Povišeni kolesterol

poštovanje, imam povišen kolesterol (7,8 ukupni, HDL 3,2; LDL 4,4; trigliceridi 0,5). Redovito vježbam i planinarim, brinem o prehrani u smislu da koristim isključivo integralne žitarice, pečem svoj kruh, izbjegavam prženu hranu, industrijski procesuiranu skroz izbjegavam, bijeli šećer uopće ne konzumiram… jedino imam pojačan unos proteina zbog bavljenja sportom.. uvijek sam imala kolesterol oko 6,2, ali sada je ovo veliki skok. Imam 47 godina, 168 cm visine i 55 kg. Molim savjet kako koncipirati prehranu i suplemente prema ovom mom stanju? Svakodnevno pijem Omega-3 kapsule, da li to sada ukinuti? Mogu li one utjecati na kolesterol? Svakodnevno sam jela 2 jaja, sada sam to izbacila sa jelovnika.. što je sa kikiriki maslacem? da li i njega izbaciti? Hvala unaprijed

22.5.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Omega-3 masne kiseline ne trebate izbacivati, štoviše. Kikiriki maslac također nema nepovoljno djelovanje na kolesterol. S obzirom na ovo povećanje koje se događa usprkos opisanim adekvatnim navikama, uputno je da se obratite stručnjaku za lipidologiju kako bi se detaljnije pozabavili s Vašim slučajem.

Promjena načina života, prvi je pristup u liječenju dislipidemija, a ona se provodi kroz 3 ključna koraka:

  1. Hranite se pravilno jer je raznolika i uravnotežena od presudne važnosti za zdravo srce i krvne žile. Usvojite mediteranski način prehrane odnosno temeljite obroke na cjelovitim žitaricama, voću i povrću te nemasnom mesu, ribi i mahunarkama.
  2. Svakodnevno se krećite barem 30 minuta kako bi Vaše krvne žile bile fit te barem 60 minuta većinu dana u tjednu kako bi održali zdravu tjelesnu masu.
  3. Ne pušite i ne izlažite se pasivnom pušenju jer dim cigarete ili cigare direktno šteti srcu i krvnim žilama.

Hrana koja može pomoći

  • Zob i ječam – sadrže specifičnu vrstu topivog vlakna poznatog kao beta-glukan, koji doprinosi snižavanju povećane razine kolesterola u krvi
    • Neka cjelovite žitarice čine temelj vaše prehrane, a posebno su korisne razne žitne kaše od cjelovitih žitarica
  • Crvena riža dobiva se fermentacijom obične riže, a sadrži sastojke koji povoljno djeluju na razinu kolesterola u krvi
  • Grašak i grah– sadrže biljne sterole koji imaju sposobnost ometanja apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu. Biljne sterole nalazimo i u mnogim vrstama voća, povrća, orašastih plodova, ostalim mahunarkama, cjelovitim žitaricama i biljnim uljima (posebice u repičinom ulju)
  • Srdelice i ostala plava riba glavni su prehrambeni izvor blagotvornih omega – 3 masnih i nutrijenata poput vitamina D i selena.

U svrhu očuvanja zdravlja ribu bi trebalo jesti barem 2 puta tjedno, od čega se preporučuje da barem 1 porcija bude plava riba.

  • Krto meso piletine i govedine je izvor je koenzima Q10 koji koji je posebno bitan za osobe starije dobi te pacijente s dislipidemijom i bolestima srca i krvožilja. Riba, brokula, cvjetača i sjemenke sezama također osiguravaju koenzim Q10.
  • Uklopite voće i povrće u svaki obrok. Nastojte ispuniti polovicu tanjura povrćem, primjerice salatama, pirjanim i kuhanim povrćem. Za međuobroke grickajte jabuke, kruške, jagode ili pak svježu mrkvu i korabicu.
  • Češnjak, nar, artičoka i zeleni čaj neke su od drevnih namirnica s povoljnim djelovanjem kod dislipidemije
  • Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir) i druga fermentirana hrana pomažu u održanju ravnoteže mikroorganizama u našim crijevima, a zdrava crijevna mikrobiota bitna je i za održanje povoljne razine masnoća u krvi
  • „Zdrave“ masnoće nalazimo u ekstra djevičanskom maslinovom i bućinom ulju, ulju repice, orašastim plodovima, sjemenkama poput chia sjemenki, lana i bundeve te avokadu

Hrana koju treba ograničiti

 Punomasni mliječni proizvodi

  • Krafne, kolači i slastice odnosno općenito hrana s visokim udjelom šećera može dovesti do akumuliranja masti u organizmu i negativno se odraziti na razine masnoća u krvi
  • Slanina, masno meso i suhomesnati proizvodi
  • Sol i hrana bogata solju
  • Pohana i pržena hrana „upija“ velike količine masnoće čime je vrlo lako narušiti ravnotežu unosa makronutrijenata. Postoji puno ukusniji i zdraviji načini pripreme poput npr. poširanja ili pripreme na grillu
  • Industrijski proizvodi poput keksa, pekarskih proizvoda, lisnatih tijesta, gotovih jela nisu poželjni u prehrani
  • Prekomjeran unos masti životinjskog porijekla
  • Prekomjeran unos šećera, uključujući i velike količine slatkog voća (npr. grožđe, trešnje) te sušenog voća
  • Iznutrice, plodovi mora, žumanjak jajeta, kožica peradi
  • Žestoka alkoholna pića i zaslađeni gazirani napitci

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Nutricionizam shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]