GERB i masna jetra – što da napravim?

Imam GERB i Masnu jetru tj. Steatoza sta da uradim kome se obratiti niko me nije zelio pogledati niti mi veruju a sve krvna slika je prikazana imam 25 godina takodje patim se sa ovim 4 meseca i ne dajemi mira bol u desnom rebarnom luku takodje i sa creva imam problem ali kome se obratiti i sta uraditi

9.9.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

budući da nemam uvid u detalje Vaših anamnestičkih podataka, kao ni u nalaze laboratorijske obrade, ni radiološke obrade savjetujem da se zbog istog javite nadležnom liječniku i sa njime razgovarate o Vašim problemima.

Srdačno,

dr. Puž Britvić

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gerb

Molim Vaš savjet zbog GERB-a

Mediteranska dijeta

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Jetra

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMasna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gerb

Laringofaringealni refluks

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLaringofaringealni refluks relativno je novi klinički entitet koji se javlja u literaturi zadnjih 30ak godina. Zovu ga još i „tihi refluks“. Nastaje povratom želučanog sadržaja iz želuca kroz jednjak u ždrijelo i grkljan gdje, ostvarujući blizak kontakt s tkivom gornjeg dišnog sustava, može biti uzrokom različitih respiratornih simptoma. Kliničke manifestacije LPR-a najčešće se javljaju u […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su vrlo učinkoviti u borbi protiv bakterijskih infekcija, ali mogu imati i neželjene učinke. Osim što uništavaju štetne bakterije, često narušavaju ravnotežu korisnih bakterija u crijevima, što može dovesti do probavnih tegoba poput proljeva, nadutosti i nelagode. Uzimanje probiotika tijekom terapije antibioticima pomaže u očuvanju zdrave crijevne flore i smanjuje rizik od nuspojava. Neki […]

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]