Povišene amilaze i bol

Poštovani,

unazad desetak godina imam povišene amilaze, u krvi su vrijednosti od 140 do 180.

Obzirom na to da mi je nalaz ultrazvuka, rtg-a, a i ct-a uvijek bio uredan, dr. gastroenterolog je to opisao kao asimptomatsku hiperamilaziju. U posljednja 4 mjeseca imam bolove u lijevoj strani abdomena, ispod rebra, u žličici, ispod lijeve lopatice u leđima, ponekad niže između pupka i rebara i na lijevom boku. Isto tako, probava mi je promijenjiva. Ponekad je normalna, često žuta, svjetla, kašasta. Pošto je nalaz ct-a, uzv i rtg još uvijek uredan, krvna slika isto tako, crp miran, moja dr. kaže da je bol moguća od neke neuralgije, kičme?!? za stolicu se ne brine previše. Molim vas ako je moguće izvesti mišljenje iz ovog što sam napisala, bila bih vam zahvalna. Inače kad odem kod liječnika dobijem injekciju protiv bolova i to je sve.

23.1.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako Vam se bolovi javljaju nakon obroka i posebno ako se šire u leđa, svakako zahtijevajte opsežniju gastroenterološku obradu kako bi se isključile bolesti gušterače. Također, ako ste primijetili da su tegobe jače nakon masnijeg i teže probavljivog obroka, moguće je da su vaše smetnje ipak vezane uz probavni sustav.

Prehranu možete pokušati prilagoditi na sljedeći način;

•   Hranu treba rasporediti u 5-6 manjih obroka, a jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela. Izbjegavati oštre začine. Hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati.

•   Dijeta treba sadržavati umjerenu količinu masnoća. Nije potrebna potpuna restrikcija masti, pogotovo ako se pravilno provodi nadomjesna terapija probavnim enzimima. Preferiraju se biljne masnoće poput maslinovog ulja.

•   Prehranu treba temeljiti na ugljikohidratima, poglavito kuhanim žitaricama i škrobnom povrću.

•   Povrće valja kuhati u vodi, pripremati na pari ili pirjati. Izbjegavati povrće koje uzrokuje nadimanje (kupus, kelj, gljive, krastavci, prokulica, brokula, cvjetača i dr.) kao i sirovo voće i mahunarke.

•   Mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.

•   Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]