Savjeti za ublažavanje tegoba s hemoroidima

Poštovanje zanima me kakvu prehranu preporučujete ljudima sa različitim dijagnozama želuca te problema sa hemoroidima. Mogu i nalaze poslati u prilogu ukoliko mi možete pomoći, hvala

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.

Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici, simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito ako krvarenje prati osjet čvorića unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni, u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.
Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.
Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

Primjena u praksi
Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisi samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:
• Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio vašeg jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
• Svakog dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća
• Pijte svaki dan obilje vode, bez obzira osjećate li žeđ ili ne
• Ukoliko hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo
• Izbjegavajte „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
• Izbjegavajte kavu i alkohol (posebice crno vino)
• Svaki dan pojedite barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
• Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
• Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ostale kategorije

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]