Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Postovani,

Prosle godine u ljeto sam imala dijareju koja nije prestajala dva tjedna. Kalprotektin preko 1000.Zbog takve pojave sam krenula na sve pretrage i analize.Provjera bakterija i parazita i celijakija negativna.Napravljena kolonoskopija sa biopsijom-također negativna.Napravljena enterografija-također nista nije pronadeno. Na kraju svih pretraga nisam dobila nikakvu dijagnozu. Kasnije sam opet isla na provjera kalprotektina koji je bio oko 400. Nakon vise mjeseci (cca 7 mj) sam otisla ponovno na provjeru i kalprotektin mi iznosi 500. Sto se tice opcenito mojeg probavnog sustava,oduvijek imam jako brzu probavu i ne mogu prepoznati od prehrane sto mi smeta jer nekad bude okej,nekad ne. Ne mogu procijeniti koja namirnica iskljucivo uzrokuje proljevase stolice. Molim Vas informaciju mogu li jos koju pretragu osim ovih napraviti kako bi se pronasao uzrok upale u crijevima. Na kolonoskopiji su mi pronadeni hemeroidi 2-stupnja te ponekad imam krvave stolice.

24.6.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

visoke vrijednosti kalprotektina ne moraju isključivo biti vezane uz upalnu bolesti crijeva (visoke vrijednosti dolaze i uz celijakiju, peptičnu ulkusnu bolest, …) stoga će daljnja obrada ovisiti o procjeni Vašeg gastroenterologa a s obzirom na Vaše simptome i do sada učinjenu obradu. Ukoliko postoji potreba za detaljnijom vizualizacijom sluznice tankog crijeva u obzir dolazi endoskopska kapsula.

 

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]