Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Šećerna bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi boluje od  djabetesa, a do 2030. godine  broj dijabetičara će se povećati na 552 milijuna.

Hrvatska studija

Iz 2008  provedena na 1653 ispitanika utvrdila je prevalenciju (učestalost) dijabetesa u Hrvatskoj od 6,1 %.
Poznato je da osim genetskih čimbenika pri nastanku dijabetesa, posebice tipa 2, faktori okoliša i nadasve životne navike snažno utječu na učestalost šećerne bolesti. Fizička neaktivnost, alkohol te prehrambene navike ( gojaznost), osim što su dobro poznati faktori rizika za nastajanje šećerne bolesti tipa 2, doprinose i lošijoj regulaciji već nastale šećerne bolesti. S druge strane, kontrola tjelesne težine i tjelesna aktivnost su kritični čimbenici za prevenciju i nastajanje šećerne bolesti i kod zdravih i u pojedinaca s već narušenom regulacijom glukoze u krvi. Za kontrolu tjelesne težine u dijabetičara, time i kontrolu bolesti, kritičan je način prehrane. Povoljan efekt ima već samo smanjivanje udjela ugljikohidrata u prehrani, naročito jednostavnih, uporaba namirnica sa manjim glikemijskim indeksom,te zamjena zasićenih masti  jednostruko i višestruko nezasićenim mastima. Jednako tako uzimanje alkohola je vrlo raširena pojava među dijabetičarima, kao i među ostalom populacijom. Manja količina alkohola do 30 g na dan, naročito porijekla iz vina, a manje iz piva ili oštrih pića povoljno djeluje na smrtnost od koronarne bolesti, zahvaljujući činjenici da ova količina alkohola ima povoljan učinak na metabolizam masti, osobine krvi, krvni tlak, a i na osjetljivost na inzulin.

Prehrambene navike

Prehrambene navike su različite u različitim dijelovima naše zemlje. Hrvatska je podijeljena na područja koja konzumiraju zdraviju i manje zdravu prehranu. U istočnim i sjevernim hrvatskim krajevima (osim Međimurja) više se koriste životinjske masti, više se soli,a konzumira manje voća i povrća, više se jedu kolači i rafinirani šećeri. Čak 12,3 % ispitanika iz istočnih i brdskih područja Hrvatske u jednoj domaćoj studiji  dodaje sol u hranu i prije nego što su je probali.  Takvu naviku najmanje pokazuju ispitanici iz sjevernih hrvatskih krajeva. Suhomesnati proizvodi najviše se upotrebljavaju u brdskim i istočnim područjima, a najmanje u sjevernim.Zanimljivo je da je potrošnja kruha najveća  u obalnom području. Takva prehrana  smatra se rizičnim čimbenikom za nastanak dijabetesa, krvno žilnih bolesti i drugih kroničnih nezaraznih bolesti . S druge strane stanovništvo južnih i zapadnih hrvatskih krajeva, kao i Međimurja češće koristi biljno ulje, jede više voća i povrća, manje soli hranu te manje jede kolače i rafinirane šećere. Razlike u prehrani primijećene su među spolovima ,s time da su nepovoljne prehrambene navike češće u muškaraca u svim  područjima Hrvatske. Žene imaju zdravije prehrambene navike, naročito u u obalnom i brdsko- planinskom području.

Alkohol

Zabrinjava početak pijenja alkohola u sve mlađoj dobi. Rad  iz Osijeka pokazuje da najveći dio adolescenata ima prvo iskustvo sa alkoholom u 7. i 8. razredu osnovne škole, a kao razloge za početak pijenja alkohola navode utjecaj prijatelja ,želju da se opuste, budu hrabriji, utjecaj obitelji i socijalne klime koja potiče pijenje alkohola.
Ponovno se pokazalo da u konzumaciji alkohola postoje značajne regionalne razlike u Hrvatskoj. Najveća učestalost pijenja alkohola  je među muškarcima na istoku zemlje, a najmanja među muškarcima u brdsko planinskom području (8,8%). Najmanja potrošnja alkohola među ženama je na istoku (0,3%),a najveća na sjeveru zemlje (1,5%).

Zaključno 

Napuštaju se tradicionalni načini prehrane, a prehrana sadrži sve više masti životinjskog porijekla, sve manje složenih ugljikohidrata i vlakana, uz porast ukupnog unosa energije.To  utječe na visoke i sve više stope učestalosti pretilosti i dijabetesa tipa 2, što jako opterećuje zdravstveni fond u Hrvatskoj.
Jedino neprekidno osvješćivanje širokih slojeva stanovništva o razmjerima opasnosti može preokrenuti ove nepovoljne trendove, no to, nažalost, nije dovoljno prepoznato.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteIncidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteŠećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePredijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Šećerna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteBolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteMetformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.

Dijabetologija

Što je šećerna bolest?

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteŠećerna bolest ili dijabetes mellitus predstavlja skupinu metaboličkih poremećaja koji su obilježeni hiperglikemijom (povišeni šećer u krvi), koja nastaje zbog poremećaja u izlučivanju i/ili djelovanju inzulina, a klinički se pojavljuje u 4 osnovna oblika (dijabetes tip 1.).

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše