Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Masna jela, nekoliko čaša bijelog vina i ukusan kaloričan desert, ako kontinuirano pretjerujete u kulinarskim specijalitetima u kasnim večernjim satima, onda su vam dobro poznati simptomi poput nadutosti i žgaravice. refluks želučanog sadržaja uobičajena je pojava s kojom se većina ljudi susreće barem jedanput u životu.

Masna jela, nekoliko čaša bijelog vina i ukusan kaloričan desert, ako kontinuirano pretjerujete u kulinarskim specijalitetima u kasnim večernjim satima, onda su vam dobro poznati simptomi poput nadutosti i žgaravice. Naime refluks želučanog sadržaja uobičajena je pojava s kojom se većina ljudi susreće barem jedanput u životu. Međutim, neće se svaki refluks razviti u GERB, te stoga razlikujemo normalni refluks koji je tranzitoran i patološki refluks kod kojeg imamo više od 50 refluksnih epizoda kroz 24 sata.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je patološko stanje uvjetovano refluksom gastrointestinalnog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove, s različitim spektrom simptoma. 40-tak posto opće odrasle populacije razvijenih zemalja barem jedanput u mjesec dana, odnosno oko 20% jedanput tjedno ima simptome GERB-a, što posljedično ima značajan negativni učinak na kvalitetu života pojedinca. Unatoč visokoj učestalosti GERB-a i kroničnosti bolesti mortalitet je nizak. Razlog zašto ova u osnovi benigna bolest pobuđuje sve veći interes jest u činjenici što postoji snažna uzročna veza između GERB-a i sve veće pojave adenokarcinoma jednjaka. Što su češći, teži i dugotrajniji simptomi GERB-a to je veći rizik od nastanka adenokarcinoma.

Disfunkcija donjeg jednjačnog sfinktera ima najvažniju ulogu u patofiziologiji GERB-a. Sfinkter se većinom opušta dok gutamo, no ako oslabi, onda se kiselina redovito vraća u jednjak. Tri su pretpostavke nastanka nekompletne antirefluksne barijere: 1. prirođena, nedovoljno razvijena, 2. akutna trauma abdomena ili toraksa (prometna nesreća, udarci, dizanje teških tereta, ekstremno istezanje u sportaša), 3. kronična trauma (sagnut, sjedeći položaj tijela, uska odjeća, steznici, prehrana s malo balastnih tvari-slatke i masne namirnice, pepermint, kava, alkohol, pretilost i trudnoća).

Dva su bitna razloga zbog kojih je usporena eliminacija kiseline iz jednjaka: 1. usporeno pražnjenje jednjaka, 2. smanjena funkcija slinovnica (noću, kod pušača, u starijoj životnoj dobi).

Kronični refluks može dovesti do Barrettova jednjaka, odnosno do metaplastičnih promjena nastalih konverzijom višeslojnog pločastog epitela u jednostavan cilindrični epitel. Displazija cilindričnog epitela i neoplastična proliferacija epitela prekursori su za nastanak adenokarcinoma jednjaka.

U patofiziologiji GERB-a svakako je potrebno spomenuti zanimljiv odnos Helicobacter pylori i razvoja refluksne bolesti. Helicobacter pylori pozitivni bolesnici imaju blaže oblike GERB-a, manje Barrettova jednjaka i striktura jednjaka, nego oni koji su H.pylori negativni. Tu zaštitnu ulogu H. pylori u nastanku GERB-a moguće je objasniti smanjenom želučanom sposobnosti izlučivanja kiseline i neutralizacijom kiseline. Ovo je važno zbog planiranja dugotrajnog liječenja GERB-a s inhibitorima protonske pumpe (IPP) u bolesnika s pozitivnim H. pylori, obzirom da može pogoršati korpusni atrofični gastritis, što je ozbiljan rizik za nastanak karcinoma želuca.

Postoje tipični i atipični simptomi i znakovi bolesti. Žgaravica je tipičan simptom bolesti. Obično se žgaravica povećava od jutra, pa tijekom cijelog dana, a najjača je navečer, tako da je manja nakon doručka, a najveća nakon večere. Kritična vrijednost kiseline u jednjaku, kod koje se pojavljuje bol jest pH=4.

Dakle, 1). Tipični (ezofagealni) simptomi su: žgaravica, regurgitacija, pečenje u epigastriju. 2). Atipični (ekstraezofagealni) simptomi su: astma, aspiracija sadržaja, nekardijalna bol u prsima, kronični laringitis, globus sindrom, promuklost, erozije zubi, hipersalivacija, štucanje.

Iako se žgaravica smatra tipičnim znakom refluksne bolesti, liječnik uvijek mora razmišljati i o nekim drugim stanjima, bolestima i komplikacijama, kao što su: debljina, trudnoća, koronarna bolest, šećerna bolest, duodenalni vrijed, karcinom želuca, reumatoidni artritis i degenerativne zglobne promjene, sistemna skleroza, ahalazija, Zollinger-Ellisonov sindrom.

Svakako je važno prepoznati alarmantne simptome refluksne bolesti kao što su disfagija, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenje.

Za dijagnozu refluksne bolesti bitna je dobra anamneza. Nakon toga odlučujemo se o potrebi endoskopskog pregleda, kojeg smatramo zlatnim standardom za otkrivanje oštećenja sluznice jednjaka. Nije potrebno svakom bolesniku sa žgaravicom učiniti endoskopsku pretragu. Endoskopski pregled potrebno je učiniti: 1). bolesnicima sa žgaravicom  koji su dobili empirijski IPP (IPP 40 mg. 2x dnevno/1-2 tjedna), ali i dalje imaju smetnje; 2). Kod alarmantnih simptoma; 3). Bolesnicima starijima od 50 godina koji se prvi put javljaju sa znakovima refluksne bolesti.

