Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Masna jela, nekoliko čaša bijelog vina i ukusan kaloričan desert, ako kontinuirano pretjerujete u kulinarskim specijalitetima u kasnim večernjim satima, onda su vam dobro poznati simptomi poput nadutosti i žgaravice. refluks želučanog sadržaja uobičajena je pojava s kojom se većina ljudi susreće barem jedanput u životu.

Masna jela, nekoliko čaša bijelog vina i ukusan kaloričan desert, ako kontinuirano pretjerujete u kulinarskim specijalitetima u kasnim večernjim satima, onda su vam dobro poznati simptomi poput nadutosti i žgaravice. Naime refluks želučanog sadržaja uobičajena je pojava s kojom se većina ljudi susreće barem jedanput u životu. Međutim, neće se svaki refluks razviti u GERB, te stoga razlikujemo normalni refluks koji je tranzitoran i patološki refluks kod kojeg imamo više od 50 refluksnih epizoda kroz 24 sata.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je patološko stanje uvjetovano refluksom gastrointestinalnog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove, s različitim spektrom simptoma. 40-tak posto opće odrasle populacije razvijenih zemalja barem jedanput u mjesec dana, odnosno oko 20% jedanput tjedno ima simptome GERB-a, što posljedično ima značajan negativni učinak na kvalitetu života pojedinca. Unatoč visokoj učestalosti GERB-a i kroničnosti bolesti mortalitet je nizak. Razlog zašto ova u osnovi benigna bolest pobuđuje sve veći interes jest u činjenici što postoji snažna uzročna veza između GERB-a i sve veće pojave adenokarcinoma jednjaka. Što su češći, teži i dugotrajniji simptomi GERB-a to je veći rizik od nastanka adenokarcinoma.

Disfunkcija donjeg jednjačnog sfinktera ima najvažniju ulogu u patofiziologiji GERB-a. Sfinkter se većinom opušta dok gutamo, no ako oslabi, onda se kiselina redovito vraća u jednjak. Tri su pretpostavke nastanka nekompletne antirefluksne barijere: 1. prirođena, nedovoljno razvijena, 2. akutna trauma abdomena ili toraksa (prometna nesreća, udarci, dizanje teških tereta, ekstremno istezanje u sportaša), 3. kronična trauma (sagnut, sjedeći položaj tijela, uska odjeća, steznici, prehrana s malo balastnih tvari-slatke i masne namirnice, pepermint, kava, alkohol, pretilost i trudnoća).

Dva su bitna razloga zbog kojih je usporena eliminacija kiseline iz jednjaka: 1. usporeno pražnjenje jednjaka, 2. smanjena funkcija slinovnica (noću, kod pušača, u starijoj životnoj dobi).

Kronični refluks može dovesti do Barrettova jednjaka, odnosno do metaplastičnih promjena nastalih konverzijom višeslojnog pločastog epitela u jednostavan cilindrični epitel. Displazija cilindričnog epitela i neoplastična proliferacija epitela prekursori su za nastanak adenokarcinoma jednjaka.

U patofiziologiji GERB-a svakako je potrebno spomenuti zanimljiv odnos Helicobacter pylori i razvoja refluksne bolesti. Helicobacter pylori pozitivni bolesnici imaju blaže oblike GERB-a, manje Barrettova jednjaka i striktura jednjaka, nego oni koji su H.pylori negativni. Tu zaštitnu ulogu H. pylori u nastanku GERB-a moguće je objasniti smanjenom želučanom sposobnosti izlučivanja kiseline i neutralizacijom kiseline. Ovo je važno zbog planiranja dugotrajnog liječenja GERB-a s inhibitorima protonske pumpe (IPP) u bolesnika s pozitivnim H. pylori, obzirom da može pogoršati korpusni atrofični gastritis, što je ozbiljan rizik za nastanak karcinoma želuca.

Postoje tipični i atipični simptomi i znakovi bolesti. Žgaravica je tipičan simptom bolesti. Obično se žgaravica povećava od jutra, pa tijekom cijelog dana, a najjača je navečer, tako da je manja nakon doručka, a najveća nakon večere. Kritična vrijednost kiseline u jednjaku, kod koje se pojavljuje bol jest pH=4.

Dakle, 1). Tipični (ezofagealni) simptomi su: žgaravica, regurgitacija, pečenje u epigastriju. 2). Atipični (ekstraezofagealni) simptomi su: astma, aspiracija sadržaja, nekardijalna bol u prsima, kronični laringitis, globus sindrom, promuklost, erozije zubi, hipersalivacija, štucanje.

