Pristup bolesniku s Gastroezofagealnom refluksnom bolesti (GERB)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)  je povezana s nemogućnošću normalnog funkcioniranja antirefluksnog mehanizma da štiti sluznicu protiv učestalog i pojačanog gastroezofagealnog refluksa.

Liječnik PZZ s 1700 bolesnika imat će -10% bolesnika s GE problematikom. Od toga 60-70% imati će GERB.

Patofiziologija GERB-a sastoji se od:

  • inkompetentnog antirefluksnog mehanizma koji čine trajno povišena “tranzitorna relaksacija” donjeg sfinktera jednjaka,  hipotenzivan donji sfinkter jednjaka, skraćen donji sfinkter jednjaka i hiatalna hernija,
  • oslabljenog pražnjenja jednjakaporemećaj motiliteta (sklerodermia),
  • oslabljenog pražnjenja želuca te
  • volumena i korozivnosti refluksnog sadržaja.

Komponente tkivne otpornosti koje štite od ozljede jednjaka kiselinom su preepitelna obrana  koju čini mukozni sloj, vodeni sloj, površinski bikarbonati, zatim epitelna obrana koju predstavlja struktura stanične membrane, međustanične veze, epitelni transport, Na K izmjenjivači, intracelularni bufferi, stanična replikacija te postepitelna obrana koju čini protok krvi, tkivni acidobazni status.

Životne navike i prehrana pojedinca vrlo su bitne u nastanku simptoma GERB-a. Tako nastaje slabost donjeg mišića jednjaka uslijed konzumacije masne hrane, šećera, čokolade, vina, luka, kave, alkohola, cigareta, nekih lijekova. Direktni iritansi mukoze koji mogu uzrokovat GERB su citrusi, rajčica, začinjena hrana, kava, čaj, kola pića, neki lijekovi. Pojačan tlak u trbuhu uzrokovan sagibanjem, podizanjem tereta, vježbanjem predisponira GERB.

Simptomi refluksne bolesti manifestiraju se kao tipični- bol u epigastriju, žgaravica, regurgitacija, bolno gutanje, otežano gutanje i atipični- povraćanje, bol u prsima, kašalj, “kronični bronhitis”,  promuklost. Neliječeni GERB može se stvarati komplikacije koje često nastaju bez prethodnih simptoma refluksne bolesti, a naročito kod starije populacije. Hematemeza i melena, sideropenijska anemija, disfagija povezana s benignom strikurom ili rakom u Barrettovom jednjaku vrlo su ozbiljne komplikacije koje mogu uzrokovati letalni ishod.

Kako pomoći bolesnicima s GERB-om? Razlikujemo nefarmakološke mjere (“life-style”), farmakološke mjere (IPP – održavajuća,  IPP – povremena, IPP – prema potrebi), endoskopske tehnike i kiruršku terapiju. Ciljevi liječenja su cijeljenje ezofagitisa (ako je prisutan), kontrola (uklanjanje) simptoma, sprečavanje recidiva te prevencija komplikacija (strikture, Barrettov jednjak, adenokarcinom). Glavne mjere rješavanja GERB-a

Predstavlja pažljivije uzimanje lijekova- izbjegavati NSAR i ako je moguće izbjegavati ili smanjiti dozu nitrata, antagonista kalcijevih kanala, i antikolinergika, izbjeći ili smanjiti pušenje- može biti kontraproduktivno zbog dobivanja na tjelesnoj masi, izbjegavati obilno uzimanje hrane i pića unutar 3 sata prije spavanja – uzimati češće, manje obroke tijekom dana. Izbjegavati ili smanjiti masnoće i čokoladu. Izbjegavati ili smanjiti svaku hranu i piće koja potiče tegobekiselo voće, voćni sokovi, čaj i kava, pepermint, luk, češnjak, cimet, klinčić.

U samoj terapiji razlikuje se pristup ovisno o jačini smetnji. Blagi GERB (bez ili blagi ezofagitis, simptomi blagi ili srednje izraženi) po“Step up” strategiji liječi se općim mjerama (antacidi i alginati), potom H2 receptor antagonisti u standardnoj dozi kroz 4-6 tj., a na kraju IPP-om za one sa slabim odgovorom na prethodnu terapiju. Primjena je pogodna za mnoge bolesnike u svakodnevnoj praksi, a endoskopski pregled nije potreban. Kod “Step down” strategije početi sa IPP-om u punoj dozi te smanjivati istu. Uznapredovali GERB (ozbiljan ezofagitis s mogućim krvarenjem, strikturom ili ulkusom u Barrettovom jednjaku)

Isključivo “Step down” strategija i to IPP kroz 8 tj. Smanjiti dozu za pola ako je moguće. U slučaju krvarenja ili ulkusa potrebna je kontrolna EGDS, a može biti potrebna i dvostruka preporučena doza IPP. Kod atipičnih simptoma (respiratorni) potrebno je prolongirano liječenje IPP-om, često visoke doze, poželjna je potvrda GERB-a pH monitoringom, te potvrditi supresiju kiseline s pH monitoringom ako nema odgovora na terapiju.

Još uvijek traju istraživanja o povezanosti GERB-a i H. Pylori infekcije te se očekuju daljni zaključci i preporuke vezani za eradikaciju H.pylori.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Prebiotički ugljikohidrati shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Probiotički soj shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?