Istine i zablude o vitaminu C

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dok je u svakodnevnom životu vitamin C najpoznatiji i najčešće primjenjivani vitamin, u medicinskim krugovima i literaturi vitamin C je najkontroverzniji vitamin.

Dok je u svakodnevnom životu vitamin C najpoznatiji i najčešće primjenjivani vitamin, u medicinskim krugovima i literaturi vitamin C je najkontroverzniji vitamin. S jedne strane su apsolutni zagovornici nobelovca Linusa Paulinga o djelotvornosti vitamina u prevenciji i liječenju brojnih bolesti, a s druge protivnici visoke učinkovitosti vitamina C odnosno oni koji vitamin C ne smatraju čudotvornim lijekom (vitaminom).

Istina je da je vitamin C neophodan ljudskom organizmu, da ga tijelo ne može sintentizirati (za razliku od životinja). Dnevne potrebe za ovim vitaminom iznose 30-60 mg ovisno o uzrastu i zdravstvenom stanju,  bez štetnih posljedica može se unositi čak 1000 mg vitamina C na dan jer se  višak izlučuje mokraćom, a samo mali dio (250 mg) zadržava u organizmu.

Uloga vitamina C

Vitamin C ima važnu ulogu:

  • u stvaranju kolagena, proteina vezivnog tkiva nužnog za izgradnju krvnih žila, kostiju, zglobova i mišića,
  • u  sintezi hormona kore nadbubrežne žlijezde,
  • sudjeluje u sintezi karnitina, male molekule neophodne za proces staničnog disanja,
  • sudjeluje u pretvorbi kolesterola u žučne kiseline, te tako utječe na razinu kolesterola u krvi,
  • snažan je antioksidans, štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, te zajedno s vitaminom E, A, cinkom, selenom i drugim antioksidansima usporava proces starenja, smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i njegovih posljedica srčanog i moždanog udara, smanjuje rizik od nastanka zloćudnih bolesti i smanjuje štetne posljedice duhanskog dima,
  • pomaže apsorpciju željeza, te zajedno s  folnom kiselinom i vitaminom B12 potiče produkciju eritrocita. U liječenju slabokrvnosti radi bolje resorpcije uz preparate željeza preporučuje se i  uzimanje vitamina C.

Nedostatak vitamina C izaziva skorbut. Naziv skorbut potječe od nizozemske riječi scorbeck što znači grizlica u ustima (u našim krajevima skorbut je poznat pod imenom gnjilac). Hipokrat i Plinije opisali su pojavu skorbuta među grčkim i rimskim vojnicima. Uslijed nedostatka vitamina C  obolijevali su mornari na dugotrajnim putovanjima na kojima nisu konzumirali svježe voće i povrće. Jedan od svjetski poznati pomoraca James Cook brinuo se za zdravlje svojih mornara te im je nastojao osigurati svježe povrće i kiselo zelje kao dodatak hrani. Ovo Cookovo iskustvo opisao je engleski liječnik James Lind 1753. godine, te praktičnim pokusom dokazao da limunov sok sprječava pojavu skorbuta. Za otkriće vitamina C zaslužan je mađarski liječnik Szent-Györgyi za što je 1937. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Simptomi skorbuta su sklonost krvarenjima i infekcijama, gubitak kose, slab razvoj kostiju i zubi, sporo cijeljenje rana, razdražljivost, slabost i slabokrvnost.

Preporučene dnevne doze

U većini zemalja dnevne potrebe za vitaminom C iznose 30-60 mg. U Sjedinjenim Američkim Državama preporučene dnevne doze iznose 60-95 mg na dan. Za vrijeme tjelesnih i duševnih napora rastu potrebe za vitaminom C. Veće potrebe za vitaminom C imaju trudnice (70 mg/dan), dojilje (u toku prvih 6 mjeseci 95 mg/dan, a zatim 70 mg/dan), te pušači  (100 mg/ dan) kod kojih nikotin „pojede“ vitamin C.

Najvažniji izvor vitamina C u našem podneblju je šipak (2000 mg/100 g), zatim crni ribizl (200 mg/100 g), crvena paprika (190 mg/100g), peršin (130 mg/100 g), kivi i brokula (90 mg/100 g). Jedan od najvećih zabluda vezanih uz vitamin C je jest da njega ima najviše u agrumima (limunu i naranči). Prava je istina da paprika sadrži i četiri puta više vitamina C nego agrumi (50 mg/100 g).

