Prehrana kod povišenih masnoća u krvi
Postovani obracam Vam se jer trigliceridi su mi 8.5 normalno <1.5,,,,Kolesterol 6 normalno.<5…Zensko sam visina 168 tezina 130..Pocela sam jesti svjezi sir 500gr u 3 puta…Bjeljanjak jaja 2 i rajcicu.Doktor je rekao 3 mjeseca stroga djeta ili ce se uvesti ljek za smanjenje masnoca u krvi.U nalazu krvi je pisao lipemican uzorak,znaci krv puna masnoce…Evo ja sam kroz par dana tom prehranom dosla od 130 do 129…Dnevnu bolnicu ne zelim..Krecem se lose,bole koljena,lumbalni dio…Sto biste mi preporucili radi mog stanja i srca da jedem osim bjeljanjaka,posnog sira,crne kave i radenske nemogu vodu piti.Pojam.stroga djeta je?Hvala Vam…
30.10.2022
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Hiperlipidemija je stanje povišene razine masnoća (lipida) u krvi. Općenito, se može podijeliti su subkategorije:
- hiperkolesterolemija, stanje povišene razine kolesterola u krvi,
- hipertrigliceridemija, stanje povišene razine triglicerida, i
- kombinirana hiperlipidemija, stanje povišene razine kolesterola i triglicerida.
Povišene razine kolesterola i tiglicerida u krvi jedan su od vodećih čimbenika rizika koronarne bolesti srca, a do poremećaja lipidnog profila može doći usljed genetskih predispozicija, ili kao posljedica određenih postojećih bolesti i stanja, primjerice dijabetesa, bolesti bubrega, bolesti štitnjače, za vrijeme trudnoće. Vrlo često, javlja se i kao posljedica određenih „loših“ životnih navika poput neadekvatne prehrane, sjedilačkog načina života, pretilosti, pušenja. Upravo na ovom polju može se učiniti mnogo kako bi se spriječio porast razine masnoća i smanjio rizik za razvoj bolesti srca i krvožilja, a samim time i poboljšala kvaliteta života.
Ako imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite! Brojne studije ukazuju da se pretilost i prekomjerna tjelesna masa mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od porasta razine triglicerida i kolesterola. Gubitak suvišnih kilograma može rezultirati popravljanjem lipidnog profila. Dnevni unos hrane podijelite na više malih obroka, radije nego na 2 velika. Na taj način spriječiti ćete faze gladovanja, a samim time i prejedanja te stvaranja masnih rezervi u organizmu
HRANA KOJA SE PREPORUČA:
Žitarice i proizvodi od žitarica : cjelovite kuhane žitarice – zob, heljda, kvinoja, krupica, ječam, raž, riža; integralni kruh, dvopek.
Meso, zamjene za meso, riba: bijelo pileće i pureće meso bez kožice, krto (mršavo) meso govedine, teletine, svinjetine, meso kunića i patke, soja i proizvodi od soje, riba
Jaja: uvijek kada je to moguće koristite samo bjelanjak jajeta.
Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko (do 1% mliječne masti), jogurt, sir sa niskim udjelom mliječne masti, svježi posni kravlji sir
Voće i povrće: svježe, smrznuto i konzervirano povrće bez dodanih masnoća, svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće bez dodanog šećera
Masti i ulja: biljna ulja – maslinovo ulje, ulje repice, bućino ulje, suncokretovo ulje; preljevi za salatu pripravljeni od navedenih biljnih ulja; margarini bez trans masnih kiselina; orašasti plodovi – bademi, orasi, lješnjaci
Juhe: Razne vrste juha sa smanjenim masnoćama i količinom soli – bistra pileća, goveđa, juha od rajčica, povrtna juha
Deserti, napici: smrznuti deserti – jogurt, sladoled, sorbet, voćni sladoled sa niskim udjelom masnoća i šećera; keksi, kolači, pite, pudinzi – pripremljeni samo sa bjelanjkom jajeta, obranim mlijekom, biljnim uljem i bez šećera; tamna čokolada; prirodni nezaslađeni voćni sokovi, čajevi
HRANA KOJA MOŽE IMATI DODATNE POGODNOSTI
- Namirnice bogate prehrambenim vlaknima- zob i zobena kaša, ječam, riža, prokulice, grah, jabuke, kruške, šljive
- Namirnice koje sadrže biljne sterole – Voće, povrće, orašasti proizvodi, sjemenke, mahunarke i biljna ulja (poglavito sojino)
- Plava riba
- Soja
- Sjemenke lana
- Češnjak
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Ulje repice
- Bademi, orasi, pistacio (u umjerenim količinama)
- Zeleni i crni čaj
- Artičoka
- Nar
HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI ILI OGRANIČITI UNOS:
Žitarice i proizvodi od žitarica : kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko, maslac; croissani, lisnata tijesta; masni krekeri, komercijalni proizvodi od bijeloga brašna
Meso, zamjene za meso, riba: masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso; masne i konzervirane mesne prerađevine; iznutrice (bubrezi, jetrice, mozak); piletina i puretina sa kožicom; svo prženo i pohano meso i meso pripremljeno sa mnogo masnoća; školjke, rakovi i glavonošci (škampi, lignje, kamenice, dagnje, hlap, jastog); riba pržena u dubokom ulju
Jaja: više od 2 jaja tjedno (uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela)
Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, jogurti i sirevi sa visokim postotkom mliječne masti, punomasni mliječni sladoled
Voće i povrće: Prženo povrće i povrće pripremano sa maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano sa maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera, pommes frites
Masti i ulja: životinjska mast, salo, slanina, maslac, tvrdi margarin, vrhnje, preljevi za salatu pripravljeni od vrhnja, jaja, sira, palmino ulje, kokos, kokosovo ulje
Juhe: Juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla, pileću kožicu
Deserti, napici: komercijalno proizvedeni keksi, kolači pite sa velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, muffini, krafne, biskviti
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.