i poboljšati kvalitetu života.

Konzumirajte više manjih obroka

Mučnina, nadutost i konstipacija nerijetko otežavaju konzumaciju preporučena tri glavna obroka. Kako biste ipak postigli preporučeni dnevni unos energije, podijelite obroke u danu na pet do šest manjih obroka.

Ne zaboravite na unos tekućine

Nuspojave liječenja poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije. Pokušajte svakodnevno konzumirati barem dvije do tri litre tekućine u obliku vode, čaja ili voćnog soka. Osjećate li mučninu, od pomoći mogu biti biljni čajevi s đumbirom i mentom.

Ako imate bolove u području usne šupljine koji otežavaju konzumaciju krute hrane, birajte guste smoothiese ili enteralne pripravke koji će vam osigurati unos prijeko potrebne energije i hranjivih tvari.

Budite oprezni s novim režimima prehrane

Ako ste pretraživali razne internetske stranice u potrazi za dodatnim informacijama o karcinomu dojke, vjerojatno ste naišli na različite sadržaje u kojima se ističu tvrdnje kako određeni načini prehrane mogu pomoći izlječenju malignih bolesti. Budite oprezni kod takvih pretjeranih tvrdnji jer svaki oblik ekstrema u prehrani može biti opasan.

Ketogena dijeta je način prehrane kojeg karakterizira izuzetno ograničavanje ugljikohidrata u prehrani kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze i potaknulo da kao izvor energije koristi rezerve masti. Iako je nekoliko znanstvenih studija pokazalo obećavajuće rezultate ketogene dijete kod određenih vrsta malignih bolesti, kao što je glioblastom, ne postoje dokazi da je ovaj oblik prehrane koristan kod karcinoma dojke.

Prije bilo kakve promjene načina prehrane, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom.

I kuhinjski pribor je važan

Kemoterapija može uzrokovati i promjene u osjetu okusa zbog čega vam hrana koju uobičajeno konzumirate odjednom može postati blaga i neukusna. U tom slučaju pomoći može dodatak začina i svježeg začinskog bilja tijekom pripreme hrane koji će dodatno oplemeniti okus jela.

Osim toga, određene vrste kemoterapije za posljedicu mogu imati pojavu tzv. metalnog okusa u ustima. Kako biste smanjili takav osjećaj, koristite plastični pribor za jelo, a pomoći može i upotreba staklenog i keramičkog posuđa tijekom pripreme hrane.

 

Uloga vitamina D

Oboljeli od malignih bolesti u povećanom su riziku od nedostatka vitamina D, a to se obilježje ujedno veže uz mišićnu slabost, muskuloskeletnu bol te povećan rizik od fraktura. Stoga se određivanje koncentracije vitamina D u krvi i nadoknada u slučaju nedostatka vitamina D smatraju potencijalno korisnim strategijama u ovoj skupini bolesnika.

Pacijentice u menopauzi s ranim hormonski ovisnim rakom dojke koje primaju adjuvantnu hormonsku terapiju s aromataznim inhibitorima imaju visok rizik od nastanka osteoporoze, te se učestalo bilježe niske vrijednosti vitamina D u ovih žena. Aromatazni inhibitori su lijekovi koji se koriste kao adjuvantna terapija u liječenju karcinoma dojke kod žena koje su u menopauzi i boluju od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (ER+). Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koja se stvara nakon menopauze. Najčešće se uzimaju 5 godina, te dodatno štite ženu još 5 godina. Aromatazni inhibitori mogu imati i nuspojave, poglavito artralgije (bolove u zglobovima) i općenito negativan utjecaj na koštano zdravlje te se brojni stručnjaci slažu kako je nadomjesna primjena vitamina D3 i kalcija u ovoj skupini od velike važnosti.

Prema smjernicama Europskog onkološkog društva svim pacijentima koji su pod terapijom koja negativno utječe na koštano zdravlje (ovarijska supresija/ablacija, aromatazni inhibitori, androgena deprivacijska terapija) savjetuje se uzimati hranu bogatu kalcijem, umjerena tjelovježba i unos 1000 – 2000 IJ vitamina D svaki dan.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Neurologija

EEG nalaz djeteta – usporenje osnovne aktivnosti i zašiljeni valovi u TPO regijama desno

Crijeva

Zatvor ne bira ni vrijeme ni mjesto – kako nježno potaknuti crijeva na rad?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZatvor označava rijetko, otežano ili nepotpuno pražnjenje crijeva, najčešće definirano kao manje od tri stolice tjedno. Uzroci mogu biti prehrana siromašna vlaknima, nedostatak tjelesne aktivnosti, dehidracija, stres, neki lijekovi ili promjene životnog ritma. Zatvor može biti prolazan, ali i kroničan te značajno utjecati na kvalitetu života. Nefarmakološke mjere – temelj svakog liječenja Prije primjene lijekova, […]

Ljeto

Ljetne viroze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme sunčanih dana, mora, putovanja i druženja, no nije imuno na viroze. Iako viroze najčešće povezujemo s hladnijim dijelom godine, određeni virusi preferiraju tople uvjete i šire se baš tijekom ljeta. Te tzv. ljetne viroze uglavnom su blaže prirode, ali mogu uzrokovati neugodne simptome, osobito kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ljetne […]

Laser

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]