Vitamini općenito, a osobito vitamin C vrlo su nestabilni spojevi osjetljivi na toplinu, svjetlost, transport, skladištenje i način pripremanja hrane. Kuhanjem, prženjem i ispiranje namirnica vodom brzo se gubi vitamin C. Danas uglavnom jedemo namirnice uzgojene u plastenicima i na brzinu, te poluzgotovljenu ili zgotovljenu hranu  kojom se gube znatne količine vitamina. Stoga ponekad samo prehranom nije moguće osigurati dovoljne količine ovog vitamina, osobito kod narušenog zdravlja, u vrijeme oporavka od bolesti, za vrijeme izloženosti stresu i u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja (djeca i mladi). 

Vitamin C i prevencija

Brojne su studije pokazale preventivno djelovanje vitamina C u sprječavanju razvoju nekih malignih bolesti, srčanih bolesti poput angine pektoris i infarkta miokarda.

Vitamin C u dnevnim količinama od jednog grama djeluje kao antihistaminik, te ima pozitivno djelovanje kod astme i alergije.

Jedan gram vitamina C sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija, no prava je istina da ne postoji vitamin ili namirnica koja može spriječiti pojavu gripe i prehlade. U najboljem slučaju vitamin C u visokim dozama može samo skratiti trajanje simptoma bolesti.

Jedan od pozitivnih svojstava vitamina C je njegova primjena kod učestalih mokraćnih infekcija, osobito kod rezistentnih bakterija. Visoke doze vitamina C „zakiseljavaju“ mokraću i usporavaju umnožavanje bakterija koje su puno teže razvijaju u kiselom mediju.

Kontraindikacije i nuspojave  visokih doza vitamina C

S uzimanjem visokih doza vitamina C moraju biti oprezni bolesnici od šećerne bolesti, bubrežni bolesnici i osobe koje imaju povećanu sklonost stvaranja bubrežnih kamenaca, žene koje uzimaju kontraceptive i hormonske estrogenske preparate, bolesnici na terapiji antitromboticima poput varfarina jer vitamin  C smanjuje njihovo djelovanje.

Kod povišenih doza vitamina C mogu se javiti mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Neurologija

EEG nalaz djeteta – usporenje osnovne aktivnosti i zašiljeni valovi u TPO regijama desno

Laktuloza

Zatvor ne bira ni vrijeme ni mjesto – kako nježno potaknuti crijeva na rad?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZatvor označava rijetko, otežano ili nepotpuno pražnjenje crijeva, najčešće definirano kao manje od tri stolice tjedno. Uzroci mogu biti prehrana siromašna vlaknima, nedostatak tjelesne aktivnosti, dehidracija, stres, neki lijekovi ili promjene životnog ritma. Zatvor može biti prolazan, ali i kroničan te značajno utjecati na kvalitetu života. Nefarmakološke mjere – temelj svakog liječenja Prije primjene lijekova, […]

Ljetne viroze

Ljetne viroze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme sunčanih dana, mora, putovanja i druženja, no nije imuno na viroze. Iako viroze najčešće povezujemo s hladnijim dijelom godine, određeni virusi preferiraju tople uvjete i šire se baš tijekom ljeta. Te tzv. ljetne viroze uglavnom su blaže prirode, ali mogu uzrokovati neugodne simptome, osobito kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ljetne […]

Laserske metode

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Neurologija

Nalaz MR hipofize nakon operacije makroadenoma – prisutan recidiv

Degenerativna ozljeda meniska

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Iz iste kategorije

Epidemiologija

Covid -19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteU Hrvatskoj je do 19. travnja od Covida-19 oboljela 1.871 osoba, umrlo je 47, a oporavilo se 709 osoba. Stopa smrtnosti iznosi 2,5 %..

Epidemiologija

Pandemija bolesti Covid-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePandemija bolesti Covid-19 do 13. travnja 2020. godine proširila se u 210 zemalja svijeta….

Epidemiologija

Jezik

Epidemiologija

COVID-19 – nova bolest i novi virus koji su promijenili svijet

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteOd 31. prosinca 2019. godine kada je službeno u Kini registriran prvi oboljeli od nove bolesti kasnije nazvane COVID-19 do 5. travnja 2020., kada pišem ovaj tekst, pandemija se prošila u 208 zemalja širom svijeta.

Epidemiologija

Novi koronavirus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoronavirusi, pa i novi koronavirus prenose se sekretom dišnih puteva, kapljično ili indirektno dodirom zagađenih površina, rukovanjem nakon dodirivanja očiju, nosa, ustiju…

Epidemiologija

O cjepivima i cijepljenju

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteCijepljenje ili vakcinacija je postupak primanja cjepiva s ciljem stvaranja imuniteta ili obrane organizma od određenih uzročnika zaraznih bolesti.

Epidemiologija

Kasalj

Epidemiologija

Prehlada i vitamin C

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteRedovito uzimanje vitamina C kao dodatka prehrani ne smanjuje učestalost prehlada kod odraslih, ali može pomoći u trajanju i težini prehlade