Mučnina

Imam 22. godine. Prije negdje mjesec danami se pojavila mučnina i prestala je sljedeci dan. onda se pojavila opet nakon jedno tjedan dana i isto brzo prestala, onda se pocela sve cesc pojavljivati i trajati po dva dana. Sada evo je imam 3 dana za redom. Kada bi imao mučninu nisam imao neki apetit, dosta malo bi jeo, ali kada je nije bilo jeo sam normalno, ali evo sada dva dana doslovno sam na silu jeo 3 obroka na dan, nije meni bilo jos vise mucno nakon tih obroka, moze se reci da je mucnina cijelo vrijeme ujednacena, ne tjera me na povracanje, stolica je redovna i nema razlike kakva je inace bila. Takoder osim mucnina od kada su one pocele imam i kruljenje u trbuhu i kada je prazan zeludac i kada nije, kruljenje je jace dok lezim i kada pritisnem trbuh cuje se buckanje, ne stalno ali cesto. U tom periodu sam izgubio dvije kile sto u biti nije cudno s obzirom da sam manje jeo nego inace, nece mi te kile sigurno faliti, ali i to me malo zabrinulo. Iskreno, malo me i strah otići doktoru, uvijek se bojim da je ono najgore, sada se bojim da nije rak zeluca ili debelog crijeva ili tako nesto. Procitao sam i da je rak zeluca ucestaliji kod osoba sa krvnog grupom A koja sam ja, sada koliko to sto znaci ne znam. Inace ne pusim ne pijem alkohol niti kavu ne pijem. U cijeloj obitelji koju znam nitko nije imao nikakav rak, ali eto nije mi bas svejedno.

27.12.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Simptomi koje opisujete nisu alarmantni niti zabrinjavajuće i ne morate se bojati ozbiljnih bolesti. Ako mučnina potraje, ipak se javite gastroenterologu kako biste utvrdili koji je uzrok tog simptoma.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?