Dijabetes tip 2; mitovi, poluistine i istine….

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

U ljudskoj je prirodi biti znatiželjan i bojati se nečeg nepoznatog. Posebice taj strah dolazi do izražaja kada je „to nepoznato“ i opasno. Sjetimo se mitova o munjama kao srdžbi bogova, priča pomoraca o morskim čudovištima koji su „bili krivi“ za morske oluje. Mnogo je spiritualizma povezano sa zrcalom. Ne tako davno suvremenici nisu vjerovali da je čovjek stupio na mjesec. Zanimljive su i nevjerice o „kutiji koja govori“ (radio-uređaj). Dakle, zastrašujućim pričama pokušavamo popuniti prazninu kada ne znamo istinu, no sve to brzo nestaje pred znanstveno utemeljenom istinom s obzirom da jedino znanje nema alternative. Dijabetes tip 2, možda zbog svoje, na prvi pogled, apstrakcije te nedostatnosti „bolne“ i „opipljive“ simptomatologije je predmet mnogih iracionalnih, poluistinitih, smiješnih, pa i, usudio bih se reći, primitivnih, rasprava i stavova.

Etiologija dijabetesa tipa 2 je često pripisivana isključivo stresu i prevelikoj konzumaciji koncentriranih ugljikohidrata. Međutim, to je samo dijelom točno. Povećan kalorijski unos te posljedična debljina dovodi do inzulinske rezistencije, odnosno otpornosti perifernih tkiva na djelovanje  inzulina, što kod nekih ljudi („genetski determiniranih?“) dovodi do razvoja kompleksnog metaboličkog poremećaja znanog kao dijabetes tip 2. Ljudi koji pretjeruju sa „slasticama“  često imaju neuravnoteženu prehranu u smislu nedostatnih razina bjelančevina, vitamina i drugih hranjivih tvari. Dakle „loše prehrambene navike“  u smislu prevelike konzumacije koncentriranih ugljikohidrata direktno oštećuju zubnu caklinu, no direktno ne „izazivaju“ dijabetes tip 2. Naravno, preveliki kalorijski unos, uključujući i ekscesivnu konzumaciju „slastica“  mogu dovesti do porasta tjelesne težine i debljine.  Još uvijek nije nedvojbeno znasntveno utvrđena sama etiologija te bolesti, no smatra se da su debljina uz , vrlo značajnu genetsku determinantu, najvažniji čimbenik rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

Shvaćanje prehrane pacijenata s dijabetesom tipa 2  kao „strašne, rigidne, prehrane dijabetičara „ je gotovo nevjerojatno. „Diabetes diet“ u biti nije stroga dijeta, već razumjeva specifičan odabir hrane i rasporeda obroka u svezi s načelima terapije i fizičkom aktivnošću. I u prehrani pacijenata s dijabetesom dominiraju ugljikohidrati. Režim prehrane treba uskladiti s životom, poslom i aktivnosti svakog pojedinca. S tim u svezi potrebito je odabrati naprikladniju inzulinsku terapiju ukoliko je indicirana. Ovisno da li se radi radno aktivnim, mlađim osobama koji nisu u mogućnosti imati „fiksna“ vremena obroka, ili pacijentima s dijabetesom starije životne dobi, kojima je , eventualno, prikladnija inzulinska „predmješana“ terapija s obzirom na manji broj dnevnih aplikacija u odnosu na „basal bolus“ terapijsku shemu. No, prehranapacijenata s povišenom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2 s dominantnom inzulinskom rezistencijom je redukcijska s dostatnom razinom bjelančevina. Značajno je smanjiti i količinu i „frekvenciju“ obroka, posebice stoga jer je uvriježen mit da „svaki dijabetičar mora jesti najmanje pet puta dnevno“, što svakako ne odgovara istini za takve pacijente.

