Prevelika kilaža, kako ju smanjiti?

Postovanje!
Neznam kako bih zapocela,naime prije 2 godine sam imala problem sa plodnoscu,dijagnosticirani su mi policisticni jajnici i imunotireopatija. Jedino sto sam pila su belformin u kombinaciji sa folacinom.
U 3.mj 2019 ostajem trudna(sa 84kg) i do kraja trudnoce u Osjeckoj nuklearnoj svakih mjesec dana kontroliram hormone stitnjace koji su uvijek u granicama normale. 19.12.2019. Radjam zivog i zdravog djecaka 3700gr/51cm. Dobila sam puno kilograma u trudnoci. Na porod odlazim sa 113kg . Nakon poroda imam 94kg.
Djecak prva tri mjeseca ima grceve i sto zbog umora sto zbog pazenja na ishranu jer dojim padam na 89kg.
U mejduvremenu sinu grcevi prestaju,ja imam smanjeni apetit,ali se kilaza penje. Danas(11.8.)ja imam 101kg. Pijem dosta vode,sin ima 10-15podoja u 24h,manje jedem 1-2 dnevno jer nisam vise gladna. uzasno jako se znojim do te mjere da se moram presvlaciti. Dosta se krecem i sin mi je stalno u rukama
Brzo se umaram. Nakon poroda mi nitko nije rekao da trebam kontrolirati stitnjacu.
Trebam Vas savjet,dal da trazim upitnicu za vadjenje hormona i kontrolu stitnjace ili sto da radim.
Pocinjem brinuti za svoje zdravlje jer mi nije jasno odkud tolika kilaza,a smanjen apetit.
Unaprijed Vam se zahvaljujem

11.11.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Svakako provjerite hormone štitnjače.
Žena tijekom trudnoće u prosjeku „dobije“ od 11,5 do 16 kg, a taj prirast na tjelesnoj masi odnosi se na povećanje maternice, rast dojki, volumena krvi i rezerva masnog tkiva, plodnu vodu, posteljicu, kao i rast fetusa.
U razdoblju netom nakon poroda zasigurno nije poželjno razmišljati o skidanju suvišnih kilograma. Tijelo se tada još uvijek oporavlja od poroda te mu je potrebno osigurati sve hranjive tvari i energiju. Osim toga, dojenje također zahtijeva dodatnu energiju, a dobra vijest je kako se majčino mlijeko proizvodi iz masnog tkiva pri čemu se troši velika količina energije i prazne pohranjene rezerve.
Povratak na tjelesnu masu prije začeća potrebno je promatrati kao dugoročan cilj, a kako se izgubljeni kilogrami ne bi i vratili, važno je usvojiti zdrave prehrambene navike i način života.
U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za zdravo mršavljenje nakon poroda.
• Postavite si realne ciljeve
Važno je osvijestiti kako se kilograma nakupljenih tijekom 9 mjeseci trudnoće nije moguće riješiti preko noći, već je nužno strpljenje. S dijetom je poželjno započeti dva do tri mjeseca nakon poroda, kada se tijelo oporavi, a za optimalno zdravlje preporučuje se tjedni gubitak kilograma od 0,5 do najviše 1 kg. To je moguće postići smanjenjem unosa energije za 500 kcal dnevno, no ne i hranjivih tvari.
• Birajte namirnice visoke nutritivne gustoće
Omjeri hranjivih tvari trebaju biti adekvatno zastupljeni, a pritom prednost treba dati hrani visoke nutritivne gustoće, koja je bogata vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Odličan izbor su namirnice poput sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica te mahunarki, koje istovremeno obiluju i blagotvornim prehrambenim vlaknima. Pokazalo se da prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Vlakna nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti vezanja vode mogu pridonijeti osjećaju sitosti te spriječiti prejedanje. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.
Pažnju je svakako potrebno obratiti i na unos kvalitetnih proteina koje nalazimo u nemasnom mesu, peradi, ribi i mahunarkama. Osim toga, važno je osigurati i unos izvora dragocjenih masnoća, poput masne ribe, maslinovog, repičinog i suncokretovog ulja te lanenih, bučinih i chia sjemenki. Navedene masnoće pridonose unosu vitamina A, D, E i K te esencijalnih masnih kiselina. I orašasto voće sadrži povoljan profil masnih kiselina stoga čini važan dio kvalitetne i uravnotežene redukcijske prehrane.
• Osigurajte dovoljan unos tekućine
Unos dovoljne količine vode od vitalne je važnosti za bilo koju osobu koja pokušava smršaviti. Osim što utječe na smanjenje unosa kalorija, adekvatan unos vode također može smanjiti i apetit.
Dojilje bi svakako trebale obratiti pažnju na dovoljan unos vode kako bi se nadoknadio gubitak tekućine potreban za proizvodnju mlijeka.
Tako se preporučuje da ukupan dnevni unos tekućine bude barem 1 do 2 litre, a dobar izbor predstavljaju izvorska voda, gazirana i negazirana mineralna voda, čajevi te svježe cijeđeni voćni i povrtni sokovi.
• Ne preskačite obroke
Cjelodnevna briga o novorođenčetu može otežati redovite obroke, no to je upravo ono što ne smijete zanemariti kako bi borba s kilogramima bila uspješna. Osim što preskakanje obroka i izgladnjivanje dovodi do konzumiranja većih količina hrane nego što biste inače pojeli da imate redovite obroke, ono može i ugroziti zdravlje.
Obrok koji nikako ne smijete preskakati je zajutrak. Brojna su istraživanja koja povezuju redovito zajutarkovanje i poželjnu tjelesnu masu. Prvi obrok može biti obilan i za zajutrak se ne obazirite na nikakva ograničenja. Večeru ne treba preskakati, ali neka bude skromnija. Iako istraživanja pokazuju da je važniji ukupan unos energije od toga kako hranu rasporediti tijekom dana, dobro je držati se ovih tradicionalnih savjeta.
• Redovita tjelesna aktivnost je poželjna
Početak ili povratak tjelesnoj aktivnosti prebrzo nakon poroda može štetiti vašem zdravlju. To ne znači da biste trebali samo sjediti kod kuće, već da treba izbjegavati naporno vježbanje prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Laganu šetnju možete prakticirati gotovo odmah nakon povratka kući sa prinovom. Postupno intenziviranje aktivnosti je preporučljivo 2 do 3 mjeseca nakon poroda, ali uz nadzor nadležnog liječnika. Ukoliko nemate vremena za posjete teretani ili sportske aktivnosti, potrudite se barem svakodnevno šetati noseći svoje dijete. Osim na liniji, ostvarit ćete i pozitivan učinak na emocionalnu vezu s djetetom.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prevencija

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Hrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Mučnina

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Što je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Dijete

Možete li mi molim Vas reći kakav je ovaj EEG nalaz za dijete od 9 godina?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje