Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu.

U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i višak kiseline samo su neke od njih. Dobro je znati da suplementi koji sadrže probiotske sojeve mogu biti dobri saveznici u borbi protiv ovih ali i drugih tegoba i bolesti probavnog sustava.

Zatvor

Opstipacija ili zatvor je izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Funkcionalna konstipacija je otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana.

Kod zatvora mogu pomoći kombinacije probiotika i prebiotika, koje povećavaju broj stolica i olakšavaju pražnjenje crijeva i neugodne simptome. Studije pokazuju da su prebiotici čak učinkovitiji u olakšavanju simptoma i sprečavanju zatvora od probiotika. Sukladno tome, sami probiotski sojevi neće biti izbor liječenja zatvora kod dječje populacije.

Akutni proljev

Proljev je neugodni probavni poremećaj koji se dešava iznenadno, a karakterizira ga veći broj (više od 3) i veći obim mekih ili tekućih stolica u 24 sata. Često ga prate glavobolja, povraćanje, dehidracija.

Zato je bitno paziti na nadoknadu tekućine, uporabu rehidracijskih otopina, laganiju prehranu. Korisni probiotski sojevi za odrasle su Lactobacillus paracasei B 21060, L. rhamnosus GG, Sacharomyces boulardii i Enterococcus faecium SF68. LGG i boulardi su dobar izbor i za djecu, a tu su i L. reuteri DSM 17938 i kombinacija L rhamnosus 19070-2 and L reuteri DSM 12246.

Proljev izazvan antibioticima

Antibiotici se često koriste za borbu protiv bakterijskih upala. Zimski mjeseci su razdoblje u kojima je učestalost bolesti veća pa time i uporaba antibiotika. Iako su odlični za uništavanje loših bakterija, antibiotici ujedno uništavaju i dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav.

Time dolazi do neugodnih simptoma koji uključuju bolove i grčeve u želucu, proljev, otežano probavljanje hrane. Kako bi se spriječili ovi neugodni simptomi, bitno je započeti s uporabom probiotika odmah prilikom započinjanja antibiotske terapije.

Suplementacija probioticima mora trajati cijelo vrijeme korištenja antibiotika i još barem 7 dana nakon prestanka. Probiotici su uglavnom bakterije, tako da se između njih i antibiotika mora raditi razmak od 2 sata. Jedini je izuzetak boulardi, koji je kvasnica i otporan je djelovanje antibiotika.

Sojevi koji su pokazali najveću djelotvornost i kod odraslih i kod djece su LGG i boulardi, no preporuka stoji za sve kombinacije probiotika, jer mogu ublažiti neugodne simptome.

Liječenje H. pylori

Bakterija Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja nastanjuje sluznicu želuca i dvanaesnika skoro 50% odraslih osoba. Infekcija H pylori vrlo često uzrokuje gastritis, čireve na želucu i dvanaesniku, a povezuje se i s pojavom karcinoma želuca.

Kako se kod liječenja (eradikacije) ove bakterije koristi terapija s više različitih antibiotika, koji su često praćeni jako neugodnim simptomima mučnine, proljeva i drugih probavnih smetnji, uporaba probiotika je izuzetno važna, bez obzira na soj. Na hrvatskom tržištu postoje probiotski pripravci koji su namijenjeni upravo za liječenje H pylori, a po svjetskim smjernicama najučinkovitiji je boulardi, koji se preporučuje i u djece s ovom infekcijom.

Za kraj

Osjećaj zasićenosti, otežane probave i viška kiseline mogu se ublažiti uporabom višesojnih probiotskih pripravaka. Sojevi iz roda laktobacila i bifidobakterija mogu umanjiti vraćanje želučane kiseline (refluks), olakšati i ubrzati probavu te nam pomoći u ovo blagdansko doba. Osim pripravka s probioticima i prebioticima na tržištu postoje i proizvodi koji uz probiotike sadrži i enzime koji olakšavaju probavu i smanjuju osjećaj nadutosti.

A za one koji su odlučili u novu godinu ući s odlukama zdravijeg života i smanjenja tjelesne težine dobra je vijest da i tu probiotici imaju svoje mjesto…

Probajte pripaziti na količinu i vrstu hrane, umjereno piti alkoholna pića, dobro se zabaviti i uživati u blagdanskim radostima!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Antibiotici

Povratak akni nakon antibiotika

Energija

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Proljev

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Što je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Antihistaminici

Izlaganje suncu može biti opasno ako se uzimaju lijekovi

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Nakon dugog razdoblja nestabilnog proljetnog vremena, napokon se pojavilo sunce. Iako uživamo u ljetnim radostima i veselimo se dužim danima, godišnjem odmoru i odlasku na more, jake sunčeve zrake za mnoge od nas nose i određene opasnosti. Osobe koje uzimaju lijekove za kronične bolesti, kao i one koje moraju koristiti antibiotike za vrijeme sunčanih dana, […]

Helicobacter pylori

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Mokrenje

Dijete javlja bol u donjem dijelu trbuha nakon mokrenja – koji su mogući uzroci tegoba?

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Trebam li ići kod doktora ako imam jako izraženu venu na penisu?

Ljekarništvo

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Koenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Ljekarništvo

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minute D-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Ljekarništvo

Utjecaj vrućina na bolesti i djelovanje lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ta pasja vrućina! Pasja vrućina više nije iznimka u ljetnim mjesecima nego je postala pravilo. Visoke temperature, povećani postotak vlage u zraku te nagle promjene atmosferskih tlakova najviše utječu na ranjive skupine kao što su starije osobe, trudnice, djeca i bolesnici s kroničnim bolestima. Kako se temperature ovih dana često penju preko 30 stupnjeva, postavlja […]

Ljekarništvo

Kolagen – izvor mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu, čini 30% ukupnih proteina. Pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se i u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže tkivima da budu jaka i otporna na istezanje. Struktura kolagena Kolagen je vlaknasti protein sastavljen od trostruke heliks […]

Ljekarništvo

Proljetni umor – možemo li ga izbjeći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dolaskom proljeća dolazi do buđenja prirode, cvjetanja biljaka, dužih i toplijih dana. Ipak, kod određenog broja ljudi proljeće ne donosi osjećaje sreće i povećane energije. Javlja se umor, manjak energije, simptomi depresije, letargije. Ovo se stanje naziva proljetnim umorom, dio je normalnih fizioloških procesa i zahvaća cijelu populaciju, u manjem ili većem obimu. Na sjevernoj […]

Ljekarništvo

Ako se uzima terapija, kada se može očekivati poboljšanje po pitanju vrtoglavica?

Ljekarništvo

Što znači C. diff?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]