Žučna dijeta i antikoagulansi

Poštovana,
moja majka je prije dva mjeseca i izvadila žučni kamen i pridržava se žučne dijete. Inače, liječi se i od zgrušavanja krvi i uzima se terapiju Martefarina.
Moje pitanje je,kojim začinima može obogatit s oju prehranu i smije li u prehranu uvesti gljive?
Zahvjujem i srdačno pozdravljam.

8.2.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Prilagodba dijete za vašu majku ovisi o njezinoj simptomatologiji. Ako nema nikakvih probavnih smetnji može polagano liberalizirati dijetu pazeći pritom na količinu unesenih masnoća u obroku. Gljive mogu izazvati nadimanje kod nekih osoba, pa s uvođenjem krenite polagano i u manjim količinama.

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulanse) moraju ograničiti unos vitamina K u prehrani. Namirnice bogate vitaminom K su:

  • zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve, peršina, zelene salate, zelenog radiča i rikole
  • povrće poput prokulica, brokule, cvjetače i kupusa
  • riba, iznutrice, meso, jaja i cjelovite žitarice (sadrže vitamin K u manjim količinama)

Vitamin K se sintetizira od strane bakterija u gastrointestinalnom traktu.

Kako bi lijek protiv grušanja krvi bio učinkovit potrebno je nastojati održati unos vitamina K u prehrani konstantnim, što znači da unos gore navedenih vrsta namirnica treba biti približno količinski jednak iz dana u dan. Iznenadno povećanje unosa vitamina K u prehrani može smanjiti učinak lijeka, dok iznenadno smanjenje unosa vitamina K može dovesti do povećanja djelovanja lijeka.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]