Povišeni kolesterol
poštovanje, imam povišen kolesterol (7,8 ukupni, HDL 3,2; LDL 4,4; trigliceridi 0,5). Redovito vježbam i planinarim, brinem o prehrani u smislu da koristim isključivo integralne žitarice, pečem svoj kruh, izbjegavam prženu hranu, industrijski procesuiranu skroz izbjegavam, bijeli šećer uopće ne konzumiram… jedino imam pojačan unos proteina zbog bavljenja sportom.. uvijek sam imala kolesterol oko 6,2, ali sada je ovo veliki skok. Imam 47 godina, 168 cm visine i 55 kg. Molim savjet kako koncipirati prehranu i suplemente prema ovom mom stanju? Svakodnevno pijem Omega-3 kapsule, da li to sada ukinuti? Mogu li one utjecati na kolesterol? Svakodnevno sam jela 2 jaja, sada sam to izbacila sa jelovnika.. što je sa kikiriki maslacem? da li i njega izbaciti? Hvala unaprijed
22.5.2024
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovana,
Omega-3 masne kiseline ne trebate izbacivati, štoviše. Kikiriki maslac također nema nepovoljno djelovanje na kolesterol. S obzirom na ovo povećanje koje se događa usprkos opisanim adekvatnim navikama, uputno je da se obratite stručnjaku za lipidologiju kako bi se detaljnije pozabavili s Vašim slučajem.
Promjena načina života, prvi je pristup u liječenju dislipidemija, a ona se provodi kroz 3 ključna koraka:
- Hranite se pravilno jer je raznolika i uravnotežena od presudne važnosti za zdravo srce i krvne žile. Usvojite mediteranski način prehrane odnosno temeljite obroke na cjelovitim žitaricama, voću i povrću te nemasnom mesu, ribi i mahunarkama.
- Svakodnevno se krećite barem 30 minuta kako bi Vaše krvne žile bile fit te barem 60 minuta većinu dana u tjednu kako bi održali zdravu tjelesnu masu.
- Ne pušite i ne izlažite se pasivnom pušenju jer dim cigarete ili cigare direktno šteti srcu i krvnim žilama.
Hrana koja može pomoći
- Zob i ječam – sadrže specifičnu vrstu topivog vlakna poznatog kao beta-glukan, koji doprinosi snižavanju povećane razine kolesterola u krvi
- Neka cjelovite žitarice čine temelj vaše prehrane, a posebno su korisne razne žitne kaše od cjelovitih žitarica
- Crvena riža dobiva se fermentacijom obične riže, a sadrži sastojke koji povoljno djeluju na razinu kolesterola u krvi
- Grašak i grah– sadrže biljne sterole koji imaju sposobnost ometanja apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu. Biljne sterole nalazimo i u mnogim vrstama voća, povrća, orašastih plodova, ostalim mahunarkama, cjelovitim žitaricama i biljnim uljima (posebice u repičinom ulju)
- Srdelice i ostala plava riba glavni su prehrambeni izvor blagotvornih omega – 3 masnih i nutrijenata poput vitamina D i selena.
U svrhu očuvanja zdravlja ribu bi trebalo jesti barem 2 puta tjedno, od čega se preporučuje da barem 1 porcija bude plava riba.
- Krto meso piletine i govedine je izvor je koenzima Q10 koji koji je posebno bitan za osobe starije dobi te pacijente s dislipidemijom i bolestima srca i krvožilja. Riba, brokula, cvjetača i sjemenke sezama također osiguravaju koenzim Q10.
- Uklopite voće i povrće u svaki obrok. Nastojte ispuniti polovicu tanjura povrćem, primjerice salatama, pirjanim i kuhanim povrćem. Za međuobroke grickajte jabuke, kruške, jagode ili pak svježu mrkvu i korabicu.
- Češnjak, nar, artičoka i zeleni čaj neke su od drevnih namirnica s povoljnim djelovanjem kod dislipidemije
- Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir) i druga fermentirana hrana pomažu u održanju ravnoteže mikroorganizama u našim crijevima, a zdrava crijevna mikrobiota bitna je i za održanje povoljne razine masnoća u krvi
- „Zdrave“ masnoće nalazimo u ekstra djevičanskom maslinovom i bućinom ulju, ulju repice, orašastim plodovima, sjemenkama poput chia sjemenki, lana i bundeve te avokadu
Hrana koju treba ograničiti
Punomasni mliječni proizvodi
- Krafne, kolači i slastice odnosno općenito hrana s visokim udjelom šećera može dovesti do akumuliranja masti u organizmu i negativno se odraziti na razine masnoća u krvi
- Slanina, masno meso i suhomesnati proizvodi
- Sol i hrana bogata solju
- Pohana i pržena hrana „upija“ velike količine masnoće čime je vrlo lako narušiti ravnotežu unosa makronutrijenata. Postoji puno ukusniji i zdraviji načini pripreme poput npr. poširanja ili pripreme na grillu
- Industrijski proizvodi poput keksa, pekarskih proizvoda, lisnatih tijesta, gotovih jela nisu poželjni u prehrani
- Prekomjeran unos masti životinjskog porijekla
- Prekomjeran unos šećera, uključujući i velike količine slatkog voća (npr. grožđe, trešnje) te sušenog voća
- Iznutrice, plodovi mora, žumanjak jajeta, kožica peradi
- Žestoka alkoholna pića i zaslađeni gazirani napitci
Vaše pitanje je odgovoreno.