Divertikuloza crijeva

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Divertikuloza je stanje u kojem se male vrećaste izbočine, nazvane divertikuli, formiraju na zidovima debelog crijeva. Iako se divertikuli mogu javiti u bilo kojem segmentu debelog crijeva najčešće se javljaju u sigmoidnom dijelu što bi odgovaralo lijevom donjem kvadrantu trbuha.

Divertikuloza je vrlo česta u zapadnim zemljama. Procjenjuje se da oko 50 % ljudi starijih od 60 godina u razvijenim zemljama ima divertikulozu. U Hrvatskoj, kao i u ostalim zapadnim zemljama, učestalost divertikuloze je u porastu, što se može povezati s modernim načinom života i prehranom s niskim udjelom vlakana.

Uzrok divertikuloze nije u potpunosti razjašnjen, ali se smatra da je povezan s nekoliko čimbenika: dijeta, dob, genetika i tjelesna aktivnost. Naime prehrana s niskim udjelom vlakana doprinosi stvaranju tvrđe stolice koja povećava tlak u debelom crijevu, što može uzrokovati formiranje divertikula. Što se dobi tiče poznato je da s godinama crijevna stijenka gubi elastičnost što može olakšati formiranje divertikula. Smanjena fizička aktivnost također može biti faktor rizika, a posebice kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj divertikula.

Divertikuloza se najčešće javlja kod starijih odraslih osoba, posebno nakon 50. godine života. Međutim, s obzirom na promjene u prehrambenim navikama, sve se češće dijagnosticira i kod mlađih odraslih osoba. Najpreciznija i najčešće korištena metoda s kojom se može dijagnosticirati divertikuloza crijeva je kolonoskopija budući da je to pretraga koja nam omogućuje izravno promatranje unutrašnjosti debelog crijeva. No u otkrivanju divertikula može nam pomoći i MSCT kojim se najčešće koristimo u procjeni komplikacija divertikuloze kao što je divertikulitis.

Transabdominalni ultrazvuk i MRI alternativne su metode koje se ponekad koriste u postavljanju dijagnoze. Iako mnogi ljudi s divertikulozom nemaju simptome stanje se može prezentirati nelagodom ili bolovima u abdomenu u projekciji zahvaćenog dijela crijeva. Uz divertikulozu mogući je razvoj komplikacija. Najčešća komplikacija je divertikulitis odnosno upala divertikula koja se prezentira bolovima u trhubu, zimicama i tresavicama, promjenom u pražnjenju crijeva.

Relativno česta komplikacija divertikuloze je i krvarenje iz divertikula koje može biti obilno i zahtijevati hitnu endoskopsku intervenciju U slučaju puknuća divertikula. Iznimno rijetko uz divertikulozu može doći do perforacije odnosno puknuća stijenke debelog crijeva ili pak stvaranja fistuloznih kanala između crijeva i drugih struktura. Liječenje divertikuloze ovisi o simptomima i prisutnosti komplikacija. Savjetuje se prehrana bogata vlaknima što može spriječiti stvaranje novih divertikula i smanjuje tegobe. Antibiotici se koriste za liječenje divertikulitisa. Lijekovi protiv bolova i antispazmodici mogu pomoći u kontroli simptoma.

U slučajevima teških komplikacija, kao što su perforacija ili ponavljajući divertikulitis, može biti potrebna kirurška intervencija za uklanjanje zahvaćenog dijela crijeva. Divertikuloza je česta bolest debelog crijeva, osobito kod starijih osoba. Rana dijagnoza i adekvatno liječenje, uključujući promjene u prehrani i upotrebu lijekova, ključni su za kontrolu simptoma i prevenciju komplikacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Antibiotik

Što znači C. diff?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]

Upala

Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Nutricionizam

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Bolovi

Bolovi u desnom dijelu trbuha – koji je uzrok mojih tegoba?

Konstipacija

Konstipacija u djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Otežano pražnjenje crijeva česta je tegoba u djece i razlog za posjet pedijatru. Kod rješavanja ovog problema važna je edukacija roditelja jer su njihova informiranost i strpljenje ključni za prevladavanje tegoba kod djeteta. Kako prepoznati da dijete pati od konstipacije? Pojam konstipacija označava otežano pražnjenje crijeva. Pri tom neredovitost stolice nije jedini kriterij. Osim neredovitog […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Molim Vas pojašnjenje ph nalaza

Gastroenterologija

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Upalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Gorko-kiseli okus u ustima – što to znači?