Pojela sam termički neobrađeno meso, a trudna sam. Što mi se može dogoditi?
Poštovani, zanima me kolika je opasnost od konzumacije srednje pecenog bifteka u trudnoci? Naime nasla sam se u situaciji gdje sam krivo procijenila i konzumirala sam srednje pecen biftek, nakon toga sam citala o listeriji, te mislim da meso nije doseglo temperaturu od 75 stupnjeva koja je potrebna da bi meso bilo sigurno za konzumaciju. Jos me zanima da li je moguce nesto napraviti naknadno, da li postoji nekakav test? Pretpostavljam da panicarim bez razloga ali molim Vas da mi odgovorite
6.9.2023
Odgovara
Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricijePoštovana ,
u trudnoći nije preporučljivo konzumirati termički neobrađeno meso i ribu. Tako da se ne preporuča konzumacija krvavih steakova, carpacciai tartar bifteka. Ne samo zbog listerije već i zbog infekcije sa Toxoplasmom gondii. Nije uputno jesti i sushi i sushimi zbog moguće infestacije svježeg ribljeg mesa sa brojnim ribljim trakavicama, koje se dešavaju u živoj ribi. Dakle, potrebno je jesti ribu kao i meso, ali dobro termički obrađeno (dobro kuhano i pečeno). Ukoliko budete imali smetnje javite se na odjel infektologije u nadležnu bolničku ustanovu
Vaše pitanje je odgovoreno.