Omega-3 masne kiseline – za zaštitu srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Uloga masnoća i masnih kiselina u zdravlju čovjeka je velika. One su izvor energije, rezervne tvari, gradivni materijal (stanična membrana), sastavni dio tkiva (lipoproteina krvi) te prekursori tkivnih hormona….

Uloga masnoća i masnih kiselina u zdravlju čovjeka je velika. One su izvor energije, rezervne tvari, gradivni materijal (stanična membrana), sastavni dio tkiva (lipoproteina krvi) te prekursori tkivnih hormona. Promjene u građi stanične membrane izazvane prehrambenom manipulacijom masnim kiselinama dovode do promjene u propusnosti, promjene u propustljivosti elekričnog impulsa, gubitka sposobnosti komunikacije i slabljenje odgovora na podražaj.

Za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila važno je jesu li masnoće koje uzimamo putem hrane zasićene ili nezasićene. Zasićene masti nalaze se uglavnom u namirnicama životinjskog podrijetla (svinjetina, životinjske masti, mesne prerađevine, mliječne masnoće), ali i neka biljna ulja, kao što su palmino i kokosovo, sadrže pretežno zasićene masne kiseline. Brojne studije pokazale su da prekomjerni unos masti, ponajprije onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povisuje razinu kolesterola u krvi. Nezasićene masti pretežno nalazimo u namirnicama biljnog podrijetla i u masnim ribama hladnih mora.U skupinu višestruko nezasićenih masnih kiselina pripadaju omega masne kiseline.

Esencijalne masne kiseline

Višestruko nezasićene masne kiseline nalazimo u biljnim uljima kao što su ulje kukuruznih klica, suncokretovo ulje (omega-6 masne kiseline), dok u plavoj ribi kao što je skuša, losos, haringe, sardine, tuna, ulje jetre bakalara nalazimo omega-3 masne kiseline. Maslinovo ulje bogato je omega-9 masnim kiselinama koje nisu esencijalne (tijelo ih može samo stvoriti), ali također imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Dvije višestruko nezasićene masne kiseline smatraju se esencijalnima:  omega-3 alfa-linolenska i omega-6 linolna kiselina. Zbog lokacije dvostrukih veza između ugljikovih atoma u njihovom lancu organizam ih ne može sam stvoriti te se moraju unositi hranom. Važan je uravnotežen unos esencijalnih omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Naime, omega-3 masne kiseline manje su zastupljene u današnjoj prehrani, pa može doći do neravnoteže između tih dviju skupina masnih kiselina.
Istraživanja pokazuju da je od presudne važnosti za cjelokupno zdravlje organizma prehrana koja obiluje omega-3 masnim kiselinama. Premalena količina omega –3 masnih kiselina ili suvišak omega-6 masnih kiselina dovodi do poremećaja u radu krvožilnog, neurološkog i imunološkog sustava te poremećaja u rastu i razvoju djece. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da omjer unosa putem hrane omega -3 masnih kiselina naspram omega-6 masnih kiselina bi trebao biti 1: 5, dok je danas taj omjer 1:8-12. Nedostatak omega-3 masnih kiselina u prehrani se naziva “ skorbut modernog doba”.

Stoga se javlja potreba smanjivanja unosa omega-6 i povećanja unosa omega-3 masnih kiselina budući da su omega-3 i omega-6 masne kiseline prekursori za proizvodnju duljih, visokonezasićenih masnih kiselina važnih za formiranje staničnih membrana i u stvaranju eikozanoida. Iz omega-6 masne kiseline u stanici se stvara arahidonska kiselina, a od omega-3 masne kiseline stvara se eikozapentaenoična kiselina (EPA). Od nje u metaboličkim procesima nastaje dokozaheksaenoična kiselina (DHA).
EPA i DHA imaju zaštitni učinak na srce i krvožilni sustav te je iz tog razloga njihov učinak na zdravlje velik.

Kako bi zadovoljili potrebe organizma za omega-3 masnim kiselinama potrebna su tri obroka masne ribe tjedno (srdele, skuše, lososa, bakalara) ili ih možemo nadomjestiti dodacima prehrani (u obliku standardiziranog i pročišćenog ribljeg ulje u kapsulama).

