Upoznajte sve neprijatelje jetre. I jednog prijatelja

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Svakodnevna prehrana često se bazira na nepravilnom izboru namirnica ili nezdravoj pripremi hrane, konzumaciji većih količina gaziranih pića, alkohola i kave kao i učestalom i dugotrajnom uzimanju lijekova. Sve to može narušiti pravilno funkcioniranje jetre. Tu su također i virusne bolesti kao što je hepatitis, a ne smijemo zaboraviti najtežu od svih – cirozu jetre. Iako se bolesti jetre nalaze na visokom desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrtnosti, jetri ne posvećujemo onoliku pažnju koliku ona zbog svoje uloge zaslužuje.

JETRA

Jetra je najveći unutarnji organ, u odrasla čovjeka težak oko 1.2 – 1.5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Zbog niza važnih, za život neophodnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva “kemijskom tvornicom” našeg organizma.

Jetra ima veliku sposobnost obnavljanja, a svoje funkcije obavlja i kada je očuvana tek polovina jetrenog tkiva. Međutim, bolesti jetre nerijetko imaju podmukli tijek bez karakterističnih simptoma, te neprimjetno napreduju uzrokujući teško oštećenje ovog važnog organa, kada presađivanje nove jetre predstavlja jedino rješenje.

BOLESTI JETRE

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Jetru oštećuju razni otrovi, lijekovi, infekcije, smetnje u opskrbi krvlju i drugi poremećaji. Pri tome nastaju poremećaji funkcije jetre koji narušavaju metaboličku ravnotežu organizma.

Upravo da bi se izbjegle ovakve situacije, potrebno je na jetru misliti i prije nego što oboli, a naročito kad se pojave prvi znakovi za uzbunu.

Klinička slika jetrenih bolesti je vrlo često nespecifična pa se samo na temelju bolesnikovih simptoma tj. tegoba i vidljivih znakova bolesti ne može postaviti točna dijagnoza. Stoga se u postavljanju dijagnoze uz podatke o smetnjama dobivenim od bolesnika i klinički pregled, rabe i laboratorijske pretrage krvi, tzv. jetreni testovi te neke druge krvne pretrage.

Jetreni testovi je zajednički naziv za biokemijske pretrage krvi koje služe za otkrivanje ili potvrdu bolesti jetre, odnosno za procjenu postojanja i težine oštećenja jetre. Pokazatelji jetrenog oštećenje su promjene u vrijednostima: bilirubina, AST, ALT, (γ-GT), ukupnih proteina, albumina i protrombinskog vremena.

Najčešće bolesti jetre su: virusne bolesti jetre (Hepatitis A, B, C, D, E i G), alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre te ciroza jetre kao završna faza brojnih jetrenih bolesti.

Terapija bolesti jetre ovisi o točnoj dijagnozi i stadiju do kojeg je bolest uznapredovala. Za liječenje nekih bolesti na raspolaganju imamo specifične terapije, pa i mjere za sprečavanje bolesti, poput cijepljenja protiv hepatitisa A i B.

TERAPIJA

Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest. To su visoko diferentne terapije, često i vrlo skupe, s mogućim ozbiljnim nuspojavama pa se stoga primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista. Uz ove lijekove, u liječenju bolesnika s oštećenjima jetre primjenjuje se i potporna terapija. Nju je moguće primijeniti i za one bolesti za koje nema specifičnog tj. ciljanog lijeka, ali i kao što joj samo ime kaže, i kao potporu kod specifičnih terapija. Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina u organizmu, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je Belupov Silymarin.

SILYMARIN BELUPO

Silymarin Belupo je biljni lijek za ublažavanje poremećaja funkcije jetre. Sadrže ekstrakt biljke sikavice ili osljeboda (Silybum marianum). Za hepatoprotektivno djelovanje plodova sikavice odgovorna je skupina flavonoidnih spojeva zajedničkog imena silimarin. Silimarin specifično djeluje na jetrene stanice, a svoje višestruke učinke postiže pomoću nekoliko mehanizama.

  • On se može vezati na receptore smještene u membrani jetrene stanice i na taj način spriječiti vezanje toksičnih tvari, kao što su na primjer toksini iz otrovnih gljiva.
  • Silimarin nadalje djelovanjem na pojedine enzime u stanicama smanjuje stvaranje upalnih medijatora – prostaglandina, koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima.
  • Sličnim mehanizmom – inhibicijom enzima lipooksigenaze, silimarin sprečava oštećenja lipida stanične membrane koje nastaje procesom tzv. lipidne peroksidacije.
  • Silimarin djeluje i kao „hvatač“ slobodnih radikala i na taj način dodatno može spriječiti lančanu reakciju peroksidacije i spriječiti oštećenje membrane hepatocita, a ujedno potiče enzime koji sudjeluju u izgradnji i razgradnji lipida stanične membrane te potiče njezin oporavak. Djelovanje silimarina nije ograničeno na membranu hepatocita, nego silimarin djeluje i na staničnu jezgru potičući regeneraciju oštećenih stanica jetre.

Stoga se Silymarin primjenjuju za ublažavanje poremećaja funkcije jetre vezano uz sljedeće bolesti i stanja:

  • kronični hepatitis B i C,
  • alkoholnu bolest jetre (uz prestanak konzumacije alkoholnih pića) i
  • cirozu jetre.

U pravilu, Silymarin kapsule se na početku liječenja i u težim stanjima uzimaju dva puta na dan po 2 kapsule, tijekom 8 tjedana, a zatim se nastavlja uzimati 1 kapsula dva puta na dan.

I za kraj treba posebno napomenuti da je Silymarin Belupo, za razliku od drugih silymarina,  jedini biljni lijek koji štiti i liječi bolesti jetre snažnim antioksidativnim, antineoplastičkim i antiinflamatornim djelovanjem.  Njegova djelotvornost i sigurnost primjene potvrđena je i kliničkim ispitivanjem.

Silymarin sadrži ekstrakt sikavice. Za oralnu primjenu. Prije upotreba obavezno pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Alkohol

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Hepatitis B

Hepatitis B i C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteHepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja i uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). Virusi hepatitisa označavaju se slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni. Kronični hepatitis B i C, u […]

Jetra

Molim objašnjenje nalaza i daljnje postupanje

Jetra

Wilsonova bolest

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteWilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]