Trebam li raditi kolonoskopiju ili još nešto?

Postovanje.
Prije 2 godine sam radio Rektoskopiju nalaz uredan.
Gastroskopija:klizajuca kila 4cm,refluks i gastritis,nalaz na hel. Bakteriju negativan.dvanaesto palacno uredno
Uzv sam radio ove godine 4 puta i sve uredno osim masne jetre.
Muci me to sto me ponekad boli kod pupka gore prema lijevoj strani,bol je najvise prilikom tesko dizanja i na dodir.
Nalaze sam sve radio povecani su mi enzimi jetre vec 3 ili 4 godine smanjim ih alt bude 65 ast 38 i masnoca losa bude velika,kreatinin 104..
Radio sam uzv srca,krvnih sudova vrata,hepatits nalaze sve uredno.
Da li imam potrebe da se brinem za tu vrstu boli nije jaka bol i nije stalna.
Imam 29 godina ne pusim,ne pijem alkoholn,ni gazirana pica.
U zadnju godinu sam dobio 5kg mase.
Da li bi bilo potrebe raditi kolonoskopiju ili sta jos?
Nadam se pozitivnom odgovoru.
Hvala unaprijed.

13.2.2025

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovani,

da bi procijenila potrebu endoskopske obrade potrebni su mi detaljniji anamnestički podaci. Ako su povišeni jetreni enzimi posljedica masne jetre tj. MASLD-a potrebno je žurno promijeniti stil života, no kako bi se isto utvrdilo sugeriram ambulantni pregled gastroenterologa radi daljnje obrade i opširnijih anamnestičkih podataka koji su potrebni za donošenje preporuka.

Srdačnom

Petra Puž Britvić, spec. gastroenterologije

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Nadutost i trudnoća – što mi savjetujete?

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Disfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Konzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

Terapije – molim savjet i mišljenje

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ciroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]