Iako se žgaravica smatra tipičnim znakom refluksne bolesti, liječnik uvijek mora razmišljati i o nekim drugim stanjima, bolestima i komplikacijama, kao što su: debljina, trudnoća, koronarna bolest, šećerna bolest, duodenalni vrijed, karcinom želuca, reumatoidni artritis i degenerativne zglobne promjene, sistemna skleroza, ahalazija, Zollinger-Ellisonov sindrom.

Svakako je važno prepoznati alarmantne simptome refluksne bolesti kao što su disfagija, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenje.

Za dijagnozu refluksne bolesti bitna je dobra anamneza. Nakon toga odlučujemo se o potrebi endoskopskog pregleda, kojeg smatramo zlatnim standardom za otkrivanje oštećenja sluznice jednjaka. Nije potrebno svakom bolesniku sa žgaravicom učiniti endoskopsku pretragu. Endoskopski pregled potrebno je učiniti: 1). bolesnicima sa žgaravicom  koji su dobili empirijski IPP (IPP 40 mg. 2x dnevno/1-2 tjedna), ali i dalje imaju smetnje; 2). Kod alarmantnih simptoma; 3). Bolesnicima starijima od 50 godina koji se prvi put javljaju sa znakovima refluksne bolesti.

Tri su glavna motiva za liječenje: 1). Osloboditi bolesnika simptoma koji pogoršavaju kvalitetu njegova života, 2). Spriječiti nastanak komplikacija, 3). Održavanje remisije, odnosno spriječiti ponovni nastanak bolesti.

Savjetuje se promjena životnih navika i prehrane: 1). smanjenje tjelesne težine, 2). izbjegavanje uske odjeće, 3). spavanje na uzdignutom uzglavlju, 4). zabrana alkohola, gaziranih pića, čokolade, luka, kave i pušenja, 5). Izbjegavanje jačeg tjelesnog napora, 6). oprez s lijekovima (npr.Cordipin, Isoptin, Aspirin, nesteroidni antireumatici), 7). konzumiranje manjih obroka, s maje masti, 8). izbjegavanje ležećeg položaja barem tri sata nakon jela.

Za liječenje refluksne bolesti i održavanje remisije najbolji su inhibitori protonske pumpe (IPP). Kako je GERB u svojoj osnovi o kiselini ovisna bolest, bitno je smanjiti izlučivanje želučane kiseline i održavati pH na vrijednosti >4, kako bi bio manji štetni učinak refluksnog sadržaja na sluznicu jednjaka. IPP snažno inhibiraju sekreciju H+ iona inaktivacijom protonske pumpe (H+/K+ ATP-aze) koja se nalazi na apikalnom dijelu membrane parijetalnih stanica.

Za liječenje blažih oblika GERB-a ili za održavanje remisije preporuča se uzimanje 20 mg omeprazola, 15 mg lanzoprazola ili 20 mg pantoprazola. Za liječenje težih i teških oblika bolesti preporuča se uzimanje 40 mg omeprazola, 30 mg lanzoprazola ili 40 mg pantoprazola jedanput ili dvaput na dan.

Moguće su intereakcije s drugim lijekovima, osobito kod primjene omeprazola i lanzoprazola, jer se ti lijekovi metaboliziraju u prvoj fazi u jetri (faza oksidacije), koristeći enzimatski sustav citokrom P450. Za razliku od njih, pantoprazol se u jetri metabolizira u drugoj fazi (faza konjugacije), koja ne rabi citokrom P450, zato nema farmakokinetičke intereakcije s drugim lijekovima.

Prokinetički lijekovi, poput metoklopramida, imaju kolinergički i antidopaminski učinak, čime omogućavaju bolje pražnjenje želuca i povećavaju tonus donjeg jednjačnog sfinktera. Ti lijekovi smanjuju tipične simptome GERB-a, ali ne liječe lezije sluznice jednjaka, a zbog antidopaminergičnog učinka uzrokuju suhoću usta i ekstrapiramidne simptome.

Nakon osam tjedana potrebno je endoskopski provjeriti uspjeh terapije. Ako simptomi bolesti ne prestaju unatoč liječenju ili perzistiraju lezije jednjaka, ordinira se dvostruka doza slijedećih osam tjedana. Nakon toga, ako simptomi nestaju, nastavlja se dugotrajna terapija s najmanjom djelotvornom dozom IPP. Ako pak simptomi bolesti ne prestaju, ili je i dalje prisutan refluksni ezofagitis, predlaže se antirefluksna kirurška terapija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prebiotički ugljikohidrati shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Probiotički soj shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?