Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. Iako se bolesti jetre nalaze na visokom desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrtnosti, jetri ne posvećujemo onoliku pažnju koliku ona zbog svoje uloge zaslužuje.

JETRA

Jetra je najveći unutarnji organ, u odrasla čovjeka težak oko 1.2 – 1.5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Zbog niza važnih, za život neophodnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva “kemijskom tvornicom” našeg organizma.

Jetra ima veliku sposobnost obnavljanja, a svoje funkcije obavlja i kada je očuvana tek polovina jetrenog tkiva. Međutim, bolesti jetre nerijetko imaju podmukli tijek bez karakterističnih simptoma, te neprimjetno napreduju uzrokujući teško oštećenje ovog važnog organa, kada presađivanje nove jetre predstavlja jedino rješenje.

BOLESTI JETRE

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Jetru oštećuju razni otrovi, lijekovi, infekcije, smetnje u opskrbi krvlju i drugi poremećaji. Pri tome nastaju poremećaji funkcije jetre koji narušavaju metaboličku ravnotežu organizma.

Upravo da bi se izbjegle ovakve situacije, potrebno je na jetru misliti i prije nego što oboli, a naročito kad se pojave prvi znakovi za uzbunu.

Klinička slika jetrenih bolesti je vrlo često nespecifična pa se samo na temelju bolesnikovih simptoma tj. tegoba i vidljivih znakova bolesti ne može postaviti točna dijagnoza. Stoga se u postavljanju dijagnoze uz podatke o smetnjama dobivenim od bolesnika i klinički pregled, rabe i laboratorijske pretrage krvi, tzv. jetreni testovi te neke druge krvne pretrage.

Jetreni testovi je zajednički naziv za biokemijske pretrage krvi koje služe za otkrivanje ili potvrdu bolesti jetre, odnosno za procjenu postojanja i težine oštećenja jetre. Pokazatelji jetrenog oštećenje su promjene u vrijednostima: bilirubina, AST, ALT, (γ-GT), ukupnih proteina, albumina i protrombinskog vremena.

Najčešće bolesti jetre su: virusne bolesti jetre (Hepatitis A, B, C, D, E i G), alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre te ciroza jetre kao završna faza brojnih jetrenih bolesti.

Terapija bolesti jetre ovisi o točnoj dijagnozi i stadiju do kojeg je bolest uznapredovala. Za liječenje nekih bolesti na raspolaganju imamo specifične terapije, pa i mjere za sprečavanje bolesti, poput cijepljenja protiv hepatitisa A i B.

TERAPIJA

Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest. To su visoko diferentne terapije, često i vrlo skupe, s mogućim ozbiljnim nuspojavama pa se stoga primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista. Uz ove lijekove, u liječenju bolesnika s oštećenjima jetre primjenjuje se i potporna terapija. Nju je moguće primijeniti i za one bolesti za koje nema specifičnog tj. ciljanog lijeka, ali i kao što joj samo ime kaže, i kao potporu kod specifičnih terapija. Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina u organizmu, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je Belupov Silymarin.

SILYMARIN BELUPO

Silymarin Belupo je biljni lijek za ublažavanje poremećaja funkcije jetre. Sadrže ekstrakt biljke sikavice ili osljeboda (Silybum marianum). Za hepatoprotektivno djelovanje plodova sikavice odgovorna je skupina flavonoidnih spojeva zajedničkog imena silimarin. Silimarin specifično djeluje na jetrene stanice, a svoje višestruke učinke postiže pomoću nekoliko mehanizama.

  • On se može vezati na receptore smještene u membrani jetrene stanice i na taj način spriječiti vezanje toksičnih tvari, kao što su na primjer toksini iz otrovnih gljiva.
  • Silimarin nadalje djelovanjem na pojedine enzime u stanicama smanjuje stvaranje upalnih medijatora – prostaglandina, koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima.
  • Sličnim mehanizmom – inhibicijom enzima lipooksigenaze, silimarin sprečava oštećenja lipida stanične membrane koje nastaje procesom tzv. lipidne peroksidacije.
  • Silimarin djeluje i kao „hvatač“ slobodnih radikala i na taj način dodatno može spriječiti lančanu reakciju peroksidacije i spriječiti oštećenje membrane hepatocita, a ujedno potiče enzime koji sudjeluju u izgradnji i razgradnji lipida stanične membrane te potiče njezin oporavak. Djelovanje silimarina nije ograničeno na membranu hepatocita, nego silimarin djeluje i na staničnu jezgru potičući regeneraciju oštećenih stanica jetre.

Stoga se Silymarin primjenjuju za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz sljedeće bolesti i stanja:

  • kronični hepatitis B i C,
  • alkoholnu bolest jetre (uz prestanak konzumacije alkoholnih pića) i
  • cirozu jetre.

U pravilu, Silymarin kapsule se na početku liječenja i u težim stanjima uzimaju dva puta na dan po 2 kapsule, tijekom 8 tjedana, a zatim se nastavlja uzimati 1 kapsula dva puta na dan.

I za kraj treba posebno napomenuti da je Silymarin Belupo, za razliku od drugih silymarina,  jedini biljni lijek koji štiti i liječi bolesti jetre snažnim antioksidativnim, antineoplastičkim i antiinflamatornim djelovanjem.  Njegova djelotvornost i sigurnost primjene potvrđena je i kliničkim ispitivanjem.

Silymarin sadrži ekstrakt sikavice. Za oralnu primjenu. Prije upotreba obavezno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hepatitis C

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Dijabetes

Jesu li ovi problemi zbog dijabetesa?

Jetra

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Wilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Hipertenzija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Nealkoholna masna jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

slezena

Može li se hemangiom na jetri liječiti ili smanjiti?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]