Tri su glavna motiva za liječenje: 1). Osloboditi bolesnika simptoma koji pogoršavaju kvalitetu njegova života, 2). Spriječiti nastanak komplikacija, 3). Održavanje remisije, odnosno spriječiti ponovni nastanak bolesti.

Savjetuje se promjena životnih navika i prehrane: 1). smanjenje tjelesne težine, 2). izbjegavanje uske odjeće, 3). spavanje na uzdignutom uzglavlju, 4). zabrana alkohola, gaziranih pića, čokolade, luka, kave i pušenja, 5). Izbjegavanje jačeg tjelesnog napora, 6). oprez s lijekovima (npr.Cordipin, Isoptin, Aspirin, nesteroidni antireumatici), 7). konzumiranje manjih obroka, s maje masti, 8). izbjegavanje ležećeg položaja barem tri sata nakon jela.

Za liječenje refluksne bolesti i održavanje remisije najbolji su inhibitori protonske pumpe (IPP). Kako je GERB u svojoj osnovi o kiselini ovisna bolest, bitno je smanjiti izlučivanje želučane kiseline i održavati pH na vrijednosti >4, kako bi bio manji štetni učinak refluksnog sadržaja na sluznicu jednjaka. IPP snažno inhibiraju sekreciju H+ iona inaktivacijom protonske pumpe (H+/K+ ATP-aze) koja se nalazi na apikalnom dijelu membrane parijetalnih stanica.

Za liječenje blažih oblika GERB-a ili za održavanje remisije preporuča se uzimanje 20 mg omeprazola, 15 mg lanzoprazola ili 20 mg pantoprazola. Za liječenje težih i teških oblika bolesti preporuča se uzimanje 40 mg omeprazola, 30 mg lanzoprazola ili 40 mg pantoprazola jedanput ili dvaput na dan.

Moguće su intereakcije s drugim lijekovima, osobito kod primjene omeprazola i lanzoprazola, jer se ti lijekovi metaboliziraju u prvoj fazi u jetri (faza oksidacije), koristeći enzimatski sustav citokrom P450. Za razliku od njih, pantoprazol se u jetri metabolizira u drugoj fazi (faza konjugacije), koja ne rabi citokrom P450, zato nema farmakokinetičke intereakcije s drugim lijekovima.

Prokinetički lijekovi, poput metoklopramida, imaju kolinergički i antidopaminski učinak, čime omogućavaju bolje pražnjenje želuca i povećavaju tonus donjeg jednjačnog sfinktera. Ti lijekovi smanjuju tipične simptome GERB-a, ali ne liječe lezije sluznice jednjaka, a zbog antidopaminergičnog učinka uzrokuju suhoću usta i ekstrapiramidne simptome.

Nakon osam tjedana potrebno je endoskopski provjeriti uspjeh terapije. Ako simptomi bolesti ne prestaju unatoč liječenju ili perzistiraju lezije jednjaka, ordinira se dvostruka doza slijedećih osam tjedana. Nakon toga, ako simptomi nestaju, nastavlja se dugotrajna terapija s najmanjom djelotvornom dozom IPP. Ako pak simptomi bolesti ne prestaju, ili je i dalje prisutan refluksni ezofagitis, predlaže se antirefluksna kirurška terapija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Loperamid

Proljev tijekom putovanja: prevencija i pomoć

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvod Putnički proljev je česti zdravstveni problem tijekom putovanja u zemlje s drugačijim higijenskim standardima. Najčešći uzročnici su bakterije – posebno enterotoksigeni Escherichia coli (ETEC) – zatim virusi (npr. norovirus) i protozoe (npr. Giardia lamblia). Osnovne prehrambene i higijenske preporuke Pravilo “skuhaj, oguli ili zaboravi” – jedite samo termički obrađenu hranu i oguljeno voće koje […]

Mokraćne infekcije

Ljeto i mokraćne infekcije

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetno je doba rizično za smetnje mokrenja. Vrijeme kupanja i mokrih kupaćih kostima, oskudne odjeće, maestrala, bosih ili mokrih nogu… Vrlo često možemo čuti, najčešće žene, kako izgovaraju ovu rečenicu. I dok je sasvim jasno kako se manifestira i što je prehlada u području respiratornog sustava, ostaje manje jasno što je to zapravo „prehlada“ mjehura. […]

Infekcija uha

Infekcije uha nakon kupanja u moru

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto i more donose osvježenje, ali i određene zdravstvene izazove. Jedan od češćih problema, osobito kod djece i osoba koje često plivaju ili rone, su infekcije uha nakon kupanja. Najčešće se radi o tzv. vanjskom uhu ili plivačkom uhu, no u rijetkim slučajevima mogu biti zahvaćeni i srednje i unutarnje uho. Zašto nastaju infekcije uha […]

melanom

Što znači “melanom in situ”?

Rosacea

Rosacea: okidači, simptomi i načini smirivanja crvenila

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRosacea je kronična kožna bolest koja je vrlo česta. Karakterizira ju crvenilo sredine lica te hiperplazija vezivnog tkiva kože i lojnih žlijezda. U procesu nastanka rozacee sudjeluju upalne i vaskularne stanice, pa se u liječenju nastoji smanjiti upala i podražljivost krvnih žilica lica. Crvenilo ne mora uvijek biti tipično izraženo na sredini lica i jednako […]

Fibrilacija atrija

Što učiniti kod povremenih epizoda fibrilacije atrija unatoč terapiji i je li ablacija preporučena opcija?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]