Bol ispod rebra, kako si pomoći?

Pozdrav,
Na pritisak dodira, istezanje i naprezanja u posebitim pozama javlja mi se bol tocno ospod pocetka rebara desnije od zeludca. Traje vec cca 10dana i ne popusta, dapace, mislim da veoma polagano postaje sve intezivnija. Rezultati s neta naslucuju na žuč. Trenutno sam u Stuttgartu i nisam upoznat s nasim lijecnicima na ovom prostoru, da li postoji rjesenje u kucnoj medicini, nacinu ishrane i izvodjenju vjezbi? Hvala na vremenu i paznji!

18.1.2021

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,
Iako ne možete sa sigurnošću znati o čemu se zapravo radi, jer bol ispod desnog rebrenog luka može biti uzrokovana brojnim tegobama koje su često uzrokovane s bolestima ili poremećajima na razini jetre ili žuči. Iako tek polovica osoba sa žučnim kamencima osjeća simptome, kada se oni pojave nisu nimalo zanemarivi. Riječ je o snažnoj boli uzrokovanoj pomicanjem kamenca, a nerijetko se javlja osjećaj mučnine i povraćanje. Kamenci u žučnim vodovima mogu dovesti i do raznih komplikacija poput akutne upale žučnog mjehura, pankreatitisa i opstrukcijskog ikterusa.

Prehrana ima neospornu ulogu u tvorbi žučnih kamenaca. Danas je poznato da su prekomjerna tjelesna masa i osobito pretilost rizični čimbenici za pojavu žučnih kamenaca. Pri tome nije toliko ključan ukupni kalorijsku unos, koliko energetska neravnoteža potencirana nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Zanimljivo je da se naglim mršavljenjem povećava rizik od stvaranja žučnih kamenaca, ali i bolnih napadaja, zbog čega je kod osoba koje već pate od žučnih kamenaca potreban iznimni oprez i obavezna pomoć stručnjaka.

Jasno je i sasvim logično da prehrana koja obiluje mastima i kolesterolom (dakle, tipična „zapadnjačka prehrana“) potiče prekomjerno izlučivanje žuči i samim time povećava stvaranje kamenca. Također, obilje rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata pogoduje nakupljanju suvišnih kilograma te može potencirati tvorbu žučnih kamenaca. Nadalje, niski unos prehrambenih vlakana također povećava rizik jer usporava peristaltiku i pražnjenje crijeva, a time se pospješuje taloženje kolesterola u žučnom mjehuru.

Žuč nije imuna niti na suvišak bjelančevina, osobito onih životinjskg porijekla, u prehrani. Naime, unos velikih količina bjelančevina dovodi do većeg gubitka kalcija i mokraćne kiseline što potiče nastanak kamenaca.
Iz svega navedenog ne čudi podatak da znanstvene studije opetovano pokazuju manji rizik nastanka žučnih kamenaca u vegetarijanca. Vegetarijanci su mršaviji, konzumiraju više vlakana i manje kolesterola, a ti čimbenici imaju zaštitnu ulogu u prevenciji stvaranja žučnih kamenaca.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]