Maxi Omega-3 iz Belupa sadrži u jednoj kapsuli 1000 mg  pročišćenog i standardiziranog koncentrata ribljeg ulja s najmanje 30% omega – 3 masnih kiselina (EPA/DHA) i to 18% eikosapentaenske (EPA)  i 12% dokosaheksaenske (DHA) kiseline.

Maxi Omega-3 iz Belupa je proizvod farmaceutske kvalitete.Pravilnom i redovitom primjenom Maxi Omega-3 kapsula u dozi od jedne do dvije kapsule dnevno osiguravaju se organizmu dovoljne količine omega-3 masnih kiselina neophodnih za zaštitu srca i krvnih žila.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Poremećaj disanja

Psihijatrijski poremećaji i spavanje – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta 5. Shizofrenija Za razliku od prethodno navedenih psihijatrijskih poremećaja, spavanje nije temeljna značajka shizofrenije. Međutim, problemi sa spavanjem, uključujući poteškoće s uspavljivanjem i prosnivanjem (održavanjem sna bez buđenja) te smanjenu kvalitetu sna, česti su kod oboljelih od shizofrenije, iako ne postoje sustavni epidemiološki podaci o prevalenciji poremećaja spavanja u ovoj populaciji. Dodatna vrsta problema sa […]

Nespušteni testis

Nespušteni testis

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Testisi se, tijekom embrionalnog razvoja, stvaraju u retroperitoneumu i to u visini bubrega. Slijedi proces spuštanja testisa, (lat. – descensus testis) na njihovo mjesto u mošnjama (lat. – scrotum). To spuštanje se odvija krajem osmog mjeseca embrionalnog (intrauterinog) razvoja kada se testisi trebaju spustiti u skrotum tako da se muška beba rodi s oba testisa […]

Namirnice

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Inzulinska rezistencija

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Iz iste kategorije

Kardiologija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Kardiologija

Možete li mi očitati EKG?

Kardiologija

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Debljina (pretilost) je kronična bolest koja u suvremenom svijetu poprima epidemijske razmjere. Ona je često povezana s drugim kardiovaskularnim (KV) čimbenicima rizika: povišenim masnoćama u krvi (dislipidemija), intolerancijom glukoze ili šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom. Ukoliko su uz debljinu pridruženi i ovi čimbenici, tada govorimo o metaboličkom sindromu. Pretile osobe, osobito uz prisutan metabolički […]

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 2. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Promjena loših životnih navika je mjera u prevenciji, ali i liječenju AH. Zdrave životne navike uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje optimalne tjelesne težine, zdrave prehrambene navike (redukcija soli u prehrani, alkoholnih pića, veći unos voća i povrća). Svakom bolesniku sa dijagnosticiranom AH treba uključiti odgovarajuću medikamentoznu terapiju u odgovarajućoj dozi s ciljem optimalne kontrole arterijskog […]

Kardiologija

Nove strategije boljeg upravljanja arterijskom hipertenzijom – 1. dio  

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Arterijska hipertenzija (AH) najčešći je i jedan od najznačajnijih promjenjivih kardiovaskularnih (KV) čimbenika rizika. AH je odgovorna za 20% smrtnosti u svijetu. Zadnjih 50-tak godina AH je vodeći čimbenik rizika prijevremene smrtnosti u svijetu uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima. Jedan od uzroka visoke smrtnosti osoba koje boluju od AH leži u tome što 2/3 hipertenzivnih […]

Kardiologija

Smjernice za bolesnike u dijagnostici i liječenju šećerne bolesti tip 2 i pridružene srčanožilne bolesti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti imaju veći rizik nastanka srčanožilnih bolesti (SŽB), bilo da se radi o aterosklerotskoj bolesti ili zatajenju srca. Također su u većem riziku nastanka kronične bubrežne bolesti (KBB) koja povećava srčanožilni (SŽ) rizik. Stoga je od ključne važnosti bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti (ŠB) tip 2 ustanoviti postojanje SŽB […]

Kardiologija

Prevelik unos vode – molim Vaše mišljenje