Endoskopske metode u gastroenterologiji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Endoskopske metode u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled tankog crijeva). Dalje tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na vrhu endoskopskog aparata kojim se može učiniti ultrazvučni pregled.

Endoskopske  metode  u gastroenterologiji su gastroskopija, kolonoskopija, enteroskopija (pregled  tankog crijeva ). Dalje  tu spada endoskopski ultrazvuk, dakle ultrazvučni aparat na  vrhu endoskopskog aparata kojim se  može  učiniti ultrazvučni pregled iz lumena crijeva sa  odličnim prikazom gušterače,  žučnih vodova i limfnih čvorova u tom području, te  stjenke  želuca, jednjaka  i dvanaesnika. Zadnja  metoda, koja  je  u pravilu terapijska je ERCP, endoskopska  retrogradna  kolangiopankreatografija, kojom se  mogu ukloniti konkrementi iz žučnih vodova, te  vršiti razni zahvati kod  žutice  i tumora  jetre,  gušterače  i žučnih vodova. Gastroskopija  i kolonoskopija su postale  rutinske  metode u dijagnostici bolesti probavne cijevi, a  preventivni pregledi dio su opće zdravstvene  kulture.

Gornjomendoskopijomili gastroskopijom, pregledava se sluznica gornjeg dijela probavnog sustava,  jednjak, želudac i dvanaesnik. Pretraga se izvodi vrlo tankim savitljivim instrumentom, poput malog prsta, nakome se nalazi optički instrumenti izvor svijetla, što omogućuje prikaz unutrašnjosti organana vanjskome kranu. Pretraga se izvodi na lijevom boku, na tašte ili nakon gladovanja najmanje 4 sata. Prije pretrage se postavi štitnik za usta, te se daje lokalna anestezija lidokainom u obliku spreja. Za vrijeme pretrage bolesnik može normalno disati, bilo na usta ili nos. Aparat se pažljivo uvodi kroz usta, dalje u jednjak, želudac i dvanaesnik. Pretraga je u osnovi neugodna, ali nije bolna. Ako su ljudi izrazito osjetljivi ili se boje pretrage,  može se obaviti u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Liječnik tijekom pretrage može uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage, za određivanje H.pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj kroničnih želučanih bolesti, a mogu se odstraniti dobroćudne izrasline na sluznici, polipi. Također je u krvarećih ulkusa moguće zaustavljanje krvarenja. Poslije pretrage ne smije se jesti sat do dva, dok ne popusti djelovanje lokalne anestezije u ždrijelu. Pretragu je potrebno učiniti u svake osobe starije od 45 godina koja ima novonastalu bol u žličici, osjećaj nadutosti nakon određene hrane ili žgaravicu, te u svake osobe koja ima takozvane alarmantne simptome, kao što su pojava krvi u stolici ili crna stolica poput katrana, osjećaj otežanog gutanja (disfagija), gubitak na težini ili slabokrvnost (osobito u muškaraca).Ova je pretraga neusporedivo bolja u odnosu na rendgensko snimanje želuca.

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Pretraga se vrši savitljivim aparatom poput tanke  cijevi debljine kažiprsta sa svijetlom i kamerom na vrhu. Uvodi se kroz analni otvor  u debelo crijevo. 

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjive boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled bi trebalo učiniti u svih osoba starijih od pedeset godina, a kod ljudi sa podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji iza  četrdesete godine ili deset godina  prije pojave raka  debelog crijeva u najmlađeg člana  obitelji. Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi i najmanje  promjene na  sluznici crijeva, te  da istovremeno uzima  materijal za  patohistološku analizu ili da odmah odstrani polipe. Crijevo mora biti u potpunosti prazno prije pregleda, te  je dva do tri dana pred pregled potrebno provesti pripremu (čišćenje crijeva) prema uputi koju svaki pacijent dobije  za  pretragu. Koristi se  tekuća dijeta i neki od pripravaka  za pripremu (gorka sol,  X – Prep sirup,  Purisan granule ili slično). Tekućinu treba piti iz većih čaša, zapravo na silu, a ne malo po malo. Ukoliko je  pretraga u anesteziji, ne  smije  se ništa piti niti jesti 4 sata pred zahvat.
Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stjenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem nadutosti i rijetko traje dulje od pola sata.  U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.  Iza pregleda može se kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda.

Komplikacije endoskopskih pretraga su moguće, ali i izuzetno rijetke. To je krvarenje nakon uzimanja uzoraka tkiva ili nakon odstranjenja polipa, te  iznimno perforacija (puknuće) stjenke probavne cijevi. Važno je na vrijeme uočiti znakove i simptome kao što je pojava zimice, tresavice ili povišene temperature, novonastalo otežano gutanje, bolovi u ždrijelu, prsima ili trbuhu, ili bilo koji drugi novonastali znak, odnosno simptom, te se  odmah obratiti liječniku.

Ako inače uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga sa liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne. Osobito je važno napomenuti uzimanje  lijekova za razrjeđivanje krvi  kao što su Martefarin (varfarin), ReoPro (abciximab), Plavix, Zyllt (klopidogrel), Persantine (dipiridamol), Integrillin (eptifibatid), Tagren (tiklopidin), Aggrastat (terofiban).  Isto tako, ako bolujete od srčanih ili plućnih bolesti, porazgovarajte o njima sa liječnikom i ponesite raniju medicinsku dokumentaciju.

Ne treba, dakle, zaboraviti da su endoskopske pretrage  danas  sigurne, te da se  pravovremenim pregledom može spriječiti nastanak malignih bolesti, te  znatno pomoći i olakšati liječenje  kroničnih upalnih ili funkcionalnih bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Helicobacter pylori

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Zatvor

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Konstipacija

Konstipacija, bolest današnjice

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Želudac

Bol u grlu i hernija – molim savjet

Karcinom

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Želudac

Molim Vaš savjet za probleme sa želucem

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]