Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Utjecaj ljeta na probavni sustav
Visoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo o hrani koju unosimo, već i o količini tekućine koja sudjeluje u probavnom procesu. Voda omekšava stolicu i olakšava njezino kretanje kroz crijeva, pomaže apsorpciji hranjivih tvari, sudjeluje u proizvodnji probavnih sokova. Bez dovoljno tekućine, sadržaj u crijevima postaje tvrd i sporije se kreće, što rezultira zatvorom, jednim od najčešćih ljetnih problema.

Dehidracija i osjetljive skupine
Tijekom ljeta tijelo gubi više tekućine znojenjem, a mnogi to ne nadoknađuju dovoljno. Poznato je da vrućina smanjuje osjećaj žeđi. Putovanja, promjene rutine ili konzumacija alkohola dodatno doprinose dehidraciji. Posebno osjetljivu populaciju čine djeca i starije osobe. Kod djece, zatvor može nastati doslovno u dan-dva smanjenog unosa tekućine, a kod odraslih se mogu pojaviti i dodatni simptomi poput glavobolje, umora, probavne nelagode.

Preporuke za unos tekućine
Osnovne preporuke za dnevni unos tekućine su 2 do 2,5 litre tekućine dnevno za odraslu osobu (više ako se pojačano znojimo), dok bi djeca trebala unijeti 1–1,5 litara, ovisno o dobi i tjelesnoj aktivnosti. Potrebna količina tekućine koju unosimo ovisi o količini znojenja, fizičkoj aktivnosti, tjelesnoj masi i pridruženim bolestima. Pri tome se ne računaju samo voda, već i juhe, nezaslađeni biljni čajevi i voće bogato vodom (lubenica, krastavci, breskve). S druge strane, kava, gazirani sokovi i alkohol mogu djelovati diuretski i dodatno pogoršati dehidraciju.

Savjeti za bolju probavu ljeti
Probavu ljeti možemo poboljšati čašom mlake vode ujutro natašte, unosom veće količine vlakana (povrće, voće, zobene pahuljice, sjemenke) u kombinaciji s dovoljnom količinom tekućine koja je spomenuta. Svakako treba izbjegavati dugotrajno sjedenje. Lagana šetnja nakon obroka potiče peristaltiku. Mala promjena u svakodnevnim navikama, poput redovitog unosa vode, može spriječiti neugodne probavne probleme ljeti. Tijelo nam na razne načine daje znakove dehidracije, dovoljno je da ih znamo prepoznati i na vrijeme reagirati. Tijekom ljeta potrebno je unositi tekućinu bez obzira na žeđ, jer kada postanemo žedni znači da smo već dehidrirani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Čaj

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Salmoneka

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

UBC

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Hemoroidi

Molim savjet vezano za probavu i hemoroide

Opstipacija

Celijakija kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCelijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Iritabilni kolon

Koliko je vremena potrebno da bi se probava normalizirala nakon odstranjivanja žučnjaka?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Uloga probiotika u sindromu iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj koji pogađa značajan broj ljudi diljem svijeta, a karakteriziran je kroničnim ili ponavljajućim simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, zatvora ili njihove izmjene. Iako se ne smatra organskom bolešću, SIC značajno narušava kvalitetu života i često zahtijeva višestruke terapijske pristupe. U posljednjem desetljeću sve se više […]

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?