Inzulinska rezistencija

Pozdrav,dijagnosticirana mi je inzulinska rezistencija,doktor mi nije dao neke jasne upute kako se boriti sa tim dali imaju neki preparati na slobodno da se kupe i sto i kako raditi, citajuci po internetu simptome sve imam,takodjer tesko skidanje kila i stalna glad umor pospanost hvala puno na odgovoru

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Količina i kvaliteta ugljikohidrata ključan su element u prehrani osoba s inzulinskom rezistencijom. Brojni autori upućuju na dobrobit smanjenja unosa jednostavnih ugljikohidrata iz slatkih pića i slastica, ali i ukupne količine ugljikohidrata u dnevnom unosu. Prehrana osoba s oštećenom osjetljivošću na inzulin trebala bi obilovati proteinskim namirnicama, namirnicama s visokim udjelom nezasićenih masti te neškrobnim povrćem, a cjelovite žitarice i voće treba konzumirati u ograničenim količinama. Preporučuje se konzumacija namirnica niskoga glikemijskog indeksa kako bi se poboljšala osjetljivost na inzulin. Također, važnim su se pokazali i način i brzina hranjenja. Naime sporijim hranjenjem i temeljitijim žvakanjem poboljšava se probavljivost složenih ugljikohidrata bogatih prehrambenim vlaknima. Tjelesna je aktivnost još jedan čimbenik koji može znatno pridonijeti uspješnosti liječenja inzulinske rezistencije.
Istraživanja u kojima je ispitanicima smanjen udio ugljikohidrata na 20 – 40 % u cjelodnevnom energijskom unosu, s posebnim naglaskom na smanjenje unosa jednostavnih šećera i škroba, pokazala su povoljan učinak na homeostazu inzulina.
Uz ugljikohidrate, kao ključan makronutrijent u dijetoterapiji inzulinske rezistencije, kvaliteta masti također se pokazala važnom. Pokazalo se da povećan unos jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina pozitivno utječe na homeostazu inzulina, dok visok unos zasićenih masti negativno utječe na osjetljivost na inzulin.
Osim makronutrijenata, kod inzulinske rezistencije valja obratiti pažnju i na status mikronutrijenata, posebno na vitamin D koji je važan u kontroli inzulinske rezistencije. Nadomjesna primjena mio-inozitola, vitamina D i probiotika također se pokazala korisnom potpornom mjerom u ovoj indikaciji.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]