Imam multiple intolerancije na hranu. Jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Poštovani,

Radila sam ImmunoPro test 2017. gdje se pokazalo da imam visoku intoleranciju na gluten, mlijeko, kvasac i još na 20-tak vrsta povrća koje sam izbjegavala i uz pomoć rotacijske dijete za mjesec dana se doslovno ispuhala te došla na svojih 54 kg i poleta.
No, upućena sam gastroenterologu na KBC na specifične pretrage iz krvi, a onda mi je opet uvela Gluten prvo na mjesec pa na 3 mj. (gastroskopija pod narkozom) jer sam toliko bila onemoćala na opetovanoj glutenskoj prehrani. Iako sam odmah iza pretrage ukinula gluten odtada (2019.) je bez obzira na mali unos bezglutenske hrane počelo debljanje (meteorizam, nakupljanje vode) i postupno sam došla na 74 kg uz osjećaj težine, umora, zatvora, promjena raspoloženja i sl. Rečeno mi je da se radi o poremećaju osovine mozak-crijeva, te da će potrajati dok se vratim na staro prihvatljivo, no niti uz pomoć kloničkog farmakologa nikako se riješiti plinova.
Zanima me jeste li imali ovakav slučaj i što mi je činiti?

Hvala unaprijed,

31.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Niste naveli što je bio zaključak nakon učinjene gastroskopije? Ako je celijakija isključena, očito se radi o NCGS – intoleranciji glutena neovisnoj o celijakiji i intoleranciji laktoze. Neobično je da se tegobe nisu povukle nakon što ste ponovno izbacili gluten (i laktozu?) unatrag tri godine.

Možda bi Vam koristilo da se javite nutricionistu koji bi Vam izradio personalizirani plan prehrane i prošao s Vama detaljno kroz prehrambene navike i tegobe kako bi se otkrio potencijalni prehrambeni uzrok Vaših tegoba i prilagodila prehrana.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]