Hemoroidi

Imam 43 i 105 kg, hemeroidi me pate nekih 8 do 10 godina . Inače me ne boli,samo kad vršim nuždu,ne krvarim barem nisam primjetio.Svakakve masti sam probao i bude dobro dok koristim mast,kad prestanem koristiti mast onda opet tjedan dana poslije opet boli.Imate li vi nekakvu mast,lijekove da mi savjet date

16.1.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.
Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici, simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito ako krvarenje prati osjet čvorića unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni, u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

Ključ je u prevenciji
Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.
Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.
Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

Primjena u praksi
Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisu samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:
• Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio vašeg jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
• Svakog dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća
• Pijte svaki dan obilje vode, bez obzira osjećate li žeđ ili ne
• Ako hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potražite dodatak prehrani koji sadrži željezo
• Izbjegavajte „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
• Izbjegavajte kavu i alkohol (posebice crno vino)
• Svaki dan pojedite barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
• Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
• Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Bezreceptni lijekovi koji sadrže bioflavonoide također mogu biti od koristi te se preporučuju kao oralna terapija.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]