Dijabetes tip 2 u početku bolesti koja se liječi „temeljnim mjerama“  dakle, higijensko dijetetskim režimom koji uključuje pravilan sastav , broj i kalorijsku vrijednost obroka, te fizičkom aktivnošću uz metformin kao temeljni lijek često se neopravdano smatra „blagim i neozbiljnim dijabetesom“. Važno je naglasiti da se radi o progresivnoj bolesti, gdje postupno dolazi do „sloma“ kompenzacijskih mehanizama, sa sporim, ali ozbiljnim razvojem kroničnih komplikacijama, te kasnijeg „slabijeg odgovora“ i na „konzervativne mjere“ liječenja  i terapijske postupke. Dakle,  s obzirom na progresivni tijek „evolucijske krivulje“ dijabetesa tipa 2, važno je biti istinito, pravilno informiran i razumjeti osnovne postulate života s bolešću.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prosnivanje

Psihijatrijski poremećaji i spavanje – 4. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta 5. Shizofrenija Za razliku od prethodno navedenih psihijatrijskih poremećaja, spavanje nije temeljna značajka shizofrenije. Međutim, problemi sa spavanjem, uključujući poteškoće s uspavljivanjem i prosnivanjem (održavanjem sna bez buđenja) te smanjenu kvalitetu sna, česti su kod oboljelih od shizofrenije, iako ne postoje sustavni epidemiološki podaci o prevalenciji poremećaja spavanja u ovoj populaciji. Dodatna vrsta problema sa […]

Nespušteni testis

Nespušteni testis

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Testisi se, tijekom embrionalnog razvoja, stvaraju u retroperitoneumu i to u visini bubrega. Slijedi proces spuštanja testisa, (lat. – descensus testis) na njihovo mjesto u mošnjama (lat. – scrotum). To spuštanje se odvija krajem osmog mjeseca embrionalnog (intrauterinog) razvoja kada se testisi trebaju spustiti u skrotum tako da se muška beba rodi s oba testisa […]

Namirnice

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Inzulinska rezistencija

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Iz iste kategorije

Dijabetologija

Epidemiologija šećerne bolesti tip 1

Vrijeme čitanja članka: 5 minute Incidencija tipa 1 šećerne bolesti pokazuje značajne geografske, kalendarske, dobne i spolne varijacije. U bijelaca je viša stopa incidencije, nego u domorodačkim populacijama kao i u Aziji.

Dijabetologija

Prehrambene navike i pojavnost dijabetesa u Hrvatskoj

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Šećerna  bolest i njezine kronične komplikacije su veliki svjetski zdravstveni problem, i u cijelom svijetu su u velikom porastu. Smatra se da trenutno u svijetu 366 milijuna ljudi.

Dijabetologija

Iz nalaza krvi vidljivo je da je ukupni kolesterol 6,3, HDL 1,50…

Dijabetologija

Šećerna bolest tipa 2

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Šećerna bolest je kronična neizlječiva doživotna progresivna bolest karakterizirana hiperglikemijom i poremećajima metabolizma zbog apsolutnog ili relativnog manjka inzulina. S obzirom na prognozu.

Dijabetologija

Predijabetes-nedijagnosticirana bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Predijabetes, je stanje koje prethodi razvoju punog oblika bolesti, a traje 8-12 godina prije nego bude postavljena dijagnoza šećerne bolesti. Predijabetes pojavljuje u sve mlađoj populaciji.

Dijabetologija

Imam nizak tlak i nizak šećer, počnem se tresti i bude mi loše

Dijabetologija

Šećerna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Bolujete od šećerne bolesti ili poznajete nekoga tko je dijabetičar ? Vrlo vjerojatno je odgovor na ovo pitanje potvrdan, jer je šećerna bolest jedna od najčešćih bolesti u razvijenim zemljama.

Dijabetologija

Metformin je IN

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Metformin (dimetilbigvanid) sada ima neprikosnoveni status najpropisivanijeg antidijabetika u svijetu. Jednako je iznenađujuće, ili možda nije, da su njegovi korijeni biljni i da su rasli i na tlu.