Žučna dijeta i antikoagulansi
Poštovana,
moja majka je prije dva mjeseca i izvadila žučni kamen i pridržava se žučne dijete. Inače, liječi se i od zgrušavanja krvi i uzima se terapiju Martefarina.
Moje pitanje je,kojim začinima može obogatit s oju prehranu i smije li u prehranu uvesti gljive?
Zahvjujem i srdačno pozdravljam.
8.2.2024
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Prilagodba dijete za vašu majku ovisi o njezinoj simptomatologiji. Ako nema nikakvih probavnih smetnji može polagano liberalizirati dijetu pazeći pritom na količinu unesenih masnoća u obroku. Gljive mogu izazvati nadimanje kod nekih osoba, pa s uvođenjem krenite polagano i u manjim količinama.
Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) moraju ograničiti unos vitamina K u prehrani. Namirnice bogate vitaminom K su:
- zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve, peršina, zelene salate, zelenog radiča i rikole
- povrće poput prokulica, brokule, cvjetače i kupusa
- riba, iznutrice, meso, jaja i cjelovite žitarice (sadrže vitamin K u manjim količinama)
Vitamin K se sintetizira od strane bakterija u gastrointestinalnom traktu.
Kako bi lijek protiv grušanja krvi bio učinkovit potrebno je nastojati održati unos vitamina K u prehrani konstantnim, što znači da unos gore navedenih vrsta namirnica treba biti približno količinski jednak iz dana u dan. Iznenadno povećanje unosa vitamina K u prehrani može smanjiti učinak lijeka, dok iznenadno smanjenje unosa vitamina K može dovesti do povećanja djelovanja lijeka.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.