Česti prolivi

Već dve godine imam retke stolice. U poslednje vreme 4-5 na dan, nadutost bolovi oko pupka. Radila sam analize krvi sve je OK, ali test na okultno krvarenje je u sva tri uzorka positivan i kalprotektin j je 119. Bila sam kod gastroenterolog koji mi je samo konstatovati nervozna creva, dobila sam Colospa retard 2 puta dnevno da pijem Laksabion i Loperamid, posle svake stolice po dva da popijem. Dijetalna retim ishrane. Ali ja i dalje imam iste tegobe. Šta da radim dalje? I vitamin d mi je 37.4.

12.6.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

prema vrijednosti kaprotektina ne treba zanemariti postojanje upale u crijevima. Moguće je da se radi o niskom stupnju upale karakterističnom za sindrom iritabilnog crijeva (IBS), no ako se simptomi ne smire kroz neko vrijeme, preporučila bih Vam da napravite kolonoskopiju. Niste naveli jedinice u kojima je izražen vitamin D, ako su to nmol/L, onda vam je potrebna nadoknada vitamina D.

IBS se uglavnom manifestira gastrointestinalnim simptomima poput nadutosti, flatulencije, boli u abdomenu, dijareje ili konstipacije.

Osnovna patologija IBS nije još u potpunosti razjašnjena te je prisutan velik broj faktora koji mogu utjecati na pojavu simptoma.

Fermetabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (FODMAPs) su nutrijenti koji se nalaze u hrani koju jedemo. FODMAPs su šećeri koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu te dolaze u debelo crijevo gdje stvaraju plinove i privlače vodu.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju FODMAPs povećavaju simptome IBS, dok prehrambene restrikcije FODMAPs potpomažu bolju kontrolu simptoma.

 

Bitno je upamtiti da FODMAPs nisu razlog IBS-a, ali njihovom regulacijom u prehrani dajete priliku ka redukciji IBS simptoma.

Prehrana s niskim udjelom prirodnih šećera može smanjiti simptome kod bolesnika s određenim poremećajima crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva. Ključna strategija u liječenju funkcionalnih gastrointestinalnih simptoma je izbor hrane, odnosno izbjegavanje hrane koja može pogoršati navedene simptome.

FODMAP dijeta razvijena je s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilno crijevo, nadutost i bolovi u trbuhu. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.

Izraz FODMAP odnosi se na fermentabilne oligosaharide (uključujući fruktooligosaharide iz pšenice, raži, luka, češnjaka, artičoka te galaktooligosaharide iz graha, slanutka i leće), disaharide (mliječni proizvodi osim tvrdog sira), monosaharide (voće koje sadrži više fruktoze nego glukoze, med, jabuke, mango, kukuruzni sirup) i poliole (sorbitol, manitol, jabuke, kruške, gljive, cvjetača, maltitol, ksilitol), a „low FODMAP“ znači niski unos navedenih namirnica i sastojaka hrane.

Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Naime, smatra se da su kratkolančani ugljikohidrati, male osmotski aktivne molekule koje se slabo apsorbiraju i brzo fermentiraju, odgovorni za crijevne simptome poput nadutosti, vjetrova, abdominalne boli i promjena u načinu pražnjenja crijeva.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?