Povišene amilaze i bol

Poštovani,

unazad desetak godina imam povišene amilaze, u krvi su vrijednosti od 140 do 180.

Obzirom na to da mi je nalaz ultrazvuka, rtg-a, a i ct-a uvijek bio uredan, dr. gastroenterolog je to opisao kao asimptomatsku hiperamilaziju. U posljednja 4 mjeseca imam bolove u lijevoj strani abdomena, ispod rebra, u žličici, ispod lijeve lopatice u leđima, ponekad niže između pupka i rebara i na lijevom boku. Isto tako, probava mi je promijenjiva. Ponekad je normalna, često žuta, svjetla, kašasta. Pošto je nalaz ct-a, uzv i rtg još uvijek uredan, krvna slika isto tako, crp miran, moja dr. kaže da je bol moguća od neke neuralgije, kičme?!? za stolicu se ne brine previše. Molim vas ako je moguće izvesti mišljenje iz ovog što sam napisala, bila bih vam zahvalna. Inače kad odem kod liječnika dobijem injekciju protiv bolova i to je sve.

23.1.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako Vam se bolovi javljaju nakon obroka i posebno ako se šire u leđa, svakako zahtijevajte opsežniju gastroenterološku obradu kako bi se isključile bolesti gušterače. Također, ako ste primijetili da su tegobe jače nakon masnijeg i teže probavljivog obroka, moguće je da su vaše smetnje ipak vezane uz probavni sustav.

Prehranu možete pokušati prilagoditi na sljedeći način;

•   Hranu treba rasporediti u 5-6 manjih obroka, a jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela. Izbjegavati oštre začine. Hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati.

•   Dijeta treba sadržavati umjerenu količinu masnoća. Nije potrebna potpuna restrikcija masti, pogotovo ako se pravilno provodi nadomjesna terapija probavnim enzimima. Preferiraju se biljne masnoće poput maslinovog ulja.

•   Prehranu treba temeljiti na ugljikohidratima, poglavito kuhanim žitaricama i škrobnom povrću.

•   Povrće valja kuhati u vodi, pripremati na pari ili pirjati. Izbjegavati povrće koje uzrokuje nadimanje (kupus, kelj, gljive, krastavci, prokulica, brokula, cvjetača i dr.) kao i sirovo voće i mahunarke.

•   Mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.

•   Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?