Spinalni tumori – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Simptomi bolesti.

Simptomi za sve vrste spinalnih tumora su slični te ovise o lokalizaciji tumora, odnosno je li tumor stvara pritisak na kralježničnu moždinu, korijene živaca, krvne žile ili kosti kralježnice.

Znakovi i simptomi bolesti mogu uključivati:

Bol u leđima je rani simptom tumora kralježnice. Bol može biti na mjestu tumora zbog rasta tumora, ali također i bol u leđima koja se često širi u druge dijelove tijela. Prvenstveno se to odnosi na širenje u

kukove, noge, stopala ili ruke i može se pogoršati s vremenom, čak i uz liječenje lijekovima i s fizikalnim terapijama.

Na tumor može upućivati i bol koja se ne smanjuje tijekom odmora, bol koja može biti jača noću ili bol bez jasnog razloga.

Osim bola simptomi koji se mogu pojaviti kod tumora su i:

• Slabost mišića

• Utrnulost u rukama i/ili nogama.

• Gubitak osjeta.

• Poteškoće s mokrenjem (inkontinencija).

• Zatvor, teškoće pri obavljanju stolice ili čak inkontinencija stolice.

• Poteškoće s hodanjem ili korištenjem ruku, padovi.

• Grčenje mišića

• Ne poboljšavaju se simptomi s lijekovima protiv bolova ili drugim tretmanima

• Postaje sve gore kako vrijeme prolazi

Tumori kralježnice napreduju različitom brzinom ovisno o vrsti tumora.

Bol u kralježnici je izuzetno česta i stoga ne treba pomisliti na tumor kod svake boli u kralježnici. Mnogo je različitih mogućih uzroka bolova u leđima, a većina bolova u leđima nije uzrokovana tumorom. Rana dijagnoza i rani početak liječenja su važni kod tumore kralježnice, stoga je bitno obratiti se svom liječniku ukoliko:

• Bol je se pojačava  s vremenom

• Nije povezana s aktivnostima

• Noću se bol pogoršava

• Ukoliko postoji pozitivna anamneza na karcinom kod bolesnika, te se pojavio novi tip bola. Dakle, ukoliko se bolesnik liječi od karcinoma i razvije novonastalu bol u leđima, trebalo bi obavijestiti liječnika.

• Postoje drugi simptomi tumora, kao mučnine, povraćanja, gubitak težine i slično.

Odmah treba potražiti liječničku pomoć ukoliko nastane:

• Progresivna slabost mišića

• Progresivna utrnulost u nogama ili rukama

• Promjene u radu crijeva ili mokraćnog mjehura

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bol

Spinalni tumori – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dijagnoza bolesti. Dijagnoza za sve tumore kralježnice ovisi o rendgenskim pretragama uključujući magnetnu rezonanciju (MR), kompjuteriziranu tomografiju (CT) i rendgenske snimke (RTG) , kao i povijesti bolesti te pregled bolesnika. Pregled se odnosi na fizikalni (pregled mišića i kostiju), te neurološki pregled (pregled funkcije živaca). Znakovi na koje se upućuje pozornost su: • Bol u […]

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Bol

Nastavno na moj MR nalaz križa, možete li mi reći je li situacija ozbiljna te je li se smijem baviti sportom?

Hemangiom

Spinalni tumori – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Spinalni tumori prema lokalizaciji. Primarni tumori kralježnice. Primarni tumori kralježnice su rijetki i čine manje od 10 posto svih tumora kralježnice. Primarni tumori kralježnice nastaju iz kostiju ili struktura mekog tkiva kralježnice uključujući hrskavicu. Primarni tumori kralježnice uključuju osteosarkom, hemangiom itd. Multipli mijelom je sistemska bolest koja pogađa ljude srednje dobi, a karakterizirana je lokalnom […]

Benigni spinalni tumori

Spinalni tumori – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Podjela spinalnih tumora prema vrsti. Ovdje ćemo spomenuti samo neke od najčešćih tumora koje susrećemo u području kralježnice i spinalnog kanala. Benigni spinalni tumori. • Hemangiomi su dobroćudni (benigni) tumori krvnih žila. Jako se često nalaze na rendgenskim snimkama kao slučajan nalaz i obično ne zahtijevaju liječenje. Mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu, no […]

Bol

Bol u gležnju – molim mišljenje za RTG nalaz

Iz iste kategorije

Fizijatrija

Prijelom skafoidne kosti – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kod prijeloma skefoida – osobito onih u kojima su koštani fragmenti dislocirani (pomaknuti) – može biti poremećena opskrba krvi u kosti.

Fizijatrija

Križobolja -bolest suvremenog čovjeka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Križobolja je nakon obične prehlade najčešća humana bolest i jedna od najčešćih razloga posjeta liječnika obiteljske medicine. Bol u donjem dijelu leđa ili križobolja pogađa.

Fizijatrija

Bolno rame, uzroci i liječenje

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Bolno rame je karakterizirano bolovima u području ramena i ograničenim pokretima. Bolnim ramenom se podrazumjeva periartritis humeroscapularis (PHS) Uzrok bolnog ramena možemo svrstati u pet grupa.

Fizijatrija

glavobolja

Fizijatrija

Križobolja

Vrijeme čitanja članka: 5 minute Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a podrazumijeva bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralježnice. Križobolja se manifestira kao iznenadna, jaka bol u predjelu križa uslijed nepravilne kretnje.

Fizijatrija

Križobolja (syndroma lumbosacrale)

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Križobolja (syndroma lumbosacrale) označava bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa. Lumbago je klinički naziv za nagli bol u leđima koji nastane prilikom nezgodne kretnje, naprezanja, naglog dizanja težeg tereta ili naglog ohlađenja.

Fizijatrija

Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem?

Fizijatrija

Bolovi u leđima i križobolja kao posljedica diskus hernije

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Bol u leđima je jedna od najčeščih tegoba koje dovode bolesnika liječniku. Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove.