Povišene amilaze i bol

Poštovani,

unazad desetak godina imam povišene amilaze, u krvi su vrijednosti od 140 do 180.

Obzirom na to da mi je nalaz ultrazvuka, rtg-a, a i ct-a uvijek bio uredan, dr. gastroenterolog je to opisao kao asimptomatsku hiperamilaziju. U posljednja 4 mjeseca imam bolove u lijevoj strani abdomena, ispod rebra, u žličici, ispod lijeve lopatice u leđima, ponekad niže između pupka i rebara i na lijevom boku. Isto tako, probava mi je promijenjiva. Ponekad je normalna, često žuta, svjetla, kašasta. Pošto je nalaz ct-a, uzv i rtg još uvijek uredan, krvna slika isto tako, crp miran, moja dr. kaže da je bol moguća od neke neuralgije, kičme?!? za stolicu se ne brine previše. Molim vas ako je moguće izvesti mišljenje iz ovog što sam napisala, bila bih vam zahvalna. Inače kad odem kod liječnika dobijem injekciju protiv bolova i to je sve.

23.1.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako Vam se bolovi javljaju nakon obroka i posebno ako se šire u leđa, svakako zahtijevajte opsežniju gastroenterološku obradu kako bi se isključile bolesti gušterače. Također, ako ste primijetili da su tegobe jače nakon masnijeg i teže probavljivog obroka, moguće je da su vaše smetnje ipak vezane uz probavni sustav.

Prehranu možete pokušati prilagoditi na sljedeći način;

•   Hranu treba rasporediti u 5-6 manjih obroka, a jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela. Izbjegavati oštre začine. Hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati.

•   Dijeta treba sadržavati umjerenu količinu masnoća. Nije potrebna potpuna restrikcija masti, pogotovo ako se pravilno provodi nadomjesna terapija probavnim enzimima. Preferiraju se biljne masnoće poput maslinovog ulja.

•   Prehranu treba temeljiti na ugljikohidratima, poglavito kuhanim žitaricama i škrobnom povrću.

•   Povrće valja kuhati u vodi, pripremati na pari ili pirjati. Izbjegavati povrće koje uzrokuje nadimanje (kupus, kelj, gljive, krastavci, prokulica, brokula, cvjetača i dr.) kao i sirovo voće i mahunarke.

•   Mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.

•   Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]