Anemija

Poštovani, trenutno pijem heferol+ vitamin c jer mi je hemoglobin kod vađenja krvi bio negdje oko 102, zatim pijem propranolol za srčane preskoke i pila sam magnezij u granulama jer sam imala trzanje mišića…prije tjedan dana prekinula sam sa magnezijem i trzanja mišića su se vratila( radila sam magnetsku rezonancu glave, sve je uredno)…pretpostavljam zbog stresa, manjka kilaže, manjka apetita zbog stresa te obilnije menstruacije došlo do pada željeza, disbalansa vitamina i minerala u tijelu…Dali se smije uz heferol, vitamin c, propranolol te povremeno normabel od 2,5 mg uzimati i magnezij u granulama, te dali imate kakav savjet za nekakve vitamine provjerene koje će pomoći organizmu da se oporavi…na žalost ne mogu pitat svoju dr jer žena doslovce ne zna krvnu sliku pročitat kako treba…kad tvrdi da je nizak hemoglobin posljedica stresa🤷🏼‍♀️, što se tiče heferola jako teško mi “pada” na želudac i dali je učinak isti ako se pije nakon jela? Znam da bi ključ svega bila pravilina prehrana, al se nikako ne mogu prisiliti jesti…hvala puno.

19.6.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,
Anemija koja nastaje kao posljedica nedostatka željeza najčešći je oblik nedostatka mikronutrijenata. Posljedica nedostatka željeza može biti smanjenje produkcije crvenih krvnih zrnaca te zastoj u kognitivnom razvoju. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije.
Anemija se javlja kao posljedica nedovoljnog unosa ili povećanog gubitka željeza iz organizma. Uzrok nedovoljnog unosa može biti neadekvatna prehrana ili malapsorpcija. Uzroci prekomjernog gubitka odnosno povećanih potreba za željezom jesu prekomjerno akutno ili kronično krvarenje, trudnoća, hipertireoza, parazitoza, prisutnost različitih inhibitora apsorpcije željeza (fosfati, fitati) te nedostatak želučane kiseline potrebne za oslobađanje željeza za apsorpciju.
Prvi znakovi anemije su slabost, umor, bljedilo te nedostatak daha, a posljedica su smanjene opskrbe tkiva kisikom. Ako takvo stanje potraje, organizam će pokrenuti kompenzatorne mehanizme u vidu pojačanog rada srca i pluća što nože uzrokovati neugodne palpitacije i tahikardiju. Pritom je bitno naglasiti da jačina simptoma ne prati nužno težinu anemije. Štoviše, neke osobe simptoma mogu postati svjesne tek po izliječenju. Osim hematopoetskih stanica, na nedostatak željeza posebno su osjetljive i stanice sluznice pa uslijed anemije može doći do promjena u usnoj šupljini i ždrijelu kao što su ulceracije i glositis.
Zbog posebnih potreba za željezom, žene u svom reproduktivnom razdoblju, trudnice, djeca, osobe iznad 55 godina te vegetarijanci smatraju se kritičnim skupinama, odnosno skupinama koje su posebno osjetljive na deficit željeza i anemiju koju taj deficit uzrokuje.
Trudnice imaju povećane potrebe za željezom na račun razvoja fetusa, a žene reproduktivne dobi zbog gubitka željeza menstruacijom. Stariji te osobe koje u svoju prehranu ne uključuju koncentrirane izvore željeza poput crvenog mesa smatraju se rizičnima zbog potencijalno manjkavog unosa i/ili apsorpcije željeza.
Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je naglasak na tome da se potrebe poglavito pokušaju zadovoljiti hranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza:
• Izvori hem željeza : meso, školjke, riba, jaja
• Izvori ne-hem željeza: žitarice, povrće, mahunarke, voće
Hem – željezo se u odnosu na ne-hem željezo učinkovitije apsorbira. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Određene supstance u hrani mogu ometati apsorpciju željeza iz hrane kao štu su fitati prisutni u žitaricama i povrću te polifenoli iz čaja.

