Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu.
U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i višak kiseline samo su neke od njih. Dobro je znati da suplementi koji sadrže probiotske sojeve mogu biti dobri saveznici u borbi protiv ovih ali i drugih tegoba i bolesti probavnog sustava.
Zatvor
Opstipacija ili zatvor je izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Funkcionalna konstipacija je otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana.
Kod zatvora mogu pomoći kombinacije probiotika i prebiotika, koje povećavaju broj stolica i olakšavaju pražnjenje crijeva i neugodne simptome. Studije pokazuju da su prebiotici čak učinkovitiji u olakšavanju simptoma i sprečavanju zatvora od probiotika. Sukladno tome, sami probiotski sojevi neće biti izbor liječenja zatvora kod dječje populacije.
Akutni proljev
Proljev je neugodni probavni poremećaj koji se dešava iznenadno, a karakterizira ga veći broj (više od 3) i veći obim mekih ili tekućih stolica u 24 sata. Često ga prate glavobolja, povraćanje, dehidracija.
Zato je bitno paziti na nadoknadu tekućine, uporabu rehidracijskih otopina, laganiju prehranu. Korisni probiotski sojevi za odrasle su Lactobacillus paracasei B 21060, L. rhamnosus GG, Sacharomyces boulardii i Enterococcus faecium SF68. LGG i boulardi su dobar izbor i za djecu, a tu su i L. reuteri DSM 17938 i kombinacija L rhamnosus 19070-2 and L reuteri DSM 12246.
Proljev izazvan antibioticima
Antibiotici se često koriste za borbu protiv bakterijskih upala. Zimski mjeseci su razdoblje u kojima je učestalost bolesti veća pa time i uporaba antibiotika. Iako su odlični za uništavanje loših bakterija, antibiotici ujedno uništavaju i dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.
Time dolazi do neugodnih simptoma koji uključuju bolove i grčeve u želucu, proljev, otežano probavljanje hrane. Kako bi se spriječili ovi neugodni simptomi, bitno je započeti s uporabom probiotika odmah prilikom započinjanja antibiotske terapije.
Suplementacija probioticima mora trajati cijelo vrijeme korištenja antibiotika i još barem 7 dana nakon prestanka. Probiotici su uglavnom bakterije, tako da se između njih i antibiotika mora raditi razmak od 2 sata. Jedini je izuzetak boulardi, koji je kvasnica i otporan je djelovanje antibiotika.
Sojevi koji su pokazali najveću djelotvornost i kod odraslih i kod djece su LGG i boulardi, no preporuka stoji za sve kombinacije probiotika, jer mogu ublažiti neugodne simptome.
Liječenje H. pylori
Bakterija Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja nastanjuje sluznicu želuca i dvanaesnika skoro 50% odraslih osoba. Infekcija H pylori vrlo često uzrokuje gastritis, čireve na želucu i dvanaesniku, a povezuje se i s pojavom karcinoma želuca.
Kako se kod liječenja (eradikacije) ove bakterije koristi terapija s više različitih antibiotika, koji su često praćeni jako neugodnim simptomima mučnine, proljeva i drugih probavnih smetnji, uporaba probiotika je izuzetno važna, bez obzira na soj. Na hrvatskom tržištu postoje probiotski pripravci koji su namijenjeni upravo za liječenje H pylori, a po svjetskim smjernicama najučinkovitiji je boulardi, koji se preporučuje i u djece s ovom infekcijom.
Za kraj
Osjećaj zasićenosti, otežane probave i viška kiseline mogu se ublažiti uporabom višesojnih probiotskih pripravaka. Sojevi iz roda laktobacila i bifidobakterija mogu umanjiti vraćanje želučane kiseline (refluks), olakšati i ubrzati probavu te nam pomoći u ovo blagdansko doba. Osim pripravka s probioticima i prebioticima na tržištu postoje i proizvodi koji uz probiotike sadrži i enzime koji olakšavaju probavu i smanjuju osjećaj nadutosti.
A za one koji su odlučili u novu godinu ući s odlukama zdravijeg života i smanjenja tjelesne težine dobra je vijest da i tu probiotici imaju svoje mjesto…
Probajte pripaziti na količinu i vrstu hrane, umjereno piti alkoholna pića, dobro se zabaviti i uživati u blagdanskim radostima!
28.12.2023