Osteoporoza – prehrana

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma.

Osteoporoza je bolest karakterizirana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva (poremećaj u arhitekturi kostiju koje postaju šupljikave i porozne) što ima za posljedicu slabiju kvalitetu kosti i povećani rizik za nastanak koštanih prijeloma. Proces stvaranja i gubitka (resorpcije) kosti uobičajeni je proces koji se odvija kontinuirano tijekom cijelog života. Kada izgradnja kosti postaje sporija od resorpcije, dolazi do osteoporoze. Vršna masa u izgradnji kostiju postiže se do 30-te god. Nakon toga kod oba spola slijedi spor gubitak koštane mase. Što je veća vršna koštana masa, manja je vjerojatnost razvoja osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi. Maksimalna koštana masa, osim o nasljednim faktorima, velikim dijelom ovisi o količini potrošnje kalcija i primjerenoj tjelovježbi.

Dodatni problem kod žena u menopauzi je i negativna bilanca kalcija, koja je dvostruko veća no prije menopauze. Osim toga žene imaju manju vršnu koštanu masu od muškaraca. Zbog toga žene češće i ranije obolijevaju od osteoporoze no muškarci.

Pojedine vrste hrane posjeduju i određena farmakološka svojstva, što znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tijek određene bolesti ili  stanja. Stoga je nužno svakodnevno se pravilno hraniti, a za određene namirnice se preporuča svakodnevna konzumacija, dok  je određene namirnice potrebno izbjegavati ili ih konzumirati u značajno manjim količinama kod određenih stanja ili bolesti.

Pridržavajući se određenih smjernica u odabiru namirnica može se u znatnoj mjeri smanjiti rizik od nastanka osteoporoze i/ili spriječiti daljnji gubitak koštane mase kod bolesnika s osteopenijom ili osteoporozom, no i u potpunosti izbjeći nastanak svakog oblika bolesti. Prvenstveno treba paziti na primjeren unos kalcija i vitamina D3.

Žene u premenopauzi i žene u menopauzi koje su na hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HNL) trebale bi dnevno unositi u organizam 1200 mg kalcija i 400 i.j. vit D3. Žene u postmenopauzi koje nisu na HNL, a starije su od 65 god trebale bi dnevno unositi 1500 mg kalcija i 1000 i.j. vit D3. Muškarci mlađi od 65 god. trebali bi svakodnevno unositi 1000 mg kalcija, a oni stariji od 65 god 1500 mg kalcija uz adekvatan unos vit D3 (400-1000 i.j.).

Ukoliko zbog gastričkih tegoba postoji ograničenje mogućnosti unosa dovoljne količine kalcija  iz hrane, preporuča se uzimati dodatke prehrani bogate kalcijem.

Kao prvu i osnovnu preporuku treba uvijek istaknuti pravilnu i uravnoteženu prehranu, odnosno pravilan odabir namirnica koje sadrže dovoljnu količinu kalcija, i to već od najranije životne dobi (do 35-te g života kako bi se izgradila veća koštana masa, a nakon 35-te g kako bi se sačuvala koštana masa).

Iz gore navedenih razloga najčešće preporučivana hrana je mlijeko (nemasno, polumasno ili punomasno) i mliječni proizvodi (sirevi te fermentirani mliječni proizvodi kao što je jogurt, kefir, kiselo mlijeko i sl. iz kojih se kalcij bolje  resorbira no iz samog mlijeka) a ujedno izaziva i značajno manje gastričkih tegoba, poglavito GERB-a kao i tegoba vezanih uz ulkusne simptome.

Osim mlijeka i mliječnih proizvoda kalcija ima u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, koštunjićavom voću, svježem sezonskom voću. Uvijek se prvenstveno preporuča uzimati autohtonu hranu, odnosno namirnice koje  rastu u području gdje živimo, te svježe sezonsko voće i povrće.

Od zelenog lisnatog povrća to su brokula, kelj, zelje, „mišancija“, maslačak, razne salate, blitva i sl. te razno drugo zeleno povrće (npr. tikvice) – tu se kalcij pojavljuje uz magnezij, klorofil, razne druge minerale i vlakna – to je riznica vitamina i minerala – te se kao takav bolje apsorbira i bolje iskorištava. Osim toga treba uzimati cjelovite žitarice (integralni kruh i peciva, integralnu tjesteninu, palentu, lan, sezam), mahunarke (naročito je dobro uzimati slanutak koji sadrži veću količinu fitoestrogena koji podižu razinu estrogena te je izuzetno dobar za žene, ali i za muškarce), orašaste plodove (bademe).

Važno je konzumirati i namirnice koje sadrže vit D, a to je uglavnom hrana životinjskog porijekla. Poglavito bijelo meso, ribe (naročito plava riba, u našim krajevima izuzetno visoku prehrambenu vrijednost ima svježa srdela), zatim riblja ulja, maslinovo ulje, sezamovo ulje, uz to potrebno je (ali oprezno!) tijelo izlagati suncu. Namirnice bogate i kalcijem i vit D su konzervirana skuše i srdele, te konzervirani losos, ali potrebno ih je konzumirati cjelovite zajedno s kostima.

Svježe voće je također dobar izvor kalcija (npr. grožđe, kruške, bobičasto voće i sl.), suho voće, koje  uz to podmiruje i našu potrebu za slatkim (npr. suhe smokve).