Kada potrebe za željezom nadmašuju mogućnosti prehrambenog unosa, indicirana je njegova nadoknada peroralnom terapijom, ili ako je indicirano parenteralnom terapijom ili transfuzijom.
Najjednostavniji način nadoknade željeza je putem peroralnih pripravaka koji mogu biti u obliku tableta, sirupa ili ampula. S obzirom na oblik u kojem se željezo nalazi, možemo ih podijeliti na one s ionskim željezom i one s organskim kompleksima željeza. Za ionske pripravke željeza bitno je da se uzimaju natašte radi bolje apsorpcije. Nikako ih ne treba uzimati u kombinaciji s biljnom hranom, čajem ili kavom zbog stvaranja kompleksa koji ometaju apsopciju. Antacidi, lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, također otežavaju apsorpciju željeza. S druge strane, vitamin C pogoduje apsorpciji, ali i češćim nuspojavama. Pripravci s organskim kompleksima željeza imaju bolju apsorpciju i manje gastrointestinalnih nuspojava u odnosu na ionsko željezo. Primjerice, željezo-bisglicinat oblik je koji probavni sustav prepoznaje kao dipeptid, vrlo ga učinkovito apsorbira i ne uzrokuje nikakve nuspojave. Zbog olakšane apsorpcije potrebne su i niže doze prilikom suplementacije. Također, na tržištu se može naći i oblik željeza koji nazivamo hem-željezom, a taj oblik također nema nuspojava i uzima se u nižoj dozi te ima smisla pokušati i s tim pripravkom. Još jedna opcija je primjena laktoferina u dozi od 200 mg.
Magnezij možete dodatno uzimati.
Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Umor

Što može uzrokovati povremene vrtoglavice, umor i žeđ unatoč urednim nalazima krvi i normalnom tlaku?

Virusna infekcija donjih dišnih puteva ZB (7)

Bronhiolitis

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaBronhiolitis je virusna infekcija donjih dišnih puteva, najčešće uzrokovana RSV-om (respiratornim sincicijskim virusom). Najviše pogađa dojenčad i djecu do 2 godine, osobito tijekom zime. To je jedan od najčešćih razloga hospitalizacije u prve dvije godine života. Virus uzrokuje upalu i oticanje sitnih dišnih puteva (bronhiola) te stvaranje gustog sekreta. Zbog toga dijete teže diše, brže […]

Krvni tlak ZB (3)

Stope visokog krvnog tlaka kod djece gotovo su se udvostručile u posljednja dva desetljeća

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteGlobalna pojavnost visokog krvnog tlaka među djecom i adolescentima gotovo se udvostručila tijekom proteklih 20 godina, upozorava najveći pregled istraživanja ikad proveden na tu temu. Stručnjaci ističu da je porast hipertenzije u mladih posljedica kombinacije nezdrave prehrane, nedostatka tjelesne aktivnosti i sve veće učestalosti dječje pretilosti. Sve više djece ima visok tlak – stručnjaci upozoravaju […]

Bolji san Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam shutterstock_1896583186

Raštika: superhrana s korijenima u tradiciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePosljednjih desetljeća način na koji doživljavamo hranu znatno se promijenio. Sve više ljudi ne gleda na obrok samo kao na izvor energije, već i kao na sredstvo očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja. Ova filozofija savršeno se uklapa u poznatu Hipokratovu misao: „Neka hrana bude tvoj lijek“. Upravo iz tog razmišljanja […]

Nutricionizam shutterstock_2684707979

Što LGG radi u našem tijelu? Molekularni mehanizmi jednog od najistraženijih probiotika

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteLacticaseibacillus rhamnosus LGG® jedan je od najistraživanijih probiotičkih sojeva na svijetu. Njegovo djelovanje potvrđeno je u gotovo 200 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, u kojima su sudjelovali i djeca i odrasli. Rezultati pokazuju da LGG® može pomoći kod akutnog i proljeva povezanog s antibioticima, putničkog proljeva, funkcionalnih probavnih tegoba s bolovima, infekcija dišnog sustava, ali i […]

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]