Hrana

Imam 97 kg, godina dana prošla od poroda… rodila sa 101, došla do 88 kad sam rodila pa sad imam 97. Jela sam danas prvo jabuku, zatim salatu zelenu pa nakon toga mozzarelu i pomidor, onda breskvu… i nakon toga šnitu lubenice… da sam u 22h išla jest mlijeko i čokolino i sve skupa ispovračala i imala rijedak proljev??? Mislim da mlijeko meni stvara proljeve? Inače imam grčeve tako, boli me cijeli trbuh jako jako i primijetila sam da feta kruha ili dvopeka umiri trbuh. ZAŠTO JE TO TAKO? Imate li neku dijetu ili plan prehrane koji preporučujete, a da neću imati bolove u trbuhu.

24.9.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

moguće je da se kod Vas radi o intoleranciji laktoze. Intoleracija na laktozu je uzrokovana nedostatkom enzima laktaze, potrebnog za razgradnju mliječnog šećera laktoze. Kada govorimo o intoleranciji laktoze, potrebna je veća količina hrane da izazove reakciju u odnosu na alergije. Simptomi intolerancije na laktozu obuhvaćaju širok spektar neugodnih pojava poput mekane stolice, abdominalne boli i grčeva, nadimanja, mučnine te vjetrova. Bolovi u abdomenu i nadutost, posljedica su dolaska i prolaska neprobavljene laktoze kroz debelo crijevo. 

Obično se kao terapijski pristup kod intolerancije na hranu koristi eliminacijska dijeta obzirom na namirnice koje uzrokuju negativne simptome. U slučaju laktoza intolerancije potrebno je izbaciti mlijeko i mliječne proizvode, što se često i koristi kao glavni pristup ovom problemu. Međutim, takav način često može dovesti do deficita kalcija, fosfora i vitamina D što za posljedicu može imati smanjenu mineralnu gustoću kosti. Posebno je potrebno obratiti pažnju na problem neadekvatnog unosa kalcija kod laktoza intolerantne djece. Naime, kalcij je ključan mineral za formiranje čvrste koštane mase stoga nikako ne bi trebali u potpunosti izbaciti glavni izvor kalcija iz prehrane – mliječne proizvode. Danas su na tržištu prisutna alternativnih rješenja za osobe koje pate od laktoza intolerancije. Neka od rješenja jesu egzogena laktaza (β-galaktozidaza), jogurt i probiotici koji pod djelovanjem bakterija mliječne kiseline (BMK) imaju djelomično razgrađenu laktozu, farmakološke i nefarmakološke strategije za produživanje vremena kontakta između enzima laktaze i supstrata laktoze što poboljšava samu probavljivost laktoze i utječe na adaptaciju crijeva. Enzimi mogu biti dodani u tekućem obliku u mlijeku prije konzumacije ili unijeti oralnim putem u obliku tableta ili kapsula zajedno s mlijekom ili mliječnim proizvodom. Također, na tržištu je prisutno i mlijeko kojem je tijekom tehnološkog postupka već razgrađena laktoza. Njega odlikuje nešto slađi okus od tzv. običnog mlijeka. Fermentirani mliječni proizvodi također predstavljaju potencijalno rješenje kod osoba s laktoza intolerancijom. Jogurt je nastao procesom fermentacije posredovane mirkoorganizmima koje posjeduju aktivnost razgradnje laktoze, a najčešće je riječ o bakterijama mliječne kiseline.

Iako je laktoza intolerancija neugodna pojava, danas su prisutna brojna rješenja koja u konačnici omogućuju konzumaciju mliječnih proizvoda. U slučaju potpune netolerancije mlijeka i mliječnih proizvoda uz sva alternativna rješenja, potrebno je razmotriti suplementaciju kalcijem.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]