Kalcija ima i u gljivama, algama, sezamovom ulju, tofuu i sl.

Također se preporuča konzumirati soju, sojino mlijeko, sojine proteine i druge sojine proizvode koji sadrže sojine flavonoide kao izvor fitoestrogena.

U vegetarijanaca koji konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode neće nedostajati kalcija; kod vegana, koji ne uzimaju nikakvu hranu životinjskog porijekla potrebno je konzumirati dovoljno soje i sojinih proizvoda, a po potrebi trebaju uzimati dodatke prehrani u obliku mineralno-vitaminskih dodataka koji sadrže dovoljnu količinu kalcija i poglavito vit. D3. No zeleno povrće također sadrži velike količine kalcija tako npr. šalica kuhane blitve sadrži oko 350 mg kalcija (više no šalica mlijeka).

Važno je spomenuti i namirnice koje bi trebalo izbjegavati. To su na prvom mjestu visoko rafinirani šećeri (i zamjene za šećer) jer oni sadrže samo ugljikohidrate, nemaju minerala i vitamina, potiču diurezu, a time povećavaju eliminaciju kalcija bubrezima. Osim toga šećer snižava imunitet te ga se zbog toga ne preporuča uzimati u većim količinama. Također tu spadaju i gazirana pića (također jer sadrže šećer, ali i fosfor, te CO2 čime ubrzavaju eliminaciju kalcija bubrezima), kava koja sadrži kofein (također potiče diurezu, a time ubrzava eliminaciju kalcija), alkoholna pića.

Kao zamjena za šećer preporuča se suho voće, kao zamjena za gazirana pića i kavu preporučaju se biljni čajevi (npr. šipak, kamilica, kopriva i sl.), iako jedna do dvije šalice crne kave dnevno neće bitno doprinijeti pojačanoj eliminaciji kalcija. Od alkoholnih pića pivo sadrži dosta kalcija.

Potrebno je izbjegavati pušenje, održavati primjerenu tjelesnu težinu.

Uz uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem i vitaminom D3, kao i izbjegavanje hrane i pića koji povećavaju eliminaciju kalcija, izuzetno je važna redovita tjelovježba. Dovoljno je 30 min. bržeg hoda svaki dan, jer gimnastika potiče koštanu pregradnju. Pri tom se preporuča prikladna obuća bez visokih potpetica.                                                                             

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mikrobiota

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Grlo

Dugotrajna upala grla – molim Vaš savjet

Prehlada

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Razlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Koljeno

Akutna ozljeda meniska  – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Simptomi i znakovi ozljede. Prilikom akutne traume koljena, osobito ukoliko postoji oteklina, potrebno je napraviti običnu rendgensku snimku kako bi se isključio mogući prijelom kosti. Rendgenska slika neće pokazati puknuće (rupturu) meniska. Magnetska rezonancija (MR) se izvodi kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska, te isključile druge ozljede mekih tkiva, uključujući hrskavicu, tetive i ligamente. […]

Pluća

Molim Vas za tumačenje RTG nalaza

Ožiljci

Pomoć u tretiranju ožiljaka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ožiljci na koži vrlo su česta pojava. Uvijek nastaju nakon ozljede kože i na neki način predstavljaju tkivo koje je potrebno kako bi se održao integritet kože i njezina uloga u zaštiti tijela. Koža djeluje poput velikog omotača, a ožiljci su način na koji ona čuva svoju cjelovitost. Ožiljci su oblik cijeljenja kože, a prema […]

Iz iste kategorije

Endokrinologija

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Osteoporoza  je metabolička bolest kostiju sistemnog karaktera, karakterizirana  smanjenjem  mase koštanog tkiva  po jedinici volumena te propadanjem mikroarhitekture.

Endokrinologija

Hipotireoza

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Hipotireoza označava smanjeni rad štitnjače, odnosno smanjeno lučenje hormona štitnjače. Hormoni koje štitnjača luči nazivaju se trijodtironin ( T3) i tiroksin (T4), a njihovo izlučivanje regulira hormon hipofize  tireotropin (TSH).

Endokrinologija

Već tri godine uzimam lijek Letrox, doza od 75 mg radi hipo aktivnosti štitnjače…

Endokrinologija

Drugo desetljeće liječenja osteoporoze

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Osteoporoza  predstavlja veliki  socijalno zdravstveni problem svjetskih razmjera. To je sistemska bolest koju karakterizira mala koštana masa i propadanje mikroarhitekture koštanog tkiva.

Endokrinologija

Osteoporoza – “Tiha epidemija”

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest kostiju, obilježena gubitkom koštane mase i propadanjem mikroarhitekture koštanog tkiva.Zbog svoje velike učestalosti, a neprimjetne smiptomatologije naziva se i “tiha epidemija”.

Endokrinologija

Povišeni kolesterol

Endokrinologija

Općenito o osteoporozi

Vrijeme čitanja članka: 5 minute S prof. dr. sc. Mirkom Koršićem, FRCP, pročelnikom Zavoda za endokrinologiju interne klinike KBC-a Zagreb razgovarali smo o bolesti o kojoj se sve više priča – osteoporozi.

Endokrinologija

Novosti od društva za osteoporozu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U veljači ove godine Američko društvo za osteoporozu objavljuje smjernice za dijagnostiku i liječenje osteoporoze kod žena u postmenopauzi te muškaraca starijih od 50 godina.