Možete li mi očitati MRCP nalaz?

Poštovani,
javljam se u vezi očitavanja i objašnjenja nalaza:
NALAZ:
MRCP:
Koronarni itransverzalni presjeci, u T2 mjerenom vremenu
SE i GRE mjerene tehnike
-st post ERCP, sphincteretomia et extractio concrementi ex ducti choledochi ( 18. 5. 2017.)
-st. post cholecystectomiam
Žučni vodovi nisu prošireni urednog su raspleta. Unutar ductus choledocus-a ne vidi se suspektnih ispada u
punjenju
Pankreatični vod gracilnog prikaza. Glava gušterače voluminoznije izgleda lagano s ventralne strane naliježe na dio
silaznog segmenta duodenuma.
Sitna lezija signala tekućine u VI. segmentu subdijafragmalno veličine 0.5 cm.
Ostali parenhimni organi su uredne morfologiie, fiziološkog signala i bez žarišnih promjena. U posteriornom dijelu
hilusa slezene vidi se splenunculus veličine 1.2 cm.
Ne vidi se slobodne tekućine
Ne vidi se uvećanja limfnih čvorova

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

28.5.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

MRCP je protokol snimanja magnetom koji je specifičan isključivo za detaljnu analizu žučnih i pankreasnih vodova koji su prema navedenom nalazu uredni. Što se tiče analize parenhimatoznih organa potrebna je korelacija sa anamnestičkim podacima, nalazima laboratorijske obrade i nalazima drugih radioloških metoda (npr. MSCT).

Srdačno

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Konzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ciroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Kašasta stolica – o čemu se tu radi?

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha. Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